Vrede voor altijd

Dirk van Genderen • 89 - 2013 • Uitgave: 26
In het engelenlied klonken de woorden ‘vrede op aarde’ (Lucas 2:14). Met de komst van de Messias is vrede op aarde gekomen. Hij, de Here Jezus Christus, heeft de vrede meegebracht naar deze aarde. Wat een wonder van genade. Een vrede, die zichtbaar wordt in elk mens die de Vredevorst leert kennen, een vrede die volle werkelijkheid zal worden bij Zijn wederkomst.

Van deze vrede op aarde hebben de profeten al geprofeteerd. In heerlijke woorden schrijft Jesaja erover, in Jesaja 9:5 en 6:
‘Want een Kind is ons geboren, een Zoon is ons gegeven, en de heerschappij rust op Zijn schouder. En men noemt Zijn Naam Wonderlijk, Raadsman, Sterke God, Eeuwige Vader, Vredevorst.
Aan de uitbreiding van deze heerschappij en aan de vrede zal geen einde komen op de troon van David en over Zijn koninkrijk, om het te grondvesten en het te ondersteunen door recht en gerechtigheid, van nu aan tot in eeuwigheid. De na-ijver van de HERE van de legermachten zal dit doen.’

Petrus wijst in zijn verkondiging van het Evangelie aan Cornelius ook op deze vrede. Het klinkt in Handelingen 10:36 ‘Dit is het woord dat Hij gezonden heeft tot de Israëlieten, waardoor Hij vrede verkondigt door Jezus Christus.’
In Jesaja 52 klonk het al: ‘Hoe lieflijk zijn op de bergen de voeten van hem die het goede boodschapt, die vrede laat horen, die een goede boodschap brengt van het goede, die heil laat horen, die tegen Sion zegt: Uw God is Koning’ (vers 7).

Vrede uitdelen
De enige basis van deze vrede is de Here Jezus Christus, de Koning, de Vredevorst. Menselijke inspanningen zullen deze vrede nooit tot stand kunnen brengen. Of misschien toch wel, als een eerste aanzet? Denk eens aan de woorden van de Here Jezus in de Bergrede: ‘Zalig zijn de vredestichters, want zij zullen Gods kinderen genoemd worden’ (Matteüs 5:9).
De engelen zongen van ‘vrede op aarde’. Terecht, de Here Jezus was gekomen. Hij was vol van vrede. Allen die in Hem geloven, vormen met elkaar al een soort voorlopig vrederijk. Ze ontvangen Zijn vrede in hun leven. Hij sprak het immers: ‘Vrede laat Ik u, Mijn vrede geef Ik u’ (Johannes 14:27). Laten we deze vrede niet voor onszelf houden, maar met Gods hulp al zoveel mogelijk uitdelen en verspreiden om ons heen. Zo mogen we Zijn vredestichters zijn op een aarde waar het vaak een puinhoop van ellende is, vol van haat en nijd, van oorlogen en aanslagen.

Rijk van vrede en gerechtigheid
Ondertussen zijn we onderweg naar de volle vervulling van de woorden ‘Vrede op aarde’. Heel de schepping, wij als gelovigen en de Heilige Geest zien met groot verlangen naar het moment dat de Here Jezus opnieuw naar deze aarde komt om dan als de Vredevorst Zijn Rijk van vrede en gerechtigheid op te richten. ‘Hij zal vrede verkondigen aan de heidenvolken’ (Zacharia 9:10).
Een duizend jaar lange periode van vrede breekt dan aan, waarna de satan nog één laatste wanhoopspoging zal doen om Christus van de troon te stoten. De Koning der koningen zal glorieus zegevieren en de satan zal voorgoed in de hel worden geslingerd. Dan breekt de tijd aan van de nieuwe hemel en de nieuwe aarde. Het nieuwe Jeruzalem zal neerdalen uit de hemel. Dan zal het altijd vrede zijn. Wat een uitzicht!

De weg naar échte vrede
Ik hoop en bid dat u deel zult hebben aan deze vrede, dat u de Here Jezus mag kennen. Het kan zijn dat u nog nooit over deze dingen hebt gelezen, maar dat het u wel nieuwsgierig maakt. Ga dan zelf eens in de Bijbel lezen. Wellicht hebt u er wel één in huis, u vindt de Bijbel ook op internet en als u geen hebt, mag u er één aanvragen bij Het Zoeklicht. De Bijbel wijst u de weg naar de echte vrede, naar de Here Jezus, de Vredevorst.

Dirk van Genderen