Vragen - jrg. 89-13

ds. Theo Niemeijer • 89 - 2013 • Uitgave: 13
Door welke kracht werkt acupunctuur?

Een zuster van onze gemeente vertelde me dat ze nogal last van haar pijnlijke knie had. Iemand gaf haar het advies om een acupunctuurbehandeling te ondergaan. Zij had daar aanvankelijk moeite mee, maar na een gesprek met haar ouderling, die zelf ook een acupunctuurbehandeling had ondergaan, staat ze er wel open voor. Hoe denkt u hier over? Moet ik deze zuster zo’n acupunctuurbehandeling aanraden? (M. B. te H.)

Antwoord:
Acupunctuur vindt haar wortels in het taoïsme, een door en door occulte religie met veelgodendom, bijgeloof, waarzeggerij, magie en astrologie. Het taoïsme is gebaseerd op het holistisch denken, waarbij de mens onderdeel is van de universele kosmische energie. Deze universele kosmische energie bestaat uit de twee tegengestelde polen Yin en Yang die met elkaar in evenwicht behoren te zijn. Deze energetische spanningskrachten tussen het negatieve Yin en het positieve Yang hebben volgens de taoïsten voor de oerknal gezorgd, waaruit onze schepping ontstaan is.
Elk deel van de schepping, ook de mens, heeft het Yin-Yang-systeem in zich. Acupunctuur wil ons helpen eventuele blokkades weg te ruimen, waardoor het evenwicht tussen Yin en Yang hersteld wordt. Bij acupunctuur gaat men er vanuit dat het menselijk lichaam 71 meridianen vlak onder de huid heeft waardoor de onzichtbare energie (Chi) door ons lichaam stroomt. De 24 hoofdmeridianen verbinden het hoofd, romp en ledenmaten met elkaar. Ziekte en pijn worden volgens de acupuncturist veroorzaakt door een verstoorde energiestroom in het lichaam. Door het plaatsen van naalden in de acupunctuurpunten van de meridianen komt de energiestroom weer op gang en zal de ziekte en de pijn verdwijnen. Eerst ging men er vanuit dat de mens 365 acupunctuurpunten heeft, maar inmiddels lopen te getallen uiteen van 365 tot enkele duizenden van deze punten. Acupuncturisten ontdekken ook steeds meer dat het niet zo veel uitmaakt waar je de naalden steekt en hoeveel je er gebruikt, als het maar werkt!
Opzienbarend is het echter dat door acupunctuur heel aardige resultaten bereikt worden en dat mensen soms inderdaad van hun lichamelijke klachten (vaak tijdelijk) afkomen. De vraag is dan ook niet óf deze methode werkt, maar door welke kracht zij werkt!
Acupunctuur is niet los te koppelen van de oude Chinese taoïstische religie en werkt op grond van occulte krachten. Ook de tegenpartij kan grote wonderen doen en kan mensen een gezond lichaam geven met als prijskaartje een besmette geest! Acupunctuur is wetenschappelijk nooit bewezen en de zogenaamde 71 meridianen zijn in het menselijk lichaam nooit gevonden of aangetoond. Acupunctuur vraagt om geloof en door het geloof in deze geneeswijze kan men genezen (net zoals het zogenaamde placebo effect). In wezen gelooft men dan niet alleen in een geneeswijze, maar in het taoïsme, waarin de mens als zelfverlossend onderdeel van de kosmos centraal staat. Mensen die zich aan deze geneeswijze overgeven, geven zich dus over aan de oude Chinese afgoderij en komen midden in het Boeddhisme en het Hindoeïsme terecht. Om dan nog de taak als ouderling in een christelijke gemeente te vervullen lijkt me zeer dubieus.
(Aanbevolen literatuur: ‘Genezing uit het Oosten? - alternatieve therapieën getoetst’, geschreven door drs. Ruud van der Ven)


Onze predikante gaat er vanuit dat Judas uiteindelijk wel behouden is. Hij was voorbestemd om Jezus te verraden en kon ook niet anders. Jezus bad toch ook aan het kruis: ‘Vader vergeef het hun, want zij weten niet wat zij doen’ (Lucas 23:34). In de kerk van Vezelay in Frankrijk wordt de ontmoeting tussen de Here Jezus en Judas afgebeeld als de goede Herder, die Judas op Zijn schouders draagt. Zou dit gebed om vergeving dan ook verhoord zijn voor Judas? (D. v.d. G. te R.)

Antwoord:
De laatste tijd wordt in de lijdensgeschiedenis steeds meer een heldenrol aan Judas toebedacht. De vraag blijft echter of Judas helemaal geen eigen wil had en als een soort marionet door God gebruikt werd, of dat hij wel degelijk zelf bewust gekozen heeft en verantwoordelijk gehouden mag worden voor zijn eigen beslissingen en gedrag. Het is altijd moeilijk om het feit dat God, omdat Hij eeuwig is en alle dingen al van tevoren weet, de menselijke eigen verantwoordelijkheid te onderscheiden. Omdat Hij alles van tevoren weet, wordt onze eigen wil nog niet uitgeschakeld! In Judas zien we dat zijn daad om de Here Jezus te verraden, langzaam voorbereid werd en waarvoor Judas zelf de verantwoordelijkheid draagt.
In Johannes 12:6 wordt Judas beschreven als een schijnheilig iemand, die net deed of hij zich om de armen bekommerde, maar zich niets van deze groep aantrok. Verder lezen we hier over hem dat hij oneerlijk was en als dief de inkomsten van de kas in zijn eigen zak stak! In 1 Timotheüs 6:10 lezen we dat de wortel van alle kwaad de geldzucht is. Zo is het bij Judas begonnen en deze geldzucht heeft hem uiteindelijk tot het verraad van de Here Jezus geleid, waarvoor hij dertig zilverstukken ontving. De mens die zich voor geldzucht openstelt, vormt een open invalspoort voor de duivel. Zo lezen we in Johannes 13:2 dat de duivel Judas in het hart had gegeven om Hem te verraden.
Laten we niet vergeten dat ook Judas met de twaalven uitgezonden was en met grote getuigenissen en gebeurtenissen terugkeerde om aan de Here Jezus te vertellen, wat ze allemaal meegemaakt hadden. Judas had deze ingeving kunnen tackelen door zijn schijnheilig gedrag aan de Here Jezus te belijden. Hij deed het echter niet, met als gevolg dat we in vers 27 kunnen lezen dat de satan in hem voer! Toen was er geen weg meer terug. Ook de Farao in Egypte die verschillende keren geweigerd had het volk Israël te laten gaan, passeerde een grens, waarna zijn hart verhard werd en in zijn ongehoorzaamheid tegenover God bleef volharden. Ook na de waarschuwing van de Here Jezus aan het adres van Judas ging hij gewoon door, liet zich niet gezeggen, waarop uiteindelijk het verraad een feit werd.
Uit het feit dat de Here Jezus in Marcus 14:21 over Judas zegt: ‘Wee die mens, door wie de Zoon des Mensen verraden wordt. Het ware voor die mens goed, als hij niet geboren was’ en het vers uit Johannes 17:12 waar geschreven wordt over de ‘zoon des verderfs’, waarmee Judas bedoeld wordt: ‘de enige die Hij verloren heeft laten gaan’, trek ik de conclusie dat Judas inderdaad verloren gegaan is.


In Matteüs 7:21 staat: ‘Niet een ieder, die tot Mij zegt: Here, Here, zal het koninkrijk der hemelen binnengaan, maar wie doet de wil mijns vaders, die in de hemelen is.’ In vers 22 lezen we over de mensen die vele tekenen in Zijn naam gedaan hebben en dan toch nog in vers 23 te horen krijgen dat Hij ze niet gekend heeft en verworpen worden. Wie zijn deze christenen die te horen krijgen dat Hij ze niet kent? (C. B. te B.)

Antwoord:
De Here Jezus werkte drie jaar onder het Joodse volk, dat de mond vol had van de Here, maar er niet aan toe kwam om dit geloof in praktijk te brengen in het persoonlijk leven. Voorafgaand aan dit vers gaat het over de valse profeten, die in schapenvacht tot hen kwamen om hen te verleiden. De Here Jezus laat ons zien dat het niet om het uiterlijke gaat en ook niet om dat wat we zeggen, maar veel meer om dat wat we zijn geworden.
In het genoemde vers worden we opgeroepen om de wil van de Vader te doen, maar wie kan dat? Er was er maar Eén die dat kon en dat was onze gezegende Here Jezus. Hij volbracht aan het kruis de wil van God en door het aanvaarden van de Here Jezus als onze Heiland en Verlosser, wordt de wil van de Vader ook in ons volbracht en worden we door genade kinderen van God. Alleen dan zijn we door Hem gekend en voor tijd en eeuwigheid behouden.
Het gaat er dus niet om wat we zeggen of hoe we ons voordoen, maar veel meer om wie we zijn! “Ik heb u nooit gekend”, zal Hij nooit tegen Zijn eigen kinderen zeggen, maar wel tegen schijnchristenen die zeggen en doen, maar niet opnieuw geboren zijn.

Ds. Theo Niemeijer