Wanneer ploft Saddam Hoesseins eerste atoombom?

Feike ter Velde • 76 - 2000/01 • Uitgave: 26
WANNEER PLOFT SADDAM HOESSEINS EERSTE ATOOMBOM? HET GEBEURT VOLKOMEN ONVERWACHT: AMERIKAANSE EN ENGELSE STRAALJAGERS BOMBARDEREN EEN AANTAL MILITAIRE DOELEN ROND BAGDAD. SIRENES LOEIEN WEER IN DE STRATEN VAN SADDAMS VERPAUPERENDE HOOFDSTAD. EVEN IS DE GOLFOORLOG TERUG. FRANKRIJK PROTESTEERT EN DE REST VAN EUROPA KREUNT SADDAM HOESSEIN IS WEER HELEMAAL TERUG. VRAAG IS NU: WANNEER PLOFT SADDAMS EERSTE ATOOMBOM?

Op een zaterdagmorgen in 1981 vond een precisiebombardement plaats op een kerninstallatie in Irak. De hele wereld stond versteld. Israël had een nauwkeurig plan gemaakt om de grootste bedreiging in het Midden-Oosten uit te schakelen: Irak met een kernbom. Want met de bouw van een kerninstallatie, zogenaamd voor vreedzame doeleinden, was de productie van een atoombom binnen handbereik gekomen van één van de gevaarlijkste regimes ter wereld.

Met behulp van ingenieurs uit Europa was de centrale bijna klaar om te worden opgestart. Israëls verrassingsaanval richtte een totale vernietiging aan.

Vooral door de Golfoorlog van 1991 is het Iraakse regime van Saddam Hoessein bekend geworden. In eigen land heerst hij door dood en verderf. Tegenstanders werden massaal uitgeroeid, Iraakse Koerden werden met Saddams gifgas omgebracht en zelfs schroomt hij niet een tegensprekende minister eigenhandig door het hoofd te schieten ten aanschouwen van zijn andere kabinetsleden. Niet voor niets wordt hij wel 'de slager van Bagdad' genoemd.

De Golfoorlog leidde niet tot de val van Saddam Hoessein. Dat vond de Amerikaanse politiek niet nodig omdat hij mogelijk nog dienst zou kunnen doen in de strijd tegen een ander groot gevaar in het Midden-Oosten: Iran. Dat land is terug in de wereldpolitiek sinds het Sje'itische Moslim-reveil onder de ayatollah Khomeiny. Om die reden bleef Saddam Hoessein in leven en aan de macht.

In de loop der jaren ontworstelde hij zich sluw aan Westerse bemoeienissen in zijn land. De wapeninspecties - geëist door de Westerse winnaars van de Golfoorlog - liepen op niets dan frustraties uit. Men werd om de tuin geleid, steeds weer opgehouden, verdacht gemaakt, net zo lang totdat men de wapeninspecties uit pure frustratie maar opschortte of afblies. Irakese ambtenaren die iets hadden losgelaten tegenover de VN-commissie over het geheime atoombomplan werden meestal een dag later gruwelijk vermoord. Dat overkwam o.a. Adel Fayed. Zijn keel werd afgesneden in zijn eigen huis door de neef van de dictator, Alf al-Takriti. Saddam Hoessein had opnieuw gewonnen.

Daarnaast tonen zijn televisiebeelden voortdurend uitgemergelde, zieke kinderen, die het gevolg zou- den zijn van de economische sancties die de Westerse landen onder leiding van Amerika Irak hebben opgelegd. Dit zaait verwarring en verdeeld- heid in Europa en Amerika. Een onnozele parlementariër uit Nederland ging op bezoek in Irak en was later op onze radio te horen met zijn afwijzende ideeën over de sancties. Hij werd hier spreekbuis
van Saddam Hoesein. Ondertussen wordt er op grote schaal olie geëxporteerd, vooral illegaal via Syrië, zodat Irak meer dan voldoende geld binnenkrijgt. Niet voor de verpauperde bevolking. Dat doen dictators nooit. Ook Saddam heeft andere prioriteiten: bewapening en vooral… de atoombom.

Het Engelse blad 'Sunday Times' van 25 februari jl. beschrijft de voortgang van Saddam Hoesseins productie van de atoombom, de eerste proeven ermee en de aanmaak van de draagraketten die straks doelen tot in Europa(!) kunnen bestrijken. Alle geruststellende mededelingen in het Westen dat Saddam niet over voldoende technische kennis en apparatuur beschikt ten spijt. er is een alarmerende ontwikkeling aan de gang!

Er blijken nu getuigen te zijn die zeggen dat Saddam Hoessein zijn eerste testen met een atoombom heeft uitgevoerd… al vóór de Golfoorlog en wel op 19 september 1989 om 10.30 uur, diep onder de grond, zo'n 150 km ten zuidwesten van Bagdad.

Onderdelen kwamen in de jaren '80 onder andere uit Rusland en er bestaat zoiets als een zwarte markt waarop men onderdelen voor atoomkoppen kopen kan. In dit duistere circuit gaan ook geruchten, dat Russische ingenieurs essentiële onderdelen voor de atoombom hebben verkocht aan onder andere de Palestijnen. Frankrijk en Zuid-Afrika leverden in het geheim verrijkt uranium aan Irak.

Irak kon in 1989 volop gebruik maken van de hulp van de Russen. Zij gaven exacte tijdschema's van de Amerikaanse spionage satellieten rond de aarde, zodat een explosie op het juiste tijdstip ten uitvoer kon worden gebracht, namelijk als de Amerikaanse satelliet aan de andere kant van de aardbol zou zijn. De geregistreerde aardschok die dag was 2.7 op de schaal van Richter.

Samengevat: de dreiging vanuit Irak is nu groter dan ooit. Het regime van Saddam Hoessein heeft nog steeds grote plannen. Voeg daarbij gevaarlijke regimes als dat van Libië, Syrië, Noord-Korea (met zijn lange afstandsraketten) en Pakistan (in bezit van de atoombom), Iran (ook op weg naar de bom) en we zien met één oogopslag hoe gevaarlijk onze wereld aan 't worden is.

In 't licht van deze dingen past de Gemeente van Christus nog maar één ding: de levensheiliging. Kerk en officiële theologie en ook de christelijke media in ons land maken zich druk over vele dingen, terwijl het belangrijkste aan hen voorbij lijkt te gaan: de tekenen van de tijd, de noodzaak tot levensheiliging voor de Gemeente als Bruid, de aanstaande grote verdrukking, die de aarde zal doen schudden en waggelen (Jes. 24:19,20) vanwege de gerichten des Heren. Het gaat helaas aan de meesten voorbij, alles is weg-ge-theologiseerd.

Maar de ware Gemeente van Christus is een Maranatha-gemeente. Kenmerk voor de Gemeente van de eindtijd is: ze heeft kleine kracht, maar ze heeft het Woord bewaard en Zijn Naam niet verloochend en… het bevel bewaard om Hem te blijven verwachten (Openb. 3:8.10). Zij laat zich niet beangstigen, zij mag opzien naar boven, omdat haar verlossing genaakt (Luc. 21:28).

Feike ter Velde