Vragen - jrg. 90-17 - Een speciale bedoeling met Israël?

ds. Theo Niemeijer • 90 - 2014 • Uitgave: 17
Kunt u mij iets vertellen over de zogenaamde ‘bedelingenleer’. In een boek over Gods koninkrijk dat ik onlangs las, wordt deze leer als sektarisch weggezet, met name hen die leren dat de Here God met Israël een speciale bedoeling heeft. (B. K. te @)

Antwoord:
In de Bijbel vinden we bepaalde tijdsperioden met een duidelijke begin, maar ook met een duidelijk einde. Deze bedelingenleer gaat uit van zo’n zeven perioden:
1.De periode van de onschuld (schepping tot zondeval)
2. De periode van het menselijk geweten (zondeval tot torenbouw van Babel
3. De periode van menselijke heerschappij (torenbouw van Babel tot zondvloed)
4. De periode van de belofte (Abraham tot wetgeving op de Sinaï)
5. De periode van de wet (wetgeving op de Sinaï tot kruisiging van Christus)
6. De periode van de genade (kruisiging van Christus tot de wederkomst)
7. De periode van de heerschappij van God op aarde (wederkomst tot nieuwe aarde)
In deze verschillende perioden is God wel Dezelfde, maar handelt Hij niet altijd op dezelfde manier. Zo zien we dat de Here God Zich in het Oude Testament op een geheel ander wijze openbaart dan in onze tijd. Denk hierbij alleen maar aan Zijn openbaring op de berg Sinaï met vuur, aardbevingen, onweer en bazuingeschal (Hebreeën 12:18-24). Een steniging van Achan met zijn hele gezin werd wel uitgevoerd onder de bedeling van de wet, maar niet meer gedurende de bedeling van de genade.
Deze verschillende tijdsperioden, oftewel bedelingen, werken erg verhelderend om de Bijbel beter te leren verstaan. Het Zoeklicht heeft in haar Bijbeluitleg ook altijd rekening gehouden met deze verschillende bedelingen. Helaas zijn er ook bewegingen die te ver doorschieten in deze bedelingenleer en in allerlei dwaalleren verzeild geraakt zijn. Wel dient opgemerkt te worden dat aan de bedeling van de belofte (nr. 4) nooit een einde gekomen is, omdat er in Galaten 2:19 staat dat de wet erbij gevoegd is en dus niet de belofte vervangen heeft!
Vanuit deze bedelingenleer wordt ons duidelijk gemaakt dat de Here God met Israël een bijzonder plan heeft. Mensen die de bedelingenleer verwerpen, komen vaak tot de conclusie dat de gemeente een voortzetting is van Israël, of dat de gemeente in Israël opgenomen wordt. Daarmee verdwijnt het onderscheid tussen Israël en de gemeente helemaal. Nu is het wel zo, dat gelovigen uit Israël en gelovigen uit de heidenen tot één nieuwe mens samengevoegd zijn. Maar dat betekent nog niet dat we ook één geworden zijn met de ongelovige natie Israël! Ook met dit volk heeft de Here God een bijzonder plan.
Het grote plan dat God met Israël heeft, is om een heilsvolk te zijn. In Johannes 4:22 lezen we dat de Here Jezus ons leert dat ‘het heil uit de Joden is’. De Here God heeft dit volk uitgekozen om Zijn heilsplan met de verloren wereld te realiseren. Vanuit Israël hebben we de Bijbel ontvangen, werd deze aan ons overgeleverd en werd de Messias geboren. Het Joodse volk werd door God gebruikt om de Here Jezus aan het kruis te offeren voor al onze zonden. Jeruzalem was de stad waar het volmaakte offer voor de zonden van de gehele mensheid gebracht werd, de dood overwonnen werd en de Heilige Geest uitgestort werd, waarmee de kerk geboren werd. De geboortegrond van de kerk ligt in Jeruzalem! Mensen die de bedelingenleer verwerpen, geloven niet dat de geboortegrond van de kerk in Jeruzalem ligt, maar zien de kerk als een voortzetting van de kerk uit het Oude Testament: ‘de vergadering van Israël’! Vanuit Jeruzalem werd voor het eerst het Evangelie verkondigd, maar het sluitstuk zal ook nog komen: Zijn wederkomst vind ook plaats in Jeruzalem. Het moge duidelijk zijn dat de Here God met Israël een bijzonder plan heeft!


Kunt u mij iets vertellen over de BIB, een beweging dit beweert dat de Here Jezus in Engeland terug zal komen omdat daar de troon van David zal staan? (G. B. te H)

Antwoord:
Deze zogenaamde Brits Israël Beweging (BIB) gaat ervanuit dat de verdwenen tien stammen van het Noordelijke rijk van Israël zich niet in Assyrië gevestigd hebben en daar zijn geassimileerd, maar via Turkije, de Kaukasus en Zuid-Rusland naar West- en Noord-Europa getrokken zijn en zich daar met de oorspronkelijke bewoners vermengd hebben. Daarmee zouden zij de voorouders van de Germanen en de Kelten geworden zijn. De laatste telg van het huis van David zou na de val van Jeruzalem naar Ierland zijn gevlucht. Zo werd het huis van David in Groot-Brittannië voortgezet. Zijn nakomelingen brachten de verschillende koninklijke dynastieën voort in Ierland, Schotland en Engeland. Zo zal de troon van David ook in de toekomst in Engeland staan, het land waar de Here Jezus ook zal terugkeren.
Zo werd bij de onafhankelijkheidsverklaring van Schotland in 1320 gerefereerd aan de historische banden die Schotland met Israël heeft. Haar oorspronkelijke bevolking zou zich van de uithoeken der aarde in Schotland gevestigd hebben. Ook refereerden ze bij deze gelegenheid aan de koning der koningen en de Heer der Heren die hen de apostel Andreas gezonden had om hen het evangelie te brengen. Ook de vele Joodse namen in deze landen zouden een bewijs vormen van hun Joodse wortels. Vooral rond 1900 had deze beweging veel aanhang, tot welke ook het koningshuis van Engeland, zoals koningin Victoria, behoorde.
Na de Eerste Wereldoorlog verdween de populariteit van deze beweging, hoewel een kleine Nederlandse groep bleef bestaan. In Zuid-Afrika en de VS zijn er ook nog verschillende groepen overgebleven die deze beweging aanhangen.


In het verleden zijn vele volken omgekomen die niets van het evangelie wisten. Het Evangelie was hen nog niet bekend gemaakt. Op welke manier zullen deze mensen eens geoordeeld worden? (G. B. te H.)

Antwoord:
De Bijbel leert ons dat het oordeel Gods rechtvaardig zal zijn. Hier behoeven wij ons geen zorgen over te maken. In Romeinen 1:18-20 lezen we dat God Zichzelf aan de gehele wereld in de schepping laat zien en iets verder, in 2:15 in het geweten dat Hij in de mens gelegd heeft. De schepping, een uiterlijke verschijningsvorm van de Here God, en het geweten, een innerlijke verschijningsvorm van de Here God, zijn twee middelen die Hij aan alle mensen toevertrouwd heeft. Op grond daarvan zal de Here hen ter verantwoording roepen. Toch blijft de basis van het behoud het volbrachte werk van de Here Jezus aan het kruis op Golgotha, zowel voor hen die nog nooit ven Hem gehoord hebben, maar ook voor hen die het Evangelie gehoord hebben.


Beleven we het duizendjarig vrederijk nog in de gehuwde staat, of is er dan van huwelijk en gezin geen sprake meer? In wat voor lichaam maken we deel uit van dit vrederijk? (S. S. te @)

Antwoord:
Het Messiaanse vrederijk wordt voorafgegaan door de opname van de gemeente. Bij de opname van de gemeente ontvangen alle gelovigen, ook de gestorvenen, een verheerlijkt lichaam, waarmee ze de Here Jezus tegemoet gaan in de lucht om daarna voor altijd bij de Here te zijn (1 Tessalonicenzen 4:13-18 en 1 Korintiërs 15:50-53). Dit verheerlijkt lichaam ruilen we aan het begin van het vrederijk niet weer in voor een aards lichaam. We zullen bij de Here Jezus zijn, in het hemelse Jeruzalem.
In Openbaring 21:9–22:5 lezen we over deze stad, die gedurende dit Messiaanse vrederijk ‘boven de aarde zal zweven’ als een soort lichtstad. De volkeren op aarde zullen bij het licht van deze stad wandelen en alleen zij die rein zijn mogen de stad bezoeken. Tussen deze hemelse stad, de woonplaats van de Here Jezus en ons, en de aarde zal een soort corridor zijn, waarop de mensen van de aarde naar de hemelse stad kunnen komen om zich daar voor de Messias neer te buigen.
In Matteüs 22:30 lezen we dat er in de opstanding geen huwelijk is. De huwelijken en gezinnen worden dan opgenomen in dat ene gezin van God. We vormen dan immers met z’n allen één gezin van God.

Theo Niemeijer