Image

Vragenrubriek maart - 2022

Theo Niemeijer • 98 - 2022 • Uitgave: 3

Mijn zoektocht naar een gemeente

Sinds vijf jaar ben ik overtuigd christen en opzoek naar een Bijbelgetrouwe gemeente. In mijn zoektocht kom ik de volgende vragen tegen:

  • Hoe komt het dat in de Roomse kerk Maria steeds meer de rol van de Here Jezus overneemt als intermediair?

  • Waarom vergeten de protestante kerken een connectie te maken met het wereldgebeuren en blijven ze hangen in theologische vraagstukken?

  • Hoe komt het dat er in de protestante kerken een ‘beweging’ is om terug te keren naar de Roomse kerk?

  • De 7e dag kerk schroomt niet om op zaterdag, de sabbat, hun diensten te vieren. Is dit dan misschien de juiste kerk?

  • Wat is de bedoeling van de kerken in Nederland, het lijkt wel dat de dominees geen enkel contact meer hebben met God.

    Mijn zoektocht is nog niet ten einde. (E. B. te K.)

Antwoord:
De laatste tijd zijn er veel gelovigen opzoek naar een andere gemeente. Ze zijn teleurgesteld in hun vertrouwde gemeente en dachten elders meer- en beter voedsel voor hun ziel te vinden. De meesten van hen kwamen bedrogen uit en zitten nu de zondagmorgen thuis. Misschien kijken ze nog naar de één of andere dienst maar ze hebben geen enkele band meer met een gemeente. In Openbaring 3:17 wordt over een ellendige, jammerlijke, arme, blinde en naakte gemeente geschreven: de gemeente in Laodicea. Is dit de toestand van de gemeente die we de laatste tijd steeds meer tegenkomen? Wat is de gemeente ver afgeweken van dát, wat ze oorspronkelijk was!

Het lijkt wel een herhaling van dát wat er met de Joodse tempel gebeurde. Toen de Heere Jezus als volwassen man voor het eerst de tempel bezocht (Johannes 2:13-22) schrok Hij van alle geldwisselaars en veehandelaren die zich in de tempel gevestigd hadden om zich te verrijken. Van de vroegere heerlijkheid van de tempel was weinig meer te zien. Uiteindelijk werd de tempel verwoest! Zal dit ook met de gemeente gebeuren? Het verval, zoals bij de tempel het geval was, vindt de laatste tijd ook bij de gemeente plaats. Veel kerkgebouwen worden gesloten, gesloopt of omgebouwd. Ja, er zijn gelukkig ook nog groeiende gemeenten, maar de meesten van hen groeien vaak ten koste van andere plaatselijke gemeenten. Gemeenten die hun bijenkomsten ombouwen tot een soort theater met een hoog showgehalte en goede muziek, waar de bezoekers ‘vermaakt’ worden zullen het nog wat langer volhouden, maar voor deze gemeenten zal zeer waarschijnlijk uiteindelijk ook het ‘doek vallen’! Goddank, leert de Bijbel ons, dat de gemeente van God nooit vernietigd kan worden (Handelingen 5:38-39)! Wat is er dan toch met de gemeente aan de hand?  

Er zijn veel oorzaken te noemen, enkele hiervan zijn:

Het gezag van de Bijbel wordt verworpen

Het was met name in de zestiger jaren van de vorige eeuw dat theologen moeite begonnen te krijgen met de Goddelijke inspiratie en het gezag van de Bijbel. De schepping in zes dagen, de wonderen van de Heere Jezus en Zijn lichamelijke opstanding werden steeds meer in twijfel getrokken. Zo ging men steeds meer twijfelen aan het bestaan van de Heere God en werd de brug naar andere, Oosterse religies geslagen. Al veel eerder had de kerk van Rome een theologie ontwikkeld die haar wortels niet meer in de Bijbel vond. Zo ontstonden de aflaten die aan de kerk betaald moesten worden om hierdoor de tijd in het vagevuur te verkorten. Het gebed en de (duurbetaalde)missen voor de reeds gestorvenen en de on-Bijbelse positie van Maria werden in de Roomse theologie aanvaard. In onze tijd zijn veel kerken bezig via vertaalconstructies en cultuurgebonden uitspraken, de Bijbel aan te passen aan de huidige maatschappij van feminisme en gendermainstream. Niet alleen binnen de maatschappij, maar ook binnen de kerk behoren man en vrouw gelijk te zijn en wordt het huwelijk tussen partners van hetzelfde geslacht geaccepteerd. Door dit ‘aanpassingsvermogen van de kerk’ raakt de kerk uiteindelijk haar geloofwaardigheid in de maatschappij kwijt en verdwijnt de kerk naar de rand van de samenleving.           

De verwerping van Israël als Gods uitverkoren heilsvolk

Nergens leert de Bijbel ons dat de kerk in de plaats van Israël gekomen is. De kerk is ontstaan door Gods handelen met Israël. Paulus leert ons dat juist door de val van Israël de gemeente ontstaan is en dat straks door de volheid van Israël de zegen vanuit Jeruzalem wereldwijd zal zijn (Romeinen 11:11-12). Even verderop in dit hoofdstuk leert Paulus ons dat de hoogmoed van de kerk ten opzichte van Israël tot een oordeel en verval voor de kerk leidt (vers 15-24). Zo zou de kerksluiting zomaar het directe gevolg kunnen zijn van haar hoogmoed ten opzichte van Israël.

Het verlangen naar de wederkomst van Christus
In veel gemeenten leeft geen verlangen meer naar de wederkomst van Christus. Het gaat allemaal om het hier en nu en men heeft geen enkel zicht meer op de dingen die in de wereld gebeuren en de daarmee verbonden tekenen van de eindtijd. De eerste gemeenten leefden in de verwachting van de spoedige komst van de Heere Jezus. Een derde deel van de Bijbel is profetisch en gaat over de dingen die in onze tijd of binnenkort staan te gebeuren. De Bijbel is hoogst actueel en meer dan ooit zien we Gods Woord in onze tijd in vervulling gaan.  

Samenvattend, wanneer de gemeente het gezag van de Bijbel in twijfel trekt of aanpast, Israël denkt te vervangen of zich daarboven verheft en zonder Bijbelse toekomstverwachting functioneert, is er geen toekomst meer voor zo’n gemeente!  

Ik hoop dat u binnenkort zult slagen in het vinden van een Bijbelgetrouwe, verwachtingsvolle gemeente. Geloven zonder gemeente is erg moeilijk en wordt in Gods Woord dan ook ontraden. Wanneer u blijft zoeken naar een volmaakte gemeente, dan raakt u nooit uitgezocht, want een volmaakte gemeente bestaat niet!

Tegensprekende uitspraken?

In Mattheüs 22:8 lezen we over de ‘genodigden’ (de religieuze Joden) die de uitnodiging voor het bruiloftsfeest afwezen en het niet ‘waard’ waren om het feest mee te vieren. In Mattheüs 25:40 neemt de Heere Jezus het juist op voor ‘Zijn minste broeders’, waarmee de Hij Zijn aardse, Joodse broeders bedoelde. Deze uitspraken lijken elkaar tegen te spreken. Hoe denkt u hierover? (J. V. te @)

Antwoord:
Wanneer het Joodse volk wél ingegaan zou zijn op de uitnodiging, dan zouden, zij die op de ‘kruispunten der wegen’ zich bevonden de uitnodiging tot het bruiloftsfeest nooit gehoord hebben (zie Mattheüs 22:8-10). Het is juist dat door de verwerping van de Messias door Zijn eigen volk (de genodigden) het Evangelie naar de heidenen gekomen is, zoals we in het voorafgaande antwoord in Romeinen 11:11-12 kunnen lezen. Daarmee is echter de liefde van de Heere voor Zijn volk niet voorbij! Nee, het heeft allemaal zo moeten gebeuren. Het volk Israël heeft uit ‘onwetendheid’ gehandeld (zie Handelingen 3:17) vandaar het gebed van de Heere Jezus aan het kruis: ‘Vader, vergeef het hun, want zij weten niet wat zij doen’ (Lukas 23:34)! Ze wisten het werkelijk niet, hun ogen waren verblind, hun oren doof en het hart vet geworden (Jesaja 6:9-10).
Wanneer eenmaal het moment aangebroken is, waarop de Heere Jezus als Koning op aarde zal wederkomen, zal Hij op de troon van David rechtspreken over Zijn volk en over de volkeren die tegen Israël gestreden hebben. De ‘bokken’, de vijanden van Israël, zullen veroordeeld worden, terwijl de ‘schapen’ aan het Messiaanse vrederijk deel krijgen (Mattheüs 25:34, 41 en 46).  

Theo Niemeijer