Vragen - jrg. 88-02

ds. Theo Niemeijer • 88 - 2012 • Uitgave: 2
Een familie bij ons in de buurt is helemaal in de ban van Ned Dougherty. Hij schijnt een profeet te zijn die ons waarschuwt voor de dingen die binnenkort staan te gebeuren. Wat denk u hiervan? (A. P. te S.)

Antwoord:
Ned Dougherty is de auteur van het boek Fast Lane to Heaven (gepubliceerd voorjaar 2001) dat over zijn ‘bijna dood ervaring’ gaat. In deze ‘bijna dood ervaring’ (BDE) heeft hij informatie gekregen over dingen die stonden te gebeuren, o.a. over de aanslag op New York op 11 september 2001. Deze BDE bracht hem in contact met de Heilige Maagd, ‘The Lady of Light’, die hem regelmatig verschijnt en van wie hij zijn actuele informatie ontvangt. Daarnaast staat hij in verbinding met de engel Michaël die hem opdrachten geeft om de mensheid voor de komende rampen te waarschuwen.
Hij zegt, dat het plan van God met deze wereld alleen begrepen kan worden door middel van gebed en meditatie. Alleen op deze manier ontvangen we Zijn boodschap en Zijn inspiratie. Zo kreeg hij te horen dat de wereld niet door haar leiders, maar door gebedsgroepen, over de gehele wereld verspreid, van haar ondergang gered zal worden. Hem werd verteld dat een gebedsgroep van twintig personen al voldoende is om een hele natie voor oorlogsgeweld te behoeden. Verder openbaarde ‘The Lady of the Light’ hem dat de grootste dreiging voor het behoud van de wereldvrede uit China zal komen. China bouwt aan een legermacht ter grootte van minstens 200 miljoen en zal binnenkort de grootste wereldmacht gaan vormen. De ‘Vrouwe des Lichts’ roept ons op om voor de bekering van China te bidden om zo het geweld tegen te houden. Daarnaast laat zij weten dat de VS haar vermogen om oorlog te voeren zal verliezen en steeds zwakker zal worden, ook op financieel gebied.
Ned Doughtery heeft een Iers Katholieke opvoeding genoten en zegt dat het bidden van de Rozenkrans en volbrengen van geloofsdiscipline wonderen voor de ziel doen.

Hoe moeten we hier mee omgaan?
Door Bijna Dood Ervaringen zijn al heel wat mensen op het verkeerde been gezet. Zo is het bekend dat ongelovige mensen soms de mooiste BDE beleven en getuigen dat ze al bijna in de hemel waren. De duivel wil ons inderdaad doen geloven dat je ook zonder het geloof in de Here Jezus in de hemel komt!
Vooral de laatste tijd zoekt de mensheid naar openbaringen en boodschappen van God buiten de Bijbel om. Men wil niet meer via de Bijbel, maar rechtstreeks de stem van God horen en verstaan. Men wil tegenwoordig Gods aanwezigheid ervaren, niet meer op basis van het Gods Woord, maar door middel van het gevoel. Zo spreekt men de laatste tijd niet meer over de verkondiging, maar veel meer over de 'viering' van het Evangelie. Of je nu wel of niet weet waarom het gaat, speelt geen rol meer, als je het maar voelt!
Zodra we ons openstellen voor openbaringsbronnen van God buiten de Bijbel om, bevinden we ons op glad ijs! Zo zei Paulus in Galaten 1:6-9 ‘Maar ook al zouden wij, of een engel uit de hemel, u een andere evangelie verkondigen, afwijkend van hetgeen wij u verkondigd hebben, die zij vervloekt!’ Juist in deze tijd, waarin de kennis van de Bijbel schrikbarend afneemt en men zich zonder enige kennis van Gods Woord in deze buiten Bijbelse openbaringen stort, is de kans op duivelse verleiding zeer sterk aanwezig.
Opmerkelijk is het dat verschillende zaken waar Dougherty over schrijft, gedeeltelijk overeenkomen met zaken waar wij als redactie van Het Zoeklicht al vele jaren over schrijven, maar dan op grond van inzicht in Gods Woord. Ik benadruk het woord ‘gedeeltelijk’, omdat het hier om halve waarheden gaat. Dougherty gaat aan het feit voorbij, dat het hier om tekenen van de eindtijd gaat, die moeten gebeuren voor de komst van Christus, eerst voor de gemeente en daarna voor Zijn volk Israël. Hij gaat voorbij aan het feit dat deze aarde wel degelijk zal vergaan en dat er een nieuwe hemel en een nieuwe aarde zullen zijn. Hij gaat voorbij aan het feit dat mensen door het geloof in het plaatsvervangend sterven van Christus aan het kruis van hun zonden gered worden en door de opstanding van Christus eeuwig leven ontvangen. Hij gaat voorbij aan het werk van de Heilige Geest die ons gegeven is om Zijn Woord te begrijpen en ons voorbereidt op Zijn komst. Genoeg reden om deze occulte 'waarzeggerij' te verwerpen en ons te houden aan Gods Woord waarin alles staat wat God ons wil zeggen!


In 1 Timoteüs 10:10 staat dat God een Heiland is voor alle mensen, inzonderheid voor de gelovigen. Kun je dan ook aannemen, dat alle mensen behouden worden? (J. v. S. te P.)

Antwoord:
In 1 Timoteüs 2:4 lezen we ‘dat God, onze Heiland, wil dat alle mensen behouden worden en tot erkentenis der waarheid komen.’ Hier wordt duidelijk Gods wil uitgesproken. In 2 Petrus 3:9 lezen we ‘dat Hij niet wil dat sommigen verloren gaan, doch dat allen tot bekering komen.’ Laat het duidelijk zijn dat Gods reddende liefde voor alle mensen geldt. In beide verzen voegt Hij wel een voorwaarde toe bij het behouden worden: ‘tot erkentenis der waarheid komen’ en ‘tot bekering komen’. De verzoening is er voor iedereen, maar dat wil nog niet zeggen dat de Bijbel het over alverzoening heeft!
Zo lezen we ook in 1 Timotheüs 4:10 over de Heiland voor alle mensen, maar niet over een Heiland van alle mensen. Het heil is wel voor iedereen, maar dat wil nog niet zeggen dat het heil ook van iedereen is. Juist omdat de gelovigen de Heiland kennen, zullen zij nog meer de Heiland in hun leven ervaren dan mensen die Hem niet kennen, maakt Paulus in dit vers de lezers duidelijk. Het is ook goed om te weten dat het hier om God de Heiland gaat en niet om Jezus de Heiland. God is de aanbieder van het heil, terwijl de Here Jezus de oorzaak van het heil is. Dit aanbod dient wel aanvaard te worden, zo niet, dan mis je alsnog het heil en ga je voor eeuwig verloren.
Daarnaast moeten we ons er van bewust zijn, dat het woord ‘heil’ meer betekent dan ons eeuwige zielenheil. Heil heeft te maken met heling, genezing, hulp, goedheid, gezondheid enz. En voor gelovigen ligt de weg naar dit aanbod van heil veel dichterbij dan voor ongelovigen.


In onze gemeente gaat men over tot het toelaten van kinderen aan het Heilige Avondmaal. Ik en anderen hebben daar moeite mee. Wat leert de Bijbel ons hierover? (H. N. te W.)

Antwoord:
In 1 Korintiërs 10 en 11 lezen we over de misstanden bij het Avondmaal. In 10:14-22 laat Paulus ons zien dat deelnemen aan het Avondmaal een getuigenis is van onze gemeenschap aan het bloed en het lichaam van Christus. Deze gemeenschap vraagt van ons een bewuste keuze om de wereld met haar afgoderij los te laten en onze eenheid met Christus te belijden. Ik denk niet dat de kerk jonge kinderen al heel bewust voor deze keuze mag plaatsen. Paulus waarschuwt ons ervoor dat we de Here tot naijver wekken, wanneer we de belijdenis bij het Avondmaal, van onze gemeenschap met Christus, in de wereld niet uitdragen door ons toch met de wereld te verbinden. Hierin dienen we juist onze jonge kinderen in bescherming te nemen totdat ze de leeftijd hebben waarin ze zelf heel bewust een keuze voor Christus of voor de wereld kunnen maken. Daarnaast gaat Paulus in 11:17-34 in op de wandaden rond het Avondmaal. Het gaat hier om mensen die zich niet bewust zijn van waar het inhoudelijk om gaat bij het Avondmaal en denken hun honger te stillen en overdadig van de wijn te genieten. Paulus legt hier uit dat het om een verkondigingsmaal gaat, waarin we de dood van onze Heiland verkondigen, maar ook om een gedachtenismaal, waarin we Hem gedenken die voor ons geleden heeft. Daarnaast is het een maaltijd gericht op de toekomst, totdat Hij komt!
In vers 28 leert Paulus ons: ‘een ieder beproeve zichzelf’. Dat kunnen ouders voor kinderen niet doen, maar is een persoonlijke zaak tussen de deelnemer en de Here Zelf. We worden hier gewaarschuwd ons niet te bezondigen aan het lichaam des Heren, want dan leidt deelname aan het Avondmaal tot het oordeel van de Here (vers 29)! Als leiding van een kerk zou ik dit risico niet durven nemen.

ds. Theo Niemeijer