Image

Vragenrubriek mei - 2022

Theo Niemeijer • 98 - 2022 • Uitgave: 5

Aan de zonden voorbij?

In Romeinen 3:25 staat, ‘dat God de zonden, die tevoren onder de verdraagzaamheid Gods gepleegd waren, had laten geworden’. Wat betekent dit? Ging de Heere God hier gewoon aan de zonden voorbij? (R. R. te @)

Antwoord:
In Romeinen 3 maakt Paulus duidelijk dat zonden alleen op grond van het sterven van de Heere Jezus op Golgotha vergeven kunnen worden. ‘Hem heeft God voorgesteld als zoenmiddel’ lezen we in Romeinen 3:25. Buiten de Heere Jezus om was er geen vergeving van zonden. Dit betekent dat er in het Oude Testament nog geen vergeving van zonden mogelijk was. Hebreeën 10:1-4 maakt ons duidelijk dat de vele offers die tijdens het Oude Testament gebracht werden, de zonden niet weg konden nemen. ‘Door de offeranden werden ieder jaar de zonden in gedachtenis gebracht’ lezen we in vers 3, ‘omdat het onmogelijk is, dat het bloed van bokken en stieren de zonden weg zouden nemen’. Tijdens het Oude Testament werden de zonden door het offeren van dieren onder Gods geduld bewaard, totdat het uiteindelijke en volmaakte offer in de Heere Jezus gebracht werd. Elk offer in het Oude Testament gebracht, wees vooruit naar het volmaakte offer dat eens gebracht zou worden toen de Heere Jezus als het Lam van God de zonden van de wereld aan het kruis droeg. Zo kon de heilige en rechtvaardige God de zonden voorlopig laten rusten in afwachting op het volmaakte offer.

Duizendjarig vrederijk

Waarom spreekt de Heere Jezus niet of nauwelijks over het duizendjarig vrederijk? En hoe komt het dat Israël zo voorop loopt in het vaccinatiebeleid, heeft dit met de eindtijd te maken? J. d. L. te S.)

Antwoord:
In Mattheüs 4:17 begint de Heere Jezus Zijn prediking met de aankondiging van het ‘Koninkrijk der hemelen’ en tijdens Zijn veertig dagen tussen Zijn opstanding en hemelvaart onderwijst Hij Zijn apostelen ook juist over dit onderwerp! Alle tekenen en wonderen deed Hij als teken van dit koninkrijk, en bewees Hij de Messias van dit rijk te zijn. Het aangekondigde koninkrijk en de Koning werden echter door Zijn eigen volk verworpen, waarbij het volk voor de keizer uit Rome koos en zijn Messias verwierp om gekruisigd te worden. Het Koninkrijk der hemelen, oftewel het Messiaanse vrederijk was dus een veel voorkomend gespreksonderwerp gedurende het leven van Jezus op aarde. Aan het einde van Zijn aardse leven maakte de Heere Jezus steeds meer duidelijk dat dit koninkrijk nog niet tijdens Zijn eerste komst op aarde, maar pas bij Zijn wederkomst op aarde opgericht zal worden.  

Het feit dat Israël zo voorop loopt in het vaccinatiebeleid heeft te maken met het feit dat Israël, medisch-wetenschappelijk gezien, vaak koploper van de wereld blijkt te zijn. Het wetenschappelijk niveau ligt in Israël zeer hoog en dat zou wel eens de reden kunnen zijn dat ze ook hierin koploper zijn.

De opname: oneerlijk voor Israël?

In uw blad las ik dat het volk Israël, nadat de gemeente opgenomen is, door de grote verdrukking zal gaan. De gemeente viert dan de bruiloft des Lams, terwijl Israël door de grote verdrukking gaat? Is dat niet erg oneerlijk? (J. v. D. te @)

Antwoord:
Duidelijk is het dat deze grote verdrukking als de ‘laatste jaarweek’ in Daniël 9 aangekondigd wordt voor Israël en als een ‘tijd van benauwdheid voor Jakob’ in Jeremia 30:7, waaruit Israël behouden zal worden. Nergens lezen we in Gods Woord dat deze periode voor de gemeente bestemd is! De gemeente wordt inderdaad vóór de grote verdrukking opgenomen, terwijl Israël in deze grote verdrukking uiteindelijk tot bekering en wedergeboorte zal komen. Over beide is de Bijbel duidelijk!

Maar de opname van de gemeente leidt niet direct tot de ‘bruiloft des Lams’. Eerst zal de gemeente voor de ‘rechterstoel van Christus’ (2 Korinthe 5:10) verantwoording af moeten leggen, waarbij de vleselijke, onveranderde christenen ‘als door vuur heen behouden worden’ (zie 1 Korinthe 3:15). Zoals Israël in de grote verdrukking gelouterd wordt, zo zal ook de gemeente na de opname voor de rechterstoel van Christus gereinigd worden! Pas aan het einde van de grote verdrukking, wanneer alle volken verleid worden om tegen Israël op te trekken en het bij Armageddon tot een treffen komt, zal de bruiloft des Lams plaatsvinden en tegelijkertijd de Heere Jezus Zijn koningschap aanvaarden (Openbaring 19:6-21). Direct daarna zullen, als we met Hem in heerlijkheid verschijnen, de antichrist en de valse profeet in de poel des vuurs geworpen worden, waarop Israël verlost zal worden.

De beloningen van de 7 gemeenten

Waarom krijgen de gemeenten uit Openbaring 2 en 3 een verschillende beloning en waarvoor dient dat? (M. P. te E.)

Antwoord:
In Openbaring 2 en 3 vinden we de brieven die Johannes aan de zeven gemeenten in Klein-Azië schreef. Elke brief heeft te maken met een gedeelte van de kerkgeschiedenis en heeft haar eigen thema. Deze geschiedenis begint met het bruisende begin van de gemeente en eindigt met de verworden wereldkerk van de eindtijd. Hieronder vindt u een zeer beperkt en kort overzicht van de desbetreffende gemeenten:

Efeze             bruisende start         verval                         eten van boom des levens Smyrna          lijdende kerk            vervolging                 geen schade tweede dood Pergamum    staatskerk                 vermenging              verborgen manna/witte steen Tyatira            pausdom                  verontreiniging         macht over heidenen
Sardus           reformatie      verzuim                     witte klederen/boek des levens
Filadelfia       opwekking          verwachting              zuil in tempel
Laodicea       eindtijd                      verkilling                   plaats op mijn troon

De verschillende beloningen zijn afgestemd op het thema in de verschillende brieven en de omstandigheden waarin de gemeenten tijdens de kerkgeschiedenis functioneerden. Zo weten we bijvoorbeeld dat de afvallige wereldkerk Laodicea zich in de eindtijd met de antichrist zal verbinden, waarmee ook de kerk haar macht over de wereld zal uitoefenen. Aan de overwinnaars in deze kerk wordt echter beloofd om op de troon van de Heere Jezus te zitten! De gemeente Filadelfia was klein, maar God had hen een geopende deur gegeven en vanuit deze opwekkingsbeweging aan het begin van de negentiende eeuw werden vele duizenden zendelingen uitgezonden om het Evangelie wereldwijd te verkondigen. Misschien was de gemeente onbeduidend in de wereld, maar voor God waren de overwinnaars als ‘zuilen’ in Zijn tempel! Zo zouden we over alle zeven gemeenten wel iets kunnen schrijven waarin de beloning gekoppeld is aan de omstandigheden van de desbetreffende gemeente, maar dat kan in het kader van deze vragenrubriek helaas niet.    

Theo Niemeijer