Wanneer wordt de eerste mens gekloond?

Henk van Blijderveen • 92 - 2016 • Uitgave: 4
‘U was het die mijn nieren vormde, die mij weefde in de buik van mijn moeder. Ik loof U voor het ontzaglijke wonder van mijn bestaan, wonderbaarlijk is wat U gemaakt hebt. Ik weet het, tot in het diepst van mijn ziel’ (Psalm 139:13,14).

Eind december kwamen de Britse Laura en Richard in het nieuws, omdat ze hun overleden boxer Dylan hebben laten klonen. Het bijzondere aan deze kloonsessie is, dat de hond al 12 dagen dood was voordat materiaal werd afgenomen. Daarmee gloort er hoop voor uitgestorvenen. Mocht u dus binnenkort ergens een dodo in de berm zien schuifelen, of staat u op de Veluwe oog in oog met een mammoet, wijt het dan niet direct aan overspannenheid...

Maar goed, het paar is nu dus in blijde verwachting van twee hondenkinderen. Laura: “Ik heb Dylan zo bemoederd, hij was mijn baby, mijn kind, mijn hele wereld.” De twee troetelboxertjes in aanbouw kosten Laura en Richard maar liefst 90.000 euro per stuk, minus misschien nog wat kwantumkorting. Maar ja, dan heb je ook wel iets unieks: een kloon. Gefabriceerd door de wetenschappelijke knutselaars van het Zuid-Koreaanse Sooam Biotech Research Foundation. Een bedrijf dat handig inspeelt op de emoties van rouwende dierenbezitters.

Mislukte klonen
Laura was ‘geschokt, extatisch en kreeg weke benen’ toen ze het telefoontje kreeg met de mededeling dat de bevruchte eicellen met succes waren ingeplant. Ik weet niet of de bio-ingenieurs uit Korea de euforie nog wat hebben getemperd, want daar is alle reden toe. De mislukkingskans is namelijk erg groot. Veel klonen worden met misvormde organen geboren, waardoor ze binnen een paar dagen sterven ten gevolge van hart-, lever- of nierfalen. En als ze al iets ouder worden, dan werpt zich een heel leger bedreigers op de zwakke klonen. Zoals tumoren, defecte afweersystemen, suikerziekte, vruchtbaarheidsproblemen, longontstekingen, etc., etc.
Maar ook afwijkende groeivormen komen veel voor. Het is daarom niet uit te sluiten dat die gekloonde boxertjes voortijdig sterven als oversized teckels. Teckels waar, vanwege doorzakkingsgevaar, tussentijds nog een paar extra midbuikse genetische pootjes onder zijn gefröbeld.

Aardbevingsbestendige varkensklonen
Tja, er wordt wat aangeklooid! Zo scharrelen er in China zeven aardbevingsbestendige varkenskloontjes door de modder. Gekweekt uit Zhu Jianqiang, een varken dat een aardbeving overleefde door 36 dagen onder het puin houtskool te eten en regenwater te drinken. Een aardig detail: het klonen was nodig omdat het beest vlak voor de aardbeving was gecastreerd. Wonderlijk hoe een slachtvarken door een schokkende ervaring een held wordt waar de Chinezen maar niet genoeg van kunnen krijgen.
In Europa is het nu nog verboden om dieren te klonen. Vandaar dat dit gebeurt in landen die minder ethische bezwaren hebben. Maar ik voorspel u dat dieren klonen ook in West-Europa steeds meer geaccepteerd zal worden.

Klonen van mensen is een kwestie van tijd
Tot nu toe is het nog niet gelukt om een mens te klonen. Het kan niet anders, of ook dit wordt vroeg of laat mogelijk en… gangbaar. Ja, ook in ons beschaafde Europa. Door de tijdgeest verdedigd met humane argumenten. Dan zal een lesbisch stel, zonder enige donatie van een man, een eigen kindje kunnen krijgen. Dan zullen ouders die hun kind door een ongeluk hebben verloren een identiek kindje terug kunnen krijgen.