Wat bekering wel is

Joh. de Heer / ds. Henk Schouten • 91 - 2015 • Uitgave: 12
We hebben in voorgaande 2 artikelen aangegeven wat bekering niet is. Vanzelfsprekend komt de vraag nadrukkelijk naar voren: Wat is bekering dan wel?
Kort en bondig: Bekering is zich afkeren van de zonde en zich keren tot God. Eigenlijk is dit het eenvoudigste ding van de wereld, maar eenvoud is voor veel mensen juist weer zo moeilijk. Bekering is geen praat-werk, maar daad-werk.


Het is niet een van buiten leren van termen en het suggereren van gemoedsaandoeningen; het is niet een kwestie van min of meer godsdienstig denken of instemmen met zekere dogma’s. Bekering is: ‘de rug keren naar de zonde en het aangezicht naar God’. Het is een geheel en welbewust zich overgeven aan Hem, die de zonde in ons met wortel en tak kan uitroeien. Dan maakt het geen verschil of de zonde een zichtbare is, zoals dronkenschap, drugs of seksverslaving, ook de onzichtbare, zoals hoogmoed, fraude e.d. De Heer verlost ons van zowel onze ongerechtigheid als van onze eigengerechtigheid.

Antwoord van de ontwaakte ziel
Het maakt niet uit of we van God vervreemd zijn door de zonde van hoogmoed, zelfgenoegzaamheid, dronkenschap, leugen, valse voorwendselen, bedrog, schijnheiligheid, tweeslachtigheid of wat dan ook. De slavernij wordt door Jezus doorbroken. Wat wij zelf niet kunnen, doet Zijn almacht. De bekering is het redelijke antwoord van de ontwaakte ziel op de roepstem van God. Het is het: “Hier ben ik, Here! Neem mij zoals ik ben.” Hebt u zich, jij je op die manier bekeerd? Zo ja:
‘Laat de goddeloze zijn weg verlaten, de man van ongerechtigheid zijn gedachten. Laat hij zich bekeren tot de HEERE, dan zal Hij Zich over hem ontfermen, tot onze God, want Hij vergeeft veelvuldig’ (Jesaja 55:7, HSV).

Aanvaard de voorwaarden
Uw hoofd gelooft wellicht al deze dingen en innerlijk stemt u toe, maar zolang uw hart nog een zonde koestert en deze voedt, kan het Jezus niet als Zaligmaker aannemen. Als u Jezus in uw hart als Zaligmaker wilt koesteren, mag er geen plaats zijn voor de vuilheid van deze wereld. Keer dus van de zonde af en keer u naar God en Hij zal u redden.
Hij doet het in minder tijd dan het uitgesproken kan worden. Het is gedaan, als u de voorwaarden maar aanneemt, maar deze moeten dan ook onherroepelijk aanvaard worden. U mag niet proberen de consequentie te ontwijken, we moeten niet proberen de Here God voor de mal te houden. Eerlijk zijn en open spel spelen. Oprecht tot Hem gaan en dan zal Jezus u redden.

Zegen en verlossing in de strijd
Voordat u deze bijdrage hebt uitgelezen kunt u in Christus een nieuw mens zijn. Hij is machtig dit te doen en Hij wacht op u om u genadig te zijn. Bent u bereid dit te doen?
Als u het eeuwige leven wilt, dan is dit de weg. Gemakkelijk is het niet; het zal strijd kosten, misschien wel geld, positie, aanzien, vrienden… maar er is zegen en leven en verlossing in deze strijd. O. dat uw hart op dit moment tot de Here Jezus zou zeggen:
Heer, ik geef mijn hart aan U;
Maak het rein van zonde nu!
Was in het in Uw dierbaar bloed;
Woon Gij Zelf in mijn gemoed.

Heer, ’k wil U niet laten gaan;
’k weet, Gij neemt mijn smeken aan!
Reinig, reinig mijn gemoed
In Uw kostbaar, dierbaar bloed!
Jezus, Jezus, Jezus! Maak mijn harte rein.

Maak mij nu van zonde vrij,
Daal nu met Uw Geest in mij;
Neem uit mij der zonde lust;
In u is volkomen rust.

(Zangbundel Joh. de Heer 441:1,2)

(Uit: ‘Hoe kom ik tot bekering?’, Joh. de Heer. Overgenomen en bewerkt door Henk Schouten)