Vrijheid, blijheid?!

Peter de Haan • 91 - 2015 • Uitgave: 9
Zeventig jaar geleden werd Nederland, Europa bevrijd van Nazi-Duitsland. Op 5 mei wordt hier landelijk bij stilgestaan. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft voor dit jaar het thema: ‘Wie de ogen sluit voor het verleden, is blind voor de toekomst’. Hij had door de redactie van Het Zoeklicht bedacht kunnen zijn. Immers, wanneer je de ogen sluit voor het offer van de Here Jezus tweeduizend jaar geleden, hoe kun je dan een goed zicht hebben op de toekomst?
Oscar Lohuis wijst op de 148 broeders en zusters die in Kenia zijn vermoord om hun geloof in de Here Jezus. En op Dietrich Bonhoeffer, die op bevel van Hitler werd opgehangen, maar zelfs op dat moment vol overgave aan God was. Broeders en zusters die op aarde geen vrijheid kennen om van hun Redder te getuigen, maar wel de vrijheid van God kennen. Kun je moedig blijven staan in een wereld vol kwaad?
En hoe vrij ben je dan? Er wordt feest gevierd op 5 mei. Vrijheid uit zich dan ook in losbandigheid. De drank vloeit rijkelijk bij de festivals in het land. Willem Ouweneel zet deze vrijheid in een ander perspectief. Hoe vrij ben je werkelijk?

Peter de Haan
Eindredacteur Het Zoeklicht