Waarheid zonder liefde

Jef de Vriese • 91 - 2015 • Uitgave: 12
De gemeente te Efeze krijgt veel lof wegens haar alert optreden tegen leerstellige fouten. Maar haar onkritische houding ten opzichte van de eigen liefdeloosheid, maakt de situatie wel triest. ‘Maar ik heb tegen u, dat gij uw eerste liefde verzaakt hebt’ (Openbaring 2:4).
Het is niet zo dat elke vorm van liefde ontbreekt. Het gaat hier om een zeer specifieke ‘eerste liefde’ (Romeinen 5:5). Voor Johannes hangen liefde voor God en liefde voor mensen, vooral voor de medegelovigen, volledig samen (1 Johannes 5:1-3). Ondanks haar bereidheid te lijden voor de Naam van Jezus, was het de gemeente gaan ontbreken aan werkelijke liefde voor God en voor haar medechristenen.
Iemands zwakheid gaat vaak samen met zijn kracht. Dat was ook voor Efeze het geval. Te midden van een zedeloze stad ijverden ze voor zedelijke waarden en voor de goede leer. Bewonderenswaardig! Jammer dat er blijkbaar een negatieve mentaliteit schuilging achter deze ijver: achterdocht, elkaar veroordelen, zichzelf hoger achten dan de ander, in elk geval: het belemmeren van de liefde. Het streven naar zuivere leer kan uitmonden in waarheid zonder liefde. Efeze was knap in verstandelijk gelijk, maar beperkt in de vruchtbare kennis van God die levensvernieuwend zichtbaar is in de onderlinge liefde. Waarheid is immers niet alleen erkennen wat waar is, maar ook en vooral: waarachtig wandelen in Hem die de Weg, de Waarheid en het Leven is. Waarheid is een levensstijl die ontstaat vanuit een persoonlijke verbondenheid en leven met Christus. Voor waarheid is niet alleen de juiste theologie nodig, maar evenzeer het juiste leven.

Jef De Vriese