Vragen - jrg. 88-25

ds. Theo Niemeijer • 88 - 2012 • Uitgave: 25
Elk oog zal Hem zien

In 1 Tessalonicenzen 4:13-18 lezen we over de opname van de gemeente. De vraag is, wat er bij de wederkomst van Christus gebeurt met mensen die al gestorven zijn. Het gaat hier niet om het tijdstip, maar om het feit dat alle mensen Hem bij Zijn wederkomst zullen zien. (Mw. v. N. te @)

Antwoord:
In Openbaring 1:7 staat: ‘Zie, Hij komt met de wolken en elk oog zal Hem zien, ook zij, die Hem hebben doorstoken; en alle stammen der aarde zullen over Hem weeklagen.’ In dit vers wordt de zichtbare wederkomst van de Here Jezus beschreven. Bij de hemelvaart van de Here Jezus hadden de twee mannen immers gezegd, dat Hij op dezelfde wijze weer terug zal komen: zichtbaar, met de wolken en op de Olijfberg (Handelingen 1:9-11). In Openbaring 19:11-16 wordt deze komst opnieuw beschreven, waaruit blijkt dat deze komst een einde maakt aan de heerschappij van de antichrist. Bij Zijn komst, zo blijkt uit dit gedeelte, zullen ook alle heiligen met Hem terugkomen om met Hem op aarde te gaan regeren: ‘Wanneer Christus verschijnt, die ons leven is, zult ook gij met Hem verschijnen in heerlijkheid’ (Kolossenzen 3:4). Zijn wederkomst blijkt dus ook de wederkomst van alle gelovigen te zijn om samen met Hem op aarde te gaan regeren. Bij Zijn wederkomst zullen echter nog lang niet alle mensen levend worden. Er staat namelijk in Openbaring 20:5 ‘De overige doden werden niet weder levend voordat de duizend jaren voleindigd waren.’ De gestorven ongelovigen blijven in hun graven achter tot na het Messiaanse vrederijk.
In Openbaring 20 staat de volgorde van de dingen die na Zijn wederkomst plaatsvinden, keurig en overzichtelijk vermeld:
1. De duivel word gebonden en duizend jaar in de afgrond opgesloten.
2. De martelaren uit de grote verdrukking staan op.
3. Samen met de verheerlijkte gemeente zullen de martelaren duizend jaar op aarde met Christus regeren.
4. De eerste opstanding wordt beschreven, waartoe allen die gelovig zijn behoren. ‘Ieder in zijn eigen rangorde: Christus als Eersteling, daarna de gemeente en als laatste de martelaren uit de grote verdrukking’ (zie 1 Korintiërs 15:23).
5. Vervolgens lezen we over de overige doden die pas na het Messiaanse vrederijk op zullen staan.
6. Na het vrederijk wordt de duivel voor een korte tijd losgelaten en ontstaat de laatste volkerenopstand tegen de geliefde stad Jeruzalem en de regering van de Here.
7. Uiteindelijk lezen we dat de duivel wordt overwonnen en in de poel van vuur geworpen, waarin de antichrist en de valse profeet al eerder geworpen waren.
8. Hierna volgt het laatste oordeel op de witte troon, waarbij de ongelovigen aller tijden op zullen staan en op grond van de informatie die in de boeken gevonden wordt veroordeeld zullen worden en net zoals de duivel in de poel van vuur geworpen zullen worden.
9. Ten slotte lezen over het voorbijgaan van de eerste hemel en de eerste aarde, waarna de Here een nieuwe hemel en een nieuwe aarde schept en al het oude voorbij voor eeuwig zal zijn.

‘Elk oog zal Hem zien’: alle gelovigen zullen Hem zien bij de opname van de gemeente, waarbij alleen de gelovigen uit de dood op zullen staan en, samen met de nog op aarde levende gelovigen die inmiddels ook een verheerlijkt lichaam ontvangen hebben, Hem in heerlijkheid tegemoet zullen gaan in de lucht om voor altijd bij Hem te zijn.
‘Elk oog zal Hem zien’: alle mensen op aarde zullen Hem zien, zowel Zijn eigen volk Israël als de overige volkeren, wanneer Hij zichtbaar zal wederkomen om Zijn Messiaanse rijk op aarde te vestigen.
Na het vrederijk zullen ook alle ongelovigen Hem zien. In Openbaring 20:11-13 lezen we dat alle (ongelovige) doden uit de graven op zullen staan en voor de witte oordeelstroon gesteld en veroordeeld zullen worden.

Bij de opname van de gemeente, zoals beschreven in 1 Tessalonicenzen 4:13-18 lezen we over de opstanding uit de doden, waarbij alleen de reeds in Christus gestorven en nog levende gelovigen Hem zullen zien en Hem gelijk zullen zijn. Het wonder van de opname vindt plaats in een oogwenk, een ‘atoom des tijds’ en zal zich dus onzichtbaar voltrekken.
De zichtbare wederkomst echter, waarbij de verheerlijkte gemeente met Hem zal wederkomen, zal zich voor elk oog zichtbaar voltrekken, zoals de Bijbel ons dit in Matteüs 24:29-30, Handelingen 1:11 en Openbaring 1:7 aangeeft. Deze zichtbare wederkomst vindt volgens Matteüs 24:29 plaats na de grote verdrukking, die na de opname van de gemeente op aarde losbreekt.
Pas bij het laatste oordeel is er sprake van de opstanding van de doden, de ongelovigen aller tijden, die dan oog in oog voor hun Rechter zullen staan en voor eeuwig veroordeeld zullen worden.

Velen denken God in hun leven te ontlopen, maar eens komt het moment dat ook zij voor Gods aangezicht komen te staan. Hoe zal het hun dan vergaan? Hoe zult u voor Zijn aangezicht verschijnen? Hebben we dan vrijmoedigheid omdat we ons vertrouwen op de Here Jezus gesteld hebben, Die voor al onze zonden de straf aan het kruis gedragen heeft? Het is vreselijk om zonder de Here Jezus te sterven en zonder Hem in het oordeel te verschijnen. Ook nu nodigt Hij ons uit om de Here Jezus te aanvaarden als onze verlosser en Heiland. Doe het vandaag nog, voordat het te laat is!


Ik lees al geruime tijd Het Zoeklicht, waar ik erg blij mee ben. Maar sinds ik in Engeland woon heb ik geen contact meer met een kerk. Ik ben ongerust om een verkeerde kerk te kiezen. We hebben hier de Kerk van Engeland, waarvan de koningin het hoofd van is, daarnaast vele andere kerken, waar ik me niet bij aan wil sluiten. Zelf behoorde ik tot de Baptisten kerk. Kunt u mij wat informatie geven? (V. G. te H.)

Antwoord:
Wat fijn, dat u Het Zoeklicht, de Bijbel en de scheurkalender dagelijks leest. We hebben dat zo nodig. Toch ervaart u dat dit niet genoeg is en daar geef ik u gelijk in. Velen denken tegenwoordig dat ze ook wel zonder kerk kunnen geloven, maar dat lukt echt niet! Zonder regelmatig deel te hebben aan een Bijbelgetrouwe gemeente holt je geestelijk leven achteruit! De Bijbel roept ons op om trouw te zijn in het bezoeken van de diensten, maar ook in onze betrokkenheid binnen onze eigen gemeenten.
Er zijn inderdaad heel veel verschillende kerken, maar goed ook, want er zijn ook heel veel verschillende mensen. De één voelt zich wat meer thuis in een gemeente waar goed Bijbels onderwijs gegeven wordt, de ander in een gemeente waar meer aandacht voor elkaar is en je in de gemeenschap ook werkelijk opgenomen wordt. Weer een ander voelt zich thuis in een gemeente waar zijn of haar talenten goed aan bod kunnen komen en weer een andere voelt zich thuis in een actieve gemeente die zich met name richt op mensen die nog niet gelovig zijn. Zo zijn er vele verschillende aspecten die aan de orde kunnen komen in een gemeente. Elke gemeente heeft zo z’n speerpunten, maar er is geen gemeente bij wie ze allemaal optimaal beleefd worden. Het belangrijkste criterium voor een gemeente is de Bijbelgetrouwheid en de centrale plaats van Christus. De gemeente is echter pas volmaakt als ze bij de Here is.
Ook in Engeland zijn vele Bijbelgetrouwe gemeenten waar gelovigen geestelijk gevoed worden en opbloeien tot toegewijde dienstknechten van de Here. Juist in Engeland zijn vele Baptistengemeenten waar u zich thuis zou kunnen voelen. Mocht u bij u in de buurt niet weten waar zo'n Baptistenkerk te vinden is, dan kunt u gerust met Het Zoeklicht contact opnemen en dan zullen we u helpen om zo'n gemeente te vinden.

Ds. Theo Niemeijer