Vrede met jezelf

Jef de Vriese • 89 - 2013 • Uitgave: 26
Zelfwaarde. Zelfontplooiing. Zelfvertrouwen. Zelfverwezenlijking. Zelfaanvaarding. Er ligt in deze tijd nogal wat druk om het zelf waar te maken. Als je mag kiezen tussen afhankelijkheid en autonomie of tussen gezeglijkheid en voor je rechten opkomen, wat kies je dan? Diep van binnen willen we allemaal autonomie. We willen het zelf kunnen en zelf iemand zijn die meetelt. Toch vind je die zelf-woorden en oproepen tot autonomie en opkomen voor je rechten niet terug in de Bijbel. In Christus gaat het veeleer over een ander zelf-woord: zelfontlediging.

Hoe mensen kijken
Wie ben je met weinig geld, met beperkte talenten, zonder populariteit, een lelijk of onsportief uiterlijk? Wie ben je wanneer jouw foto niet voldoet aan de beelden van de knappe mensen die via de reclame de begeerten van de wereld opwekken naar lekker eten, kleding en schatten op aarde? En zelfs als je er een beetje op lijkt, wat blijft er van fysieke schoonheid over na dertig jaar? En wat neem je hiervan van de aarde mee naar de eeuwigheid? Het antwoord is: niets wat van de aarde is! En toch maken mensen zich er ontzettend druk over.

Hoe God kijkt
God ziet om naar een onbeduidend volk, klein en koppig, zonder noemenswaardige kwaliteiten (Deuteronomium 7:7-11). Je zou er niet mee ten oorlog trekken. Ze hebben geen hoogstaand cultureel erfgoed. Hun economische waarde is zo goed als niets. Maar er staat geschreven dat God hen koos omdat Hij hen liefhad en Zijn verbond wilde houden.
Zo is God. Hij openbaart zich aan een onopvallend volk. Jezus komt wonen bij onbeduidende mensen in Nazareth. Zijn hart gaat uit naar de lamme en de blinde, de wees en de weduwe. Hij geeft Zichzelf aan wie niet meetelt en het gevaar loopt in de valkuil van een ander zelf-woord te vallen: zelfmedelijden. Indien de zichtbare aarde het enige was wat bestaat, dan is zelfmedelijden begrijpelijk. Maar er is meer dan het zichtbare! Er is een Heiland die met ontferming bewogen is over verloren schapen waar de wereld niet naar omziet.

Je eigen ogen?
Kijk jij met de ogen van de wereld en laat je je daar door de verwachtingen van die wereld opjagen? Of zijn jouw ogen de ogen van Jezus, die niet opjaagt, maar zacht leidt, voor jou de vijand overwint en je binnenbrengt in de tegenwoordigheid van de zorgzame Vader?
Gods zorgzaamheid wordt niet opgewekt door iets in het volk waardoor Hij wordt aangetrokken om het lief te hebben. Hij heeft Zijn volk lief omwille van iets. Evenmin wordt Zijn zorgzaamheid opgewekt door iets in jou. Zijn liefde voor jou hangt niet af van jou of jouw kwaliteiten. Ze hangt af van iets onverwoestbaars in Hemzelf: Zijn onveranderlijke liefde.
Je waarde als schepsel en beelddrager van God is niet de basis van Gods liefde voor jou. God heeft je lief, omdat Hij je liefheeft. Hij heeft je lief omwille van iets in Hemzelf, niet omwille van iets in jou. Het is niet omdat jij in jezelf veel waard bent, dat Jezus voor jou de hemel ruilde voor een stal. Dat Hij kwam, benadrukt niet dat jij van grote betekenis bent, maar veeleer de ernstig corrupte gesteldheid van je zondige natuur. Het kruis stelt je onwaardigheid ten toon, maar ook Zijn onwankelbare liefde.

Met waarde bekleed
Dat Jezus je redde, was niet omwille van je eigen waarde, maar om aan jou waarde te geven ter verheerlijking van de eer van de Naam van God. Jezus is niet gekomen om je een goed gevoel over jezelf te geven, maar om Gods beeld in jou te herstellen, zodat God wordt geëerd. Je hebt pas waarde nadat

je Christus hebt ontvangen. Je was een gebroken beelddrager van God, maar nu is je waardigheid in Hem, met Wie jij bent bekleed (Galaten 3:27).
De kern van je leven is niet meer zonde, goede werken, minderwaardigheidsgevoelens, onbekwaamheden, bekwaamheden, de gevolgen van je opvoeding, datgene wat anderen je aandoen, hard werken. De kern van wie je bent, is Christus. Niet meer jij leeft, maar Christus leeft in jou (Galaten 2:20). Je bent in Christus nieuw geschapen.

Even geduld…
Vrede met jezelf komt tot stand door vrede met God. Vrede met Zijn kijk op de zonde en Zijn oplossing in Christus. Vrede met het feit dat je in een vruchteloze schepping leeft, die pas wordt vernieuwd wanneer Jezus wederkomt. Je bent nieuw! Maar je bent het ook nog niet… Je bent bevrijd! Maar je bent wel bezig met bevrijd te worden. En pas later zal je helemaal bevrijd zijn.
Velen willen het hier en nu volmaakt hebben. Velen zien het niet zitten om door geduld en volharding de beloften te beërven. Velen willen snel welbevinden in plaats van geduldige hartsverandering. Als je dat zoekt, val je ten prooi aan extreme visies op het geestelijk leven, die proclameren dat God hier en nu alles oplost en gezondheid en rijkdom geeft. En als God het niet geeft zoals jij het wilt, zoek je heil in de snelle bevrediging van tijdelijke aardse pleisters op je gebroken hart. Ontgoocheling gegarandeerd.
God doet Zijn werk echter grondig. Hij vergeeft je zonde radicaal. Hij neemt je aan als Zijn kind. Hij gebruikt de moeilijkheden van je leven om je te helpen afhankelijk van Hem te leven. Zo wordt je nieuwe leven niet gekenmerkt door uiterlijk gemak, maar door de innerlijke verandering van een karakter dat steeds meer op Jezus gelijkt. Dat karakter zoekt niet de zelf-woorden van de wereld. Het heeft geen last van minderwaardigheidsgevoelens, want het keurt zichzelf niet goed op grond van de kwaliteiten die de wereld voorhoudt. Het steunt niet op zichzelf. Het vertrouwt niet op eigen kunnen. Het wil niet controleren en beheersen. Het heeft een heerlijk geheim ontdekt: dat wie nederig is de hoogste plaats bekleedt en dat wie niet zichzelf zoekt het Koninkrijk ontvangt. Het heeft rust gevonden in zwakheid, waardoor zijn kracht ligt in dagelijkse afhankelijkheid van God.
Het komt er dus op aan de juiste criteria te gebruiken om jezelf te aanvaarden. Meet je jezelf aan de waarden van de wereld of vertrouw je jezelf toe aan de meer dan voldoende liefde van God?

Garantie
Nee, dit garandeert je geen sociale status, geen knapper uiterlijk, geen hogere intelligentie, geen beter diploma, geen vriendenkring, geen huwelijk, geen rijkdom. Het geeft je geen enkele levenslange garantie op de zaken die mensen gebruiken om zichzelf volgens wereldse normen te aanvaarden. Voor ieder die wereldse maatstaven nastreeft, bestaat die levenslange garantie trouwens niet. Het geeft je een garantie met eeuwigheidswaarde: God die altijd van jou blijft houden en een heerlijke taak voor je heeft in Zijn eeuwig Koninkrijk. Dan heb je vrede met jezelf, omdat je gewaarborgd en geborgen bent in Hem.

Jef De Vriese