Vrede

Peter de Haan • 89 - 2013 • Uitgave: 26
Het Van Dale-woordenboek geeft bij het woord ‘vrede’ vier omschrijvingen: een toestand van rust; toestand van normale verhoudingen tussen staten; goede verstandhouding; gewetensrust. Een toestand die voor velen op de wereld ver weg lijkt.
Probeer maar eens rustig te blijven als het bedrijf waar je jarenlang voor werkte failliet gaat en je zelf op straat staat. Vind je gewetensrust terwijl je eigenlijk vindt dat je vaker naar je moeder in het verzorgingshuis zou moeten, waar ze maar weinig bezoek meer ontvangt? Je wil wel, maar de tijd glipt tussen je handen door. En hoe snel is een goede verstandhouding niet verstoord. En scherp woord is snel gesproken. Om over wereldvrede maar te zwijgen, want de situatie in het Midden-Oosten (om maar een gebied te noemen) lijkt onoplosbaar. Wat lijkt vrede toch ver weg.
Met dit kerstnummer brengen we de vrede graag onder handbereik. Ja, die vrede in het Midden-Oosten komt er in de toekomst. Vrede in uw hart is er nu al, voor de ‘mensen des welbehagens’. Gods genade is zo groot, dat Hij ondanks alles een welbehagen in ons heeft. God brengt vrede voor en tussen mensen.
Ere zij God!

Peter de Haan
Eindredacteur Het Zoeklicht