Vragen - jrg. 83-03

ds. Theo Niemeijer • 89 - 2013 • Uitgave: 3
Belangrijke rol voor China in de eindtijd?

-Kunt u mij vertellen of China ook nog een belangrijke rol in de eindtijd gaat spelen? (A. Z. te K.)

Antwoord:
In Openbaring 16:12 lezen we over de koningen die van de opgang der zon komen: ‘ de Eufraat en zijn water droogde op, zodat de weg bereid werd voor de koningen, die van de opgang der zon komen.’ Het gaat hier om de dingen die plaatsvinden, vlak voorafgaand aan de oorlog van Harmagedon. Voor deze oorlog worden de koningen van de gehele wereld verzameld om ten strijde te trekken tegen Gods volk (vers 14). De Eufraat vormde tijdens het Romeinse rijk de natuurlijke oostgrens. Het gaat hier om één van de grootste rivieren ter aarde. De Eufraat ontspringt in het Armeense hooggebergte en mondt na een loop van zo’n 3000 km uit in de Perzische golf. De Eufraat was een rivier met een breedte van 200-800 meter en met een diepte van 3-30 meter. Openbaring 16 geeft aan dat deze rivier in de eindtijd op zal drogen, zodat er geen natuurlijke blokkade zal zijn voor de legers uit het verre Oosten. In Openbaring 9:13-21 kunnen we lezen over de vier engelen die bij de rivier de Eufraat gebonden zijn en bij de zesde bazuin losgelaten worden. Het gevolg hiervan is dat een 200 miljoen tellende tankdivisie de Eufraat oversteekt om op weg te gaan naar Harmagedon. Johannes heeft het hier over zwavelkleurige paarden met rook en zwavel uit hun monden, waarmee Johannes, al ver voor zijn tijd uit, over een tankdivisie sprak!
Interessant is het om juist nu de alarmerende berichten te lezen over de lage waterstand in de Eufraat. Door de zeven dammen die Turkije en Syrië aangelegd hebben en waardoor veel water uit de rivier onttrokken wordt, met daarnaast een zeer slecht waterbeheer door Irak zelf, is het waterpeil de laatste jaren schrikbarend gedaald. De riethandelaren zien hun inkomsten verdwijnen en de vissersboten liggen verwaarloosd op de drooggevallen oevers van deze, eens zo grote en statige rivier. Zo vormt deze imposante rivier op dit moment voor een landoorlog geen enkele barrière meer. Laat het duidelijk zijn dat in het opdrogen van de rivier de Eufraat een Bijbelse profetie in onze dagen letterlijk in vervulling gaat.
Daarnaast behoort China de laatste jaren tot een economische grootmacht, waarvan de economen verwachten dat dit land binnen 25 jaar de VS als economische grootmacht voorbij streeft. Op dit moment bedraagt het Bruto Nationaal Product voor China 11,33 biljoen (een biljoen is 1000 miljard!) en dat van de VS 14,82 biljoen dollar. Het laatste jaar is de groei van het BNP in de VS gestagneerd, terwijl de groei in China doorstoomt! Vooral op het gebied van techniek, kleding en dienstverlening is er in China een enorme economische groei voor de komende tijd te verwachten.
Zo hebben we te maken met een slapende reus die in onze tijd langzaam aan het ontwaken is. Vergeet niet dat het hier om een land gaat met ruim 1,3 miljard mensen, een land waarin men niets met het christelijk geloof te maken wil hebben, een land dat massaal de mensenrechten schendt en een land dat absoluut niet positief tegenover Israël staat!
Overal zie je, zowel in Europa als in de VS, dat grote bedrijven in Chinese handen vallen en dat China het economisch steeds meer voor het zeggen krijgt, ook in ons land! Daarnaast zien we dat China wereldwijd grootschalig grondstoffen opkoopt om de Chinese productie te kunnen waarborgen. Hierdoor zien we dat de prijzen van grondstoffen de laatste tijd schrikbarend stijgen. Het gaat hierbij echter niet alleen om China, ook landen zoals Japan en India horen bij de koningen van de opgang der zon en ook zij maken de laatste jaren een enorme economische groei mee.
Zo zien we dat China wel degelijk een belangrijke rol in de eindtijd zal spelen, zij het pas aan het einde van de grote verdrukking, vlak voor Harmagedon, omdat de vier engelen tot op dat moment de rivier de Eufraat bewaken.


Wat betekent het Hogepriesterlijk gebed uit Johannes 17:1-26? Heeft dit gebed iets met uitverkiezing te maken? (M. O. te @)

Antwoord:
Aan het einde van Zijn leven richt de Here Jezus zich in Johannes 17 op het werk dat Hij straks als Hogepriester in de Hemel gaat doen. Dit hoofdstuk moeten we dan ook altijd lezen in verband met de brief aan de Hebreeën, waarin we veel kunnen lezen over het hemelse werk waarmee de Here Jezus als Hogepriester nu bezig is.
Zo spreekt de Here over het werk op aarde dat nu bijna voltooid is en waarin Hij de Vader verheerlijkt heeft (vers 4). Daarna spreekt de Here Jezus over de mensen, de gemeente, die Zijn Vader Hem gegeven heeft en waarvoor Hij nu in de hemel bidt. Zo lezen we dan ook in Hebreeën dat hij dagelijks voor Zijn gemeente bidt en ons bij de Vader vertegenwoordigt. Hij spreekt in Zijn gebed over Zijn bewaring, waarin Hij zich garant stelt voor onze veiligheid hier op aarde. Hierin maakt Hij ons duidelijk dat het niet Zijn bedoeling is om ons nu al uit deze wereld weg te nemen, maar om ons juist in deze wereld te bewaren! Hij bidt voor ons getuigenis hier op aarde, dat met name zichtbaar wordt in de eenheid onder Gods kinderen. Ten slotte spreekt Hij Zijn verlangen uit om ons ‘thuis’ te halen, om Zijn heerlijkheid met onze eigen ogen te zien en in Zijn heerlijkheid te delen.
Het gaat in Johannes 17 dus om een voorproefje van het Hogepriesterlijk werk waarmee Hij begonnen is na Zijn hemelvaart en heeft, voor zover ik dit gedeelte begrijp, niets te maken met de uitverkiezingsleer. Ook niet, wanneer het om Judas gaat, de zoon des verderfs, zoals in vers 12 aangegeven wordt. De rol van Judas speelt voor de uitverkiezingsleer geen rol van betekenis.


In Leviticus 12:1-5 lees ik over de reiniging van een vrouw na de geboorte van haar kind. Is dit een zoon, dan zijn de dagen van haar reiniging veertig, maar gaat het om een meisje, dan zijn de dagen van haar reiniging verdubbeld. Kunt u mij vertellen, waarom? (J. v. E. te R)

Antwoord:
Ik heb hierover verschillende Bijbelcommentaren nageslagen, maar in geen van hen heb ik hierop een bevredigend antwoord gevonden. Het enige antwoord dat ik in één van deze commentaren las, was het feit dat de vrouw gezien werd als degene die zich door de duivel in de hof van Eden heeft laten verleiden. Dat zou de reden geweest zijn waarom de reinigingstijd bij de geboorte van een dochter verdubbeld werd. Mocht iemand hierover meer weten, misschien vanuit de Joodse achtergrond, dan houd ik mij graag aanbevolen voor een beter argument.

Ds. Theo Niemeijer