Vragen - jrg. 89-25

ds. Theo Niemeijer • 89 - 2013 • Uitgave: 25
Beloofd: een hemelse beloning

Wanneer ik het Nieuwe Testament lees vind ik, in tegenstelling tot het Oude Testament, geen grond om aan te nemen dat je bij de goede keuzes van je leven altijd welvaart en gezondheid van God ontvangt. Toch lees ik in Jakobus 5:16 en in 1 Korintiërs 11:30 over ziekten als gevolg van zonden. Kunt u me hier iets meer over vertellen? (A. H. te U.)

Antwoord:
De Here God had Zijn aardse volk Israël met aardse zegeningen gezegend. In Deuteronomium 28 vinden we de zegen en de vloek die het volk Israël zou ontvangen bij het gehoorzamen van de Here God dan wel bij het ongehoorzaam zijn aan de Here God. Het gaat hier in de eerste plaats om aardse zegeningen. Aan de gemeente in het Nieuwe Testament zijn echter niet in de eerste plaats aardse zegeningen, maar juist hemelse, geestelijke zegeningen toegezegd bij het gehoorzamen van Zijn Woord (Efeziërs 1:3). Gelovigen worden zelfs verdrukkingen beloofd bij hun leven als gelovigen op aarde. Denk hierbij aan de vele christenen die om hun geloof alles kwijt geraakt zijn en zelfs hun leven om het geloof verliezen. Zo lezen we in Hebreeën 11:35-38 over gelovigen die gefolterd en gegeseld werden, in gevangenschap verkeerden en in schapenvachten en geitenvellen rondzwierven en dit als ‘beloning’ van hun gehoorzaamheid aan Christus! Nee, welvaart en succes als gevolg van onze gehoorzaamheid aan de Here God, gaat in het Nieuwe Testament echt niet altijd op!
Inderdaad kan de Here ziekte toelaten als gevolg van een zondige wandel. Maar dit kunnen we niet veralgemeniseren! Hierbij dienen we niet uit het oog te verliezen dat de Jakobusbrief, met zijn bijzondere karakter, aan gelovige Joden, de twaalf stammen in de verstrooiing, geschreven is (1:1). En wat betreft de zonde binnen de gemeente in Korinthe, moeten we niet vergeten dat er in Korinthe een grote Joodse gemeenschap was die ook in de gemeente een grote invloed had.
De in zonde gevallen schepping is de meest voorkomende oorzaak van ons ziek-zijn. Zolang we op deze wereld leven, heeft ons lichaam deel aan deze gebroken schepping en hebben we te maken met onze aardse tent die afgebroken wordt. Daarnaast kan de Here God ziekte in ons leven toelaten met een speciale bedoeling, zoals in het leven van Paulus (2 Korintiërs 12:7-9), of om ons te beproeven en te laten groeien in het geloof.


In 1 Tessalonicenzen 4:17 wordt geschreven dat de gelovigen in een oogwenk weggevoerd zullen worden. In de Statenvertaling en verschillende andere vertalingen vinden we de uitdrukking ‘in een ogenblik’ niet terug. Wat zal er oorspronkelijk gestaan hebben en zal het zich allemaal wel zo snel voltrekken? (R. de J. te W.)

Antwoord:
Hetzelfde woord ‘weggevoerd’ dat we in dit vers tegenkomen vinden we ook in Handelingen 8:39 waar we kunnen lezen over Filippus die ineens weggevoerd werd en in Asdod bleek te zijn. De kamerling die zojuist door Filippus gedoopt was, zag hem niet meer! Het woord ‘weggevoerd’ zoals we dit hier tegenkomen kan vanuit het Grieks letterlijk vertaald worden met ‘weggerukt’. Het lijkt me dat het hier om een snelle gebeurtenis gaat die, net zoals bij Filippus en de kamerling, met het menselijk oog niet te registreren valt, net zoals de nog op aarde levende gelovigen in een punt des tijds (letterlijk: atoom des tijds), waarmee een ondeelbaar ogenblik bedoeld wordt, veranderd zullen worden. Zo zal de opname van de gemeente aan het menselijk oog onttrokken zijn, in tegenstelling tot de zichtbare wederkomst van de Here Jezus met al Zijn heiligen, waarbij elk oog Hem zal zien.


Kunt u mij iets vertellen over kleurentherapie. Ik hoorde van iemand dat deze therapie een genezende werking heeft? Hoe denkt u hierover? (E. R. te G.)

Antwoord:
Kleurentherapie is een bio-resonantietherapie en behoort bij de zogenaamde energetische geneeswijzen zoals: homeopathie, acupunctuur, klanktherapie, yoga, healing, magnetiseren, reiki en visualisatie. De grondgedachte hierbij is dat alles energie is en het ziet de mens als een energieconcentratie, een Chi-concentratie in een Chi-universum. Deze therapie beoogt de zieke mens weer in harmonie te brengen met het Chi-universum. Hiermee bevinden we ons volop op het terrein van de theosofie en de antroposofie.
Bij bio-resonantie gaat men er van uit dat elk lichamelijk orgaan zijn eigen trillingen heeft. Deze zogenaamde energietrillingen worden met electro-acupunctuur gemeten. Een ziek orgaan zou bij het bijbehorende acupunctuurpunt een afwijkende elektrische weerstand hebben, waardoor lichamelijke afwijkingen en ziekten in een vroeg stadium ontdekt kunnen worden. De wetenschap heeft echter aangetoond dat deze energietrillingen met EEG, ECG, ERG en EMG absoluut niet te meten zijn en dus alleen door paranormale begaafdheid te registreren zouden zijn. Bij deze vorm van diagnostiek behoort onder andere ook de kleurentherapie, waarbij men met behulp van kleurdraden de juiste trillingsfrequenties via een bio-resonantiemachine de patiënt aan kan bieden. Zo zouden de energietrillingen van de zieke organen nu gespiegeld naar deze organen teruggezonden kunnen worden, waardoor genezing op zal treden.
(Geraadpleegde literatuur: ‘Genezing uit het Oosten’ door Ruud van der Ven)


In Genesis 12:10-20 lezen we hoe Abraham en Sarai het land Egypte binnentrokken, waarbij zij met elkaar afspraken dat ze niet getrouwd waren, maar broer en zus van elkaar waren. In Genesis 20:1-18 zien we hen echter weer dezelfde fout maken toen ze naar Gerar trokken. In het tweede geval was Sarai inmiddels 90 jaar geworden en haar moederschoot was gestorven. Ze hadden zich dus niet zoveel zorgen hoeven te maken? Hoe is het toch mogelijk dat Abraham in Genesis 20 weer dezelfde fout maakt? (K. en T. de L. te Z.)

Antwoord:
In Genesis 20:13 wordt iets gezegd over de afspraak die Abraham en Sarai gemaakt hadden toen ze uit Haran trokken naar het land dat God hen zou aanwijzen: ‘Dit zal uw liefdedienst zijn, die gij mij bewijzen zult: zeg van mij op elke plaats, waar wij komen, hij is mijn broeder.’ Het was dus een gemaakte afspraak tussen hen beiden. Nu de vraag waarom ze zich nog zorgen zouden moeten maken nu Sarai al 90 jaar was?
We moeten niet vergeten dat Abraham 175 jaar geworden is en dat 90 dan nog maar net over de helft is. Daarnaast was Sarai een bijzonder knappe vrouw die waarschijnlijk ook op hoge leeftijd er nog aantrekkelijk uitgezien zal hebben. Verder was het een streven van de vorsten van toen om, met name, welgestelde vrouwen tot hun harem te mogen rekenen. Sarai was een zeer welgestelde vrouw en in die zin zeker een aanwinst voor de harem van Abimelek.
Daarnaast moeten we weten, dat Abraham en Sarai op hoge leeftijd samen nog een zoon gekregen hebben en dus ook nog samen lichamelijke gemeenschap gehad hebben. Al met al is het niet helemaal verwonderlijk dat Abraham en Sarai weer dezelfde fout begingen!

Ds. Theo Niemeijer