Vrede op aarde?

Jan van Barneveld • 90 - 2014 • Uitgave: 9
Dit is geen Kerstnummer. Het gaat om het ‘vredesproces’ waarvan John Kerry denkt dat het vrede in het Midden-Oosten zal brengen. Alleen moet Israël nog meer te toegeven aan de eisen van de Palestijnse Autoriteit (PA). Bijna hadden Kerry en Obama de, voor Israël gevaarlijke, Tweestaten-oplossing Israël door de strot geperst. Toen brak begin maart de Krim-crisis uit. Was dat Gods hand? Momenteel zijn de G7 (of G3,4,7 of 8) weer bezig de druk op Israël op te voeren. Zou de komende G-0 Israël kunnen helpen? Of gaan al die ‘grootmachten’ ook olie en gas shoppen bij Israël? Wat moet er profetisch nog gebeuren voordat we echt ‘vrede op aarde’ kunnen zingen?

God zorgt
Wat bezielt wereldleiders en veel kerken toch dat ze de gevaarlijke en bij voorbaat mislukte ‘Tweestaten-oplossing’ (een tweede Palestijns terroristenstaatje) willen doordrukken? Men redeneert blijkbaar dat die ‘Palestijnse staat’ vrede tussen Palestijnen en Israël, in het verlengde daarvan vrede in het Midden-Oosten en aan de verre horizon vrede op aarde zal brengen. Begin maart was het bijna zover. De deadline van Obama kwam snel dichterbij. Maar de HERE God regeert. De Krim-crisis stak een spaak in het VS-EU wiel van hun ‘vredesplan’. Opeens was men te druk met Poetin en de Oekraïne. Voor Israël was de druk even van de ketel. God zorgt voor Zijn volk. Zijn plannen gaan ‘gewoon’ door.
De anti-Israël wereld gaat ook door. Wereldwijd en van hoog tot laag organiseert men boycotacties tegen Israël. Dus zorgt de HERE voor enorme gas- en olievoorraden voor Israël. Belangrijke politici uit China en Rusland en grote multinationals proberen vriendelijk grimlachend Israël te bewegen hen te betrekken bij het exploiteren en de verkoop van gas en olie. Jordanië, de eerste klant, koopt al gas! De vijanden van Israël proberen Israël te treffen, maar God geeft hen ‘de rijkdom der zee’ (Jesaja 60:5). HIJ gaat door op Zijn weg naar Zijn vrede.

Vragen, vragen
Waarom zijn alle pogingen om een Arabisch/Palestijnse moslimstaat in Israël te vestigen al 65 jaar mislukt? Hoe komt het dat alle vredesplannen op niets uitlopen? Waarom zijn spanningen en onrust in het Midden-Oosten zo explosief toegenomen? Waarom is die Tweestaten-oplossing bij voorbaat tot mislukken gedoemd? Er zijn menselijke, politieke antwoorden op deze vragen. De Bijbel laat er een helder licht op schijnen, de lamp van het profetische Woord. Hoe moet het verder?
De bekende, scherpzinnige columniste van de Jerusalem Post, Caroline Glick, schreef onlangs een boek: ‘The Israël Solution. A One-State plan for peace in the Middel-East’ (De Israël-Oplossing. Een Eén-Staat-plan voor vrede in het Midden-Oosten). Deze visie past meer in Gods plan. Goedwillende Palestijnen zullen het als een zegen ervaren. Er zijn meer Israëlische vredesplannen. Niet één is acceptabel voor Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit (PA). Dus zint Israël op eenzijdige stappen.

Tweestaten-onzin
Een probleem voor Israël is dat president Obama duidelijk van beleid is veranderd. De steun voor Israël is niet zo vanzelfsprekend meer. Het speerpunt van de bemiddeling van de VS is een Palestijnse staat op de zogenaamde Westbank. De grens komt dan op een uur fietsen van Tel Aviv en Netanja te liggen. De Jordaan wordt een oversteekplaats van duizenden fel hatende jihadistische terroristen met de nodige raketten. Gaza werd, na de ontruiming door Sharon in 2005, al gauw een ideale uitvalsbasis voor terroristen en duizenden raketten. Zo zullen Judea en Samaria een bruggenhoofd voor felle Jodenhatende terroristen worden. Een racistisch staatje gefinancierd door de VS en de EU. Want alle nederzettingen moeten ontruimd worden: ‘Juden unerwünscht!’. De PA is daar duidelijk over. De wereld brult van verontwaardiging als er ergens maar een schijn van racisme of discriminatie is. Behalve als het Joden betreft.
Toegeven aan de druk zal een regeringscrisis in Israël veroorzaken. Naftali Bennett, de Minister van Economie, verlaat de regering als land wordt weggegeven. De 300.000 Joodse Israëli’s in gebied C van de Westbank zullen zich niet zomaar laten verjagen. Een interessant probleem vormen de gewone Arabische burgers in de Westbank. Een onderzoek wees uit dat 59% van hen liever onder Israëlische bezetting leeft. Veel burgers zijn hun zeer corrupte, keiharde, dictatoriale leiders zat. Uiteraard zal Jeruzalem het breekpunt worden: ‘Jeruzalem is… een stad die wel samengevoegd is’ (Psalm 122:3). Dus niet gedeeld! Het wordt een grote chaos. Veel Israëli’s roepen dan ook: “Laten we de toestand voorlopig maar houden zoals die is.”

De G-0
Een in de VS bekende politicoloog, Ian Bremmer, legt uit dat we nu in het tijdperk van de G-0 (G-nul) terecht zijn gekomen. De VS is z’n gezag als politieman van de wereld kwijt. Vroeger, in de tijd van Paulus, had men de Pax Romana. Het gezag van het Romeinse Rijk, dat orde en vrede garandeerde. Een halve eeuw leefden we met de Pax Americana. Er is geen opvolger. De EU zeker niet. Poetin is te druk het oude Sovjetrijk te herstellen. De islam werkt hard aan de sharia-vrede, maar is veel te verdeeld. Blijft de G-0 en geldt de wet van de jungle. Rusland annexeert gebieden die binnen het oude Sovjetrijk vielen. China loert op eilanden die betwist worden met Taiwan, Japan, Filippijnen, Maleisië en werkt aan een stuk regionale wereldmacht. De komende G-0 periode zal opstanden, chaos, regionale oorlogen, machtsspelletjes van grootmachten, onderdrukking en rechteloosheid brengen. Een ideale toestand voor de antichrist om de macht te grijpen. Intussen zal Israël steeds meer Bijbelse grenzen en Bijbelse bewoners krijgen. Immers, Gods plan gaat door. En wij bidden in de geest van Zijn plannen.

De Heer regeert
We geven u een kleine indicatie van Gods voornemens wat betreft Israël:
• Tweestaten-oplossing: ‘IK zal aan u en aan uw nageslacht… heel het land Kanaän, als eeuwig bezit geven’ (Genesis 17:8, HSV).
• De zgn. bezette gebieden: ‘Het huis van Jakob zal zijn bezittingen weer in bezit nemen’ (Obadja :17).
• De geplande Palestijnse staat op de ‘bergen van Israël’: ‘Maar gij, bergen van Israël, zult uw takken voortbrengen en uw vruchten dragen voor Mijn volk Israël, want nabij is zijn komst’ (Ezechiël 36:8).
• Over Judea en Samaria, voor een groot deel stamgebied van Efraïm: ‘Is hij (Efraïm) niet een lievelingskind’. En: ‘Jullie zullen weer wijngaarden planten op de bergen van Samaria, en wie ze planten zullen ook de vrucht genieten’ (Jeremia 31:20,3,9). We verwachten dus de terugkeer van Efraïm en de stammen die daarbij horen (zie ook Ezechiël 37:15-22). Samen zullen Efraïm en Juda ‘Westwaarts (Gaza?) de Filistijnen op de schouder vliegen’ (Jesaja 11:14).
Zo is Gods plan en zo zal het geschieden. “Wanneer komt er eindelijk vrede?” vroegen wij een Joodse lerares in Samaria. Zij antwoordde: “Als Messias komt.”

Jan van Barneveld