Wachters over mijn ziel

Johan! • 77 - 2001/02 • Uitgave: 17
Dankbaar ben ik met hen die mij terechtwijzen. Op het moment van de terechtwijzing steiger ik wel eens, maar zij zijn mede de wachters over mijn ziel.

Frank Sinatra zong een lied genaamd: “I did it my way” (ik deed het op mijn manier). Kaïn kon dit ook geschreven hebben, want zijn leven werd gekenmerkt door ongeloof en eigen wil.

Kaïn en Abel brachten God beiden een offer. De Heere nam Abels offer aan, maar wees Kaïns offer af. De afwijzing was niet om dat wat Kain Hem offerde (Leviticus 2), maar was vanwege de gezindheid van zijn hart.

De Heere doorgrondt ons hart. Hij kwam liefdevol tot Kaïn en adviseerde hem het goede te doen (Gen. 4:7). Kaïn koos voor het kwade en vernietigde daarmee Gods schepping, door zijn broer te vermoorden (1 Joh. 3:12). Hij werd een onrustige vluchteling en liep van de Heere weg (Gen. 4:16). Toch ontving hij bescherming en genade. Het teken daarvan is een illustratie voor ons allemaal. De zonde verspreidde zich. Kaïns samenleving is geheel gericht op aardse genoegens, materialisme, corruptie, criminaliteit en eigen bedachte religies, om jezelf tot God te brengen.

Als ik in Israël getuig van Gods weg voor ons, door het geloof in de Heere Jezus, dan hoor en voel ik héél duidelijk aan welke kant men staat en welke richting men kiest.

Laten wij wel onze broeders hoeder zijn en niet onverschillig zijn zoals Kaïn, want zijn navolgers kwamen allemaal om in de vloed.

Johan!