Wachten en verwachten

Jan van Barneveld • 92 - 2016 • Uitgave: 19
Tekenen van Zijn komst

Via de media komen er dagelijks veel signalen op ons af. Wat is echt belangrijk? Veel signalen wijzen naar een spoedige komst van de Heer. In Israël leeft in kringen van orthodoxe Joden een intense verwachting dat de Messias spoedig komt. Erdogan plukt gretig giftige vruchten van de macht uit de mislukte coup van 15 juli. Hij zet de EU onder druk. De toenemende chaos onder de volken en de problemen in de EU zijn tekenen van Gods haast. Dus heeft de satan ook haast.

Half juni bracht rabbi Shalom Berger, geestelijk leider van chassidische Joden, een bezoek aan een leidende rabbijn van deze generatie, de Thora-geleerde rabbi Chaim Kanievski. Rabbi Berger had een vraag: “Is het waar dat speciaal dit jaar (5776) veelbelovend is voor de komst van de Messias?” Het antwoord van de Thora-geleerde was een duidelijk ‘JA’. De tweede vraag van rabbi Berger luidde: “Wat moeten we doen om ons voor te bereiden op de komst van de Messias”? Dit antwoord was verrassend: “Wachten! Alles wat we nu kunnen doen is de aanstaande komst van de Messias verwachten.”
Een andere rabbijn die we citeren is Pinchas Winston. Hij specialiseert zich op het ‘Einde der Dagen’. In een toespraak voor een groep Engelssprekende oliem (terugkerende Joden) maakte hij een paar opvallende opmerkingen. Hij benadrukte het grote belang van gefocust te zijn op de Verlosser en de Verlossing. De tegenwoordige chaotische gebeurtenissen, zoals extreme weersomstandigheden en het islamitisch terrorisme, houden verband met de komst van de Messias. “Het is allemaal zo Harmageddon-achtig, zo gevaarlijk onstabiel. Goddank is de wereld nog niet geëxplodeerd.” Geëmotioneerd vervolgde hij: “En nu staan we vlak voor de Finale Verlossing. Absoluut! De Messias staat ‘om de hoek’.” Rabbi Winston vervolgde: “Het probleem is dat in het Joodse volk niet het nationale verlangen naar de Verlossing leeft.” Hij wees ook op onze rol en verantwoordelijkheid bij het komen van de Verlossing.

Nog twee voorbeelden uit Israël. Eliyahu Ben-Haim is een Messiaanse Israëli. Hij is ook een van de leiders van ‘Intercessors for Israël’, een grote groep voorbidders in Jeruzalem. In zijn nieuwsbrief beschrijft hij de huidige kritieke toestand in Europa, de moeilijke keuze in de VS tussen Trump en Clinton en de snelle ontwikkelingen in het wereldgebeuren. “God heeft al die duisternis in de hand. Het is het einde niet, maar tekenen van de aanstaande komst van de Heer.” Het tweede voorbeeld vond een paar jaar geleden plaats. We bezochten een Joodse middelbare school in Samaria. Een van de docenten vertelde over het terrorisme dat ook over hen kwam. We vroegen haar: “Wanneer zal al dat geweld ophouden?” Zij aarzelde even. Toen zei ze nauwelijks hoorbaar: “Als de Messias komt.” Er is een intense Messiasverwachting bij veel Joodse mensen en bij Bijbelgetrouwe christenen. Ook dat is een belangrijk teken van Zijn komst.

Meer signalen
Sinds juli is er weer meer beweging rond de Tempelberg. De organisatie ‘Vrouwen voor de Tempel’ hebben begin juli op de Tempelberg een herdenkingsdienst gehouden voor Hallel Ariel, het 13-jarige meisje dat door een moslimterrorist tijdens haar slaap werd doodgestoken. De ‘Vrouwen voor de Tempel’ zien deze terroristische plaag, die messenintifada wordt genoemd, als een waarschuwend signaal van de HERE, dat Israël haast moet maken met de herbouw van de tempel. De tegenstander, zoals Paulus de satan noemt, ziet hoe de God van Israël Zijn plannen realiseert en profetie na profetie vervult, heeft dus ook haast. De VN is nu bezig met een resolutie de Tempelberg officieel tot Arabisch-Palestijns gebied te verklaren, dus Joden en christenen weg te houden van deze Heilige Plaats waar de nieuwe tempel komt.
Mahmoud Abbas, leider van de Palestijnse Autoriteit, hield op 23 juni een toespraak voor het Europese Parlement. Hij zei dat het terrorisme pas zal ophouden als de Israëlische bezetting ophoudt. U herkent het oude antisemitische liedje: De Joden zijn de schuldige. Verder beschuldigde Abbas Israël de Palestijnse waterbronnen te vergiftigen. De antisemiet kreeg een staande ovatie. Niemand verliet, voor zover ik kon nagaan, de zaal. Zo weten we meteen waar de EU staat. Deze God-loze EU bevindt zich op een heilloze weg en rent blind, boosaardig en hardnekkig naar een afgrond. Nederland hoort helaas bij dit ‘Beest in Brussel’ (Daniël 7).
Netanyahu is van plan om een veiligheidsmuur rond heel Israël te bouwen. Want ISIS wil via de Sinaï, Gaza en Jordanië Israël overvallen. Ondanks dreigingen die van alle kanten op Israël afkomen is het ‘Beloofde Land’ de veiligste plaats voor de Joden en de andere stammen van Israël. De sterke, zegenende Hand van de HERE is op Zijn land en volk.
Een laatste signaal is dat de aliya, de terugkeer van het Joodse volk, toeneemt. Onlangs zijn groepen Joden uit Frankrijk (vooral uit Nice) en de Oekraïne aangekomen. Zelfs uit de VS komt de aliya op gang.

Rabbijnen en wij
We moeten nog op drie opmerkingen over de komst van de Messias van genoemde rabbijnen ingaan. “Wat moeten we doen?” vroeg rabbi Berger. “Wachten en verwachten,” was het antwoord van rabbi Kanieski. Jezus zegt tegen ons: ‘Omdat jullie het bevel bewaard hebt Mij te blijven verwachten, zal Ik ook u bewaren voor de ure der verzoeking’ (Openbaring 3:10).
“De Messias staat om de hoek,” zei rabbi Winston. ‘Zie, Hij staat achter onze muur’ zingt de bruid in Hooglied 2:9. Voor Israël is Hij nog de ‘Duif in de rotskloof’. Israël hoopt en wacht. Wij mogen door genade weten Wie er komt.
De derde opmerking: “Wat is onze rol en verantwoordelijkheid bij het komen van de Verlossing?” vroeg rabbi Winston. Ik noem slechts drie belangrijke dingen: 1. ‘Aan alle volken moet eerst het Evangelie gepredikt worden’ (Marcus 13:10) zei de Here Jezus. Dit is een van de belangrijkste aanmoedigingen voor pionierevangelisatie. 2. De tijd van benauwdheid kan ‘ingekort worden’ (Marcus 13:20). Laten we daarvoor bidden. Onze gebeden en ons getuigenis hebben invloed. 3. In 2 Petrus 3:12 staat ‘…u spoedende naar de komst van de dag van God.’ Verschillende vertalingen hebben ‘…gij die verwacht en verhaast de Dag van God…’ Engelse vertalingen: ‘…to speed its coming…’ (NIV) en ‘…hastening…’ (RSV).
Kunnen onze gebeden of levenswandel die grote dag sneller doen komen!? Deze belangrijke vraag leg ik bij u neer. Ten slotte adviseert de Heer ons dringend ‘waakzaam te zijn en te bidden dat we in staat mogen zijn te ontkomen aan alles wat zal geschieden’ (Lucas 21:36). ‘En de Geest en de bruid zeggen: Kom!’

Jan van Barneveld