Waardering

Peter de Haan • 89 - 2013 • Uitgave: 18
Kritiek houdt me scherp. Dat zeg ik wanneer iemand zijn of haar beklag doet over, ik noem maar wat, spelfouten in het blad, maar ook wanneer ik een opmerking krijg over de opvoeding van onze kinderen. Ik geef toe, het is heel makkelijk om meteen in de verdediging te schieten, maar het kan lonend zijn om eerst te luisteren.
Toch is het ook fijn wanneer je een woord van waardering krijgt, een klopje op je schouder. Het is namelijk erg makkelijk om te wijzen op wat er mis gaat. Aangeven wat wel goed gaat, dat gaat ons soms toch wat moeilijker af. Misschien valt het te weinig op. Ik probeer er bij de opvoeding wel op te letten. Als ons kind iets fout doet, dan krijgt hij dat te horen, maar wanneer het goed gaat, willen we dat ook benoemen.
In dit nummer leest u wat waardering kan doen in een mensenhart. Feike ter Velde bespreekt dit in de Tijdspiegel. Het komt ook naar voren in het verhaal van David. Jef en Herlinde De Vriese ten slotte benoemen het als eerste les bij het omgaan met conflicten tussen ouders en puberende kinderen. Wie kunt u bemoedigen?

Peter de Haan
Eindredacteur Het Zoeklicht