Vrucht dragen

Willem de Vink • 76 - 2000/01 • Uitgave: 16
“Niet gij hebt Mij, maar Ik heb u uitgekozen en u aangewezen, opdat gij zoudt heengaan en vrucht dragen…” (Joh. 15:16)

Weet de magnetrongeneratie hoe een appel groeit? In het agrarisch tijdperk kende elk kind het proces van knop, bloei, oogst, pluk en snoei. Nu eten kinderen appeltaart zonder erbij stil te staan dat de ingrediënten maandenlang in de zon moesten rijpen. Vrucht dragen, wat is dat? Jezus zegt dat het onze bestemming is.

Wat zei Hij? Hij hoos je uit, met een bedoeling. Hij wees je aan, omdat Hij een plan met je heeft. Hij wilde datje heen zou gaan, zodat je niet op jezelf zou blijven. Het is zijn bedoeling dat je onder de mensen zult zijn om uit te delen van wat Hij je geeft. Hij wil dat je vrucht zult dragen. Goede vrucht. Veel vrucht.

Vrucht dragen is geven. We zijn ervoor bestemd om te geven. Het is beter te geven dan te ontvangen, zei Jezus. Dat betekent niet dat je niets hoeft te ontvangen om te kunnen geven. Wil je vrucht dragen, dan zul je op een goede plaats moeten staan, waar je genoeg ontvangt om te kunnen groeien en bloeien, zoals die boom uit Psalm 1, die geplant staat aan waterstromen. Je hebt een goede gemeenschap van gelovigen nodig. En de dagelijkse omgang met Goden zijn Woord. Die bevorderen je groei en maken je sterk genoeg om uit te kunnen delen.

Maar aan het proces van vrucht dragen gaat wel iets vooraf Jezus zei in Johannes 12: ‘Indien de graankorrel niet in de aarde valt en sterft, blijft zij op zichzelf; maar indien zij sterft, brengt zij veel vrucht voort.’ Onze trots moet sterven, willen we vrucht kunnen dragen. Alleen op die manier gaan Gods principes werken.

God zoekt een generatie die geeft. Zeg niet datje niets te geven hebt. Kijk wat er in je hart leeft, wie er in je hart leeft en gééf. Als Jezus in je hart leeft heb je een geheim datje kunt delen met anderen. Je kunt je inzetten voor mensen. Je hebt de kracht in je waarmee Jezus opstond uit de dood. Het is de kracht van de Heilige Geest, die vrucht bewerkt in je leven. Geef, want dat is het doel van je bestaan.

Vraag God om zijn Geest. Geef van het leven dat jij ontvangen hebt. Vrucht dragen is leven geven, je bent ervoor bestemd om het leven dat God je geeft door te geven. Geef niet alleen het beste. Geef vol veel, Jezus zegt:
“Hierin is de Vader verheerlijkt, dat gij veel vrucht draagt. Volgende keer bekijken we wat dat uitwerkt.

Willem de Vink