Vrij zinnig

Peter de Haan • 92 - 2016 • Uitgave: 9
Als je nergens voor wil staan, kun je jezelf altijd nog vrijzinnig noemen. Dan kun je namelijk jouw boodschap zonder moeite aanpassen aan je gehoor. Ofwel: als je geen fundament hebt om op te staan, waai je met alle winden mee. Dat zien we ook binnen de kerken.
Henk van Blijderveen haalt de remonstrantse reclamecampagne aan, die een god presenteren die gemaakt lijkt voor deze tijdgeest. U leest het goed, ik kan hier geen hoofdletter gebruiken als er zo over mijn God gesproken wordt. Jef De Vriese wijst op Pergamum, waar de nog jonge christelijke gemeente niet zo moeilijk deed over heidense gewoontes om zo een goede naam te houden in de wereld.
Ook anno 2016 zien we dat nog steeds in de kerken. En niet alleen de eerder aangehaalde remonstranten. Theo Niemeijer gaat in op de vraag of het echt nodig is om je bij een gemeente aan te sluiten. Ja, zegt hij, om op te groeien heb je de gemeente als huisgezin van God nodig. Wanneer in dit gezin de kinderen aan hun lot worden overgelaten, is een nieuw (pleeg)gezin nodig. Goede geestelijke voeding is noodzaak. Ook daarom is het lezen van Het Zoeklicht vrij zinnig.

Peter de Haan
Eindredacteur Het Zoeklicht