Vrucht dragen!

Willem de Vink • 76 - 2000/01 • Uitgave: 17
‘Niet gij hebt Mij, maar Ik heb u uitgekozen en u aangewezen, opdat gij zoudt heengaan en vrucht dragen en uw vrucht zou blijven…’ (Joh. 15:16)

Met schaatsen heb je sprinters die kort kunnen vlammen. Je hebt er ook die het volhouden op de langere afstanden. Er zijn er die na een paar jaar zijn afgebrand. Maar soms sta je gek te kijken als je oude knarren nog goed ziet presteren, bijvoorbeeld met marathonschaatsen. Ze hebben hun techniek, hun conditie en vooral hun vechtlust behouden. Mooie mensen, die hun teleurstellingen niet de overhand hebben gegeven. Ze bleven er zin in hebben. Zulke veteranen kom je ook tegen in Gods koninkrijk. Psalm 92 karakteriseert hen als volgt:
'Zij zullen in de ouderdom nog vrucht dragen, fris en groen zullen zij zijn, om te verkondigen dat de HERE waarachtig is.' Ik hoop dat ik zo'n evergreen zal zijn!

'Want de tijd tikt door, en wat levert die op? Ben ik te genieten, of word ik een ouwe zeur? Het leven geeft moeite en zorg, je wordt geknipt en beknot aan alle kanten. Maar misschien zijn die tegenslagen juist wel door God bedoeld om mijn bestaan te snoeien, zodat ik meer vrucht voortbreng. Zo werkt God tenminste, zegt Jezus in Johannes 15. En daar word je niet slechter van. Iedereen die zijn leven uit handen geeft aan God en Jezus volgt, mag verwachten dat hij een boom zal worden zoals die in Jeremia 17 beschreven staat:
'...die zijn wortels tot aan een beek uitslaat, en het niet merkt, als er hitte komt, maar welks loof groen blijft, die in een jaar van droogte geen zorg heeft en niet nalaat vrucht te dragen.'

Vrucht dragen is een proces. God werkt in processen. Hij werkt door middel van de tijd. Hij gebruikt de tijd om de dingen die Hij ons wil leren te laten rijpen, zodat het kwaliteit krijgt en zich kan vermenigvuldigen. God werkt via vermenigvuldiging, maar je moet zijn werk wel de tijd geven. Kijk dan eens wat het oplevert wat Hij doet.

Vrucht blijven dragen levert voldoening op. Je staat ervan te kijken dat jij iets door kon geven waar de ander wat aan had. God wilde je gebruiken. Dat maakt je dankbaar en blij. Daarom zegt Jezus:
'Dit heb Ik tot u gesproken, opdat mijn blijdschap in u zij en uw blijdschap vervuld worde.
Vervulde blijdschap is je bestemming bereiken. Je leven heeft zin, je voelt je voldaan, de onderstroom van je bestaan is gevuld met blijdschap. Die blijdschap, dat is je bestemming: de heerlijkheid die God aan zijn kinderen beloofd heeft en die de eeuwigheid meegaat!

Willem de Vink