Waarom mopper je zo?

Feike ter Velde • 76 - 2000/01 • Uitgave: 13
Als je voldoende eten in de koelkast hebt, kleren aan je lijf, een dak boven je hoofd en een bed om in te slapen dan ben je rijker dan 75% van de wereldbevolking.

Als je geld op je bankrekening hebt staan en ook nog wat in je portefeuille behoor je bij de acht procent van de wereldbevolking, die samen de rijke top vormen.

Als je iemands hand mag vasthouden, iemand omhelzen of alleen maar even op de schouder tikken, dan ben je een gezegend mens. Die eenvoudige aanraking kan een helende daad als van God aan die ander zijn.

Als je in het bezit bent van een Bijbel, ben je buitengewoon gezegend. Een derde deel van de wereldbevolking heeft zelfs geen toegang tot Gods Woord.

Als je deze morgen bent opgestaan met meer aan gezondheid dan aan ziekte, ben je meer gezegend dan de miljoen mensen, die deze week niet zullen overleven.

Als je nooit in de gevaren van een slagveld bent geweest, de eenzaamheid van een gevangeniscel hebt ervaren, je kent de folteringen van een marteling niet bij een politiek verhoor en je kent ook niet de onbeschrijfelijke pijn van de honger, dan ben je beter af dan vijfhonderdmiljoen mensen op deze wereld op ditzelfde moment.

Als je een kerkdienst kunt bijwonen, zonder de angst van een overval, zonder gearresteerd en weggevoerd te worden en misschien marteling en dood onder ogen moet zien, dan ben je meer gezegend dat miljoenen mensen op aarde.

Als je ouders nog leven en ze zijn nog steeds bij elkaar in een gelukkig huwelijk dan begin je bij de uitzonderingen in ons land te behoren.

Als je met een opgeheven hoofd en een glimlach op je gezicht door het leven gaat, als dankbaarheid je hart vervult dan ben je een gezegend mens, want de meesten onder ons zouden dat ook kunnen doen, maar ze doen het niet.

Als je gisteren nog voor concrete dingen hebt gebeden en misschien vandaag ook nog wel, dan behoor je bij een kleine minderheid van mensen die geloven dat de Here gebed wil horen en verhoren.

Als je gelooft in de Here Jezus als de Zoon van God dan maak je deel uit van een heel kleine minderheid in deze grote wereld.

Als je deze overpeinzing kunt lezen dan ben je meer gezegend dan die bijna twee miljard mensen die helemaal niet kunnen lezen.

Waarom mopper je dan zo vaak?

De Bijbel zegt: "De Here is nabij! Weest in geen ding bezorgd, maar laten bij alles uw wensen door gebed en smeking met dankzegging bekend worden bij God. En de vrede Gods zal uw harten en gedachten behoeden in Christus Jezus" (Fil. 4:6.7).

FtV