Waarschuwingen, wat doen we ermee?

Jan van Barneveld • 75 - 1999/2000 • Uitgave: 19
Vorige maand was er een internationale gebedsconferentie op de Filippijnen. Daar heeft de bekende Messias-belijdende Jood, Lance Lambert (hij sprak op de Toogdag van vorig jaar), een ernstig profetisch woord uitgesproken. Uit dit woord geef ik u een paar passages door:

"Mijn toorn is opgewekt tegen de naties' zegt de Here God, 'want zij verdelen Mijn land en proberen Mijn erfgoed te vernietigen... Nu zal Ik hun vijand worden, zegt de Here God en Ik zal hen richten met natuurrampen, vuur, overstromingen, aardbevingen en vulkanische uitbarstingen… Ik tast de krachtbronnen en de grondslagen van hun overvloed en welvaart aan, Ik zal hun welvarende economieën bankroet doen gaan… Te lang ben Ik stil geweest, zegt de Here God, maar nu zal Ik opstaan in buitengewone woede en razernij. Door Mijn land (Israël) te verdelen en door de boze opzet om Mijn volk te demoraliseren en te vernietigen, hebben ze Mij de handschoen toegeworpen. Ik, de Here der heren, de Almachtige, neem die op".


Iedereen die het profetische Woord een beetje kent realiseert zich onmiddellijk dat dit woord een uitwerking is van Joël 3:1-3. De afgelopen jaren heeft de Here God al heel wat waarschuwingen laten horen. In het juli/ augustusnummer van het blad 'Uitdaging' legde Kees Vork, de leider van de gebedsbeweging 'Op de Bres' uitvoerig uit dat 'de gerichten over ons volk niet meer af te wenden zijn'. Het visioen van br. Teun van der Weiden staat ons nog helder voor de geest. Maar er is wereldwijd nog veel meer gaande.

EEN VEELBEWOGEN JAAR
Het afgelopen jaar rolden de schokkende gebeurtenissen over elkaar heen. Oorlogen, gruwelijke burgeroorlogen en opstanden in verschillende Afrikaanse landen, Tsjetsjenië, Kosovo, Indonesië en nog een paar landen. Aardbevingen, vulkanische uitbarstingen, overstromingen, wervelstormen en andere natuurrampen vonden plaats in Turkije, de VS, Midden Amerika, India, China, Griekenland, Taiwan en nog een tiental landen. Nieuwe opkomende ziekten, oude ziekten waarvan men dacht dat deze al lang waren overwonnen, epidemieën en ziekten die het spoor van de rampen volgen, teisteren de mensheid. UNICEF rapporteerde dat in Kenia 1,3 miljoen mensen HIV positief zijn. In andere Afrikaanse landen is het nog erger. Acht miljoen kinderen zijn wees door de AIDS! De helft van de rampen is u niet eens aangezegd! Iedereen die het Woord van de Here Jezus een beetje kent denkt onmiddellijk aan de tekens van de naderende eindtijd, die Hij in Matt. 24:6 en 7 noemt. 'Maar dit alles is het begin van de weeën' zegt Jezus Zelf. Dit zijn 'waarschuwende oordelen'. In 2000 zal het nog veel erger worden!

Temidden van de chaos in deze ernstige tijd 'kopt' het Nederlands Dagblad van 12.11'99: 'We hebben niets te vrezen'. In een uitvoerig artikel wordt duidelijk gemaakt dat de 'Club van Rome' in 1972 veel te somber is geweest. De grondstoffen zijn niet uitgeput. Het broeikaseffect zal eerder positief werken dan negatief. En de zure regen heeft Europa niet ontbost. Gelukkig! Reden om dankbaar te zijn. Maar, hebben we echt 'niets te vrezen'? Is er niet veel meer aan de hand? Het schrammetje op onze hand is gelukkig niet gaan zweren en het wondje aan onze voet is genezen. Maar het lichaam is wel stervende aan de uitgezaaide kanker! De mensheid heeft heel wat te vrezen. Laten we toch letten op de tekens van de tijd. Laten wij ook ernstig letten op het oordeel dat al bij ons begonnen is! De Here God heeft ons genoeg gewaarschuwd.

VEROOTMOEDIGING
Daarbij komt nog het zeer verontrustende feit dat wij, als kerk van Christus, geen zoutend zout zijn in onze samenleving. Gelukkig zijn veel ernstige gelovigen zich hiervan bewust. De diepgaande verootmoedigingsbijeenkomsten op de 21e september en de 26e november in de Domkerk in Utrecht hebben dit duidelijk tot uitdrukking gebracht. Op de 21e september vond Boete99 plaats. Onder tranen is onze diepe schuld ten aanzien van het Joodse volk, voor de Here, de God van Israël, beleden. Het 'Millenniumgebed' op 26 november was veel breder van opzet. Moge de Here God deze geest van verootmoediging verdiepen, opdat er nog uitstel mag komen voor ons land en volk! Ook het onderzoek van de E.O. toont aan dat veel gelovigen zich min of meer bewust zijn van de ernst van deze tijd. Immers 82% van de E.O.-leden denkt dat er zware tijden zullen aanbreken voordat de Here Jezus terugkomt. De meerderheid van de evangelische gelovigen veevacht, volgens hetzelfde onderzoek van de EO, dat zij, voordat die zware tijden aanbreken, zullen worden opgenomen. Maar we mogen die zware tijden' niet automatisch gelijkstellen aan de 'Grote Verdrukking'! Veel landen en veel kinderen van God ervaren op dit moment zeer zware tijden! De waarschuwende oordelen van de Here God gaan nu al over de hele aarde (Zie Psalm 105:7). Ook 50 miljoen Amerikaanse christenen verwachten dat de eindtijd tijdens hun leven zal beginnen. We voelen heus wel aan wat er gaande is.

ISRAËL ONDER DRUK
Het 'vredesproces', is, zolang het duurt, nog in volle gang. President Clinton zal de druk op Israël krachtig opvoeren. Immers hij kan niet als een totaal mislukte president van de machtigste natie van de wereld de geschiedenis ingaan! Dus Israël zal moeten toegeven en uiteindelijk zal de VS de tol gaan betalen. Vijf zaken moeten het komende jaar worden geregeld:

1. Het waterprobleem. Dit wordt sterk onderschat. Water is kostbaarder dan olie in het Midden Oosten. Dit is één van de achterliggende redenen waarom Syrië de hele Golan wil terug hebben. Want de Golan levert meer dan 113 van het water voor Israël. Door de Golan kan Syrië Israël niet alleen militair, maar ook wat de watervoorziening betreft, treffen. Ook de Palestijnen eisen hun deel van het water op.

2. 'De nederzettingen moeten compleet worden verlaten' eiste het hoofd van de Palestijnse onderhandelingsdelegatie Mahmoud Abbas onlangs nog. 'Dat betreft ook de nederzettingen in Jeruzalem', voegde hij er nog aan toe. De PLO blijft een Judenrein Palestina nastreven. Een groot deel van de 140 nederzettingen in Judea en Samaria komt onder enorme druk te staan.

3. Wat de grenzen betreft, eist de PLO dat Israël zich helemaal terugtrekt tot de grenzen van voor de 'Zesdaagse Oorlog' in 1967. Als de huidige onderhandelingsronde is afgelopen zullen de Palestijnen zo'n 40% van Judea en Samaria geheel of gedeeltelijk onder controle hebben. Nethanjahu was, volgens rapporten, bereid tot 50% te gaan en Barak tot 65%. Wel zijn er plannen om de Palestijnse gebieden met elektronische hekken helemaal af te sluiten van Israël.

4. De vluchtelingen. Het lot van de vele Palestijnse vluchtelingen in de kampen is niet te benijden. Hun Arabische broeders hebben zich tientallen jaren niet om hen bekommerd en dus zal Israël ook met dit probleem worden opgezadeld.

5. Jeruzalem is, volgens de Jeruzalem-wet van 1980, 'in haar geheel en verenigd de hoofdstad van Israël'. Vanuit het profetische Woord is de strijd om Jeruzalem heel goed te verklaren. Immers 'de Here der heerscharen zal Koning zijn op de berg Sion en in Jeruzalem…’ (Jes. 24:23).

'De Here heeft Sion verkoren, Hij heeft het Zich ter woning begeerd' (Psalm 132:13). En de Messias zal vanuit de 'stad van de Grote Koning' heersen, want Psalm 2:6 zegt: 'Ik heb immers mijn koning gesteld over Sion, Mijn heilige berg'. Logisch dat de opstandige volken dat met alle macht trachten te verhinderen. Arafat wil Jeruzalem en de Islam wil Jeruzalem. De R.K. kerk en de orthodoxe kerken willen Jeruzalem en ook de antichrist wil de 'heilige stad'. De misleide volken laten zich voor dat karretje spannen en hierdoor trekken zij de oordelen naar zich toe. De waarschuwingen van de Almachtige gaan al over de hele aarde.
Premier Ehud Barak staat onder enorme druk. Bijna de hele wereld dwingt hem om concessie na concessie te doen. Toe te geven aan de eisen van Arafat en de zijnen. Al die eisen hebben als diepste bedoeling de vernietiging van Israël en worden geïnspireerd door vijandschap tegen de God van Israël. Uw voorbede voor Barak en voor Israël is van groot belang in deze strijd.

DE VAL VAN AMERIKA
De Koude Oorlog is nu tien jaar geleden geëindigd. Maar er is geen 'nieuwe wereldorde' gekomen. In plaats van een wereld van vrede, gerechtigheid en voorspoed onder leiding van de enig overgebleven wereldmacht, de VS, is er een tijdperk van rampen, oorlogen en chaos aangebroken. De invloed en het gezag van de VS gaan snel achteruit. Ook de rol van de VS in de Verenigde Naties wordt minder. Temeer omdat de VS al geruime tijd weigert contributie te betalen. Nu is dat inderdaad weggegooid geld, maar zo verliest de VS wel een stem in dat wereldforum. De Europese Unie probeert deze rol van de VS over te nemen. Maar de EU is nog te verdeeld en teveel op zichzelf gericht. Maar in deze jaren gaan de gebeurtenissen snel! Het ontbreken van een sterke leider zal wereldwijde chaos en rampen tot gevolg hebben. Dat heeft weer een roepen om een 'sterke man' met een sterk leger en een sterke centrale macht tot gevolg. Alles spitst zich toe. In 2000 zullen deze processen steeds meer zichtbaar worden en zullen ook de waarschuwende oordelen van de Here God zich vermenigvuldigen.

WAT DOEN WE ERMEE?
In het slot van de profetie van Lance Lambert lezen we: 'Ik zal genadig neerzien op hen die wachten, op hen die hun leven aan Mijn zaak hebben toegewijd, die zichzelf voor Mij hebben vernederd. Voor hen zal Ik Mijn hart openen en Mijn gedachten openbaren en Ik zal hen inzicht geven'. 'Vernederen en ons verootmoedigen; een houding die ons past. We noemden dit al in verband met Boete99 en het Millenniumgebed. Maar ook toewijding aan de zaak van de Heer hoort erbij. 'Werken zolang het dag is', noemt de Here Jezus dat en Hij gaf Zelf het voorbeeld. Het is niet voor niets dat één van de laatste verzen in de Bijbel zegt: 'Wie rechtvaardig is, hij bewijze nog meer rechtvaardigheid'. Wie in de Here Jezus Messias, door Zijn offer op Golgotha gerechtvaardigd is, moet zich inzetten voor het komende koninkrijk.

Jan van Barneveld