Waarom?

Peter de Haan • 93 - 2017 • Uitgave: 4
Elke zichzelf respecterende krant of nieuwsredactie heeft wel een of meer correspondenten in het Midden-Oosten zitten. Er zijn belangrijke landen die het met minder aandacht moeten doen in de Nederlandse / Westerse media. Wat horen we bijvoorbeeld over India, China en Japan? Vanuit de hele wereld zijn de ogen gericht op Israël en de landen eromheen. Waarom toch die aandacht?
Dit heeft niet alleen met olie te maken, al geeft dit diverse Arabische landen flink wat macht tegenover de rest van de wereld. Deze macht wordt vooral gebruikt om Israël dwars te zitten. En dat heeft niets met olie te maken. Toen de Joden in 1948 een eigen thuisland kregen, was er van olie of gas onder de Israëlische bodem nog niets bekend. Het heeft ook niet veel te maken met mogelijk onrecht tegenover de Palestijnen, want met alle oliedollars hadden die ‘vluchtelingenkampen’ er heel wat beter uit kunnen zien.
De wereldwijde aandacht voor deze regio zit dieper. Er is sprake van een geestelijk conflict. De diverse achtergronden over verleden, heden én toekomst leest u in dit nummer. En vanwege het zicht op die toekomst houdt ook Het Zoeklicht zich bezig met Israël, Gods volk.

Peter de Haan
Eindredacteur Het Zoeklicht