Vragen - jrg. 77-12

ds. Theo Niemeijer • 77 - 2001/02 • Uitgave: 12
Ik heb onlangs naar een show van David Copperfield gekeken, waarin hij mensen liet verdwijnen, op een bank in de lucht liet zweven en meer van zulk soort stunten. Hebben we hierbij te maken met bedrog of duistere machten?
(D. v.d. H.)


Antwoord:
Heel vaak hebben we bij zulk soort shows te maken met gezichtsbedrog en massa-suggestie, maar ook soms met duistere machten. Als christenen behoren we zulk soort shows te vermijden en ons zo ver mogelijk van deze activiteiten te houden. In de Bijbel lezen we over Simon de tovenaar (Handelingen 8:9-25),
een man, die met zijn wonderen vele mensen verbijsterde en schijnbaar tot het geloof kwam en later door Petrus als een schijnchristen ontmaskerd werd. In Exodus 7:10-13 lezen we over de tovenaars van Farao die dezelfde wonderen verrichtten als Mozes en Aaron. In de Hebreeënbrief worden deze twee tovenaars bij naam genoemd en als tegenstanders van Mozes (en God) beschreven. Zowel bij Simon als bij deze twee tovenaars uit Egypte zien we wel degelijk echte wonderen gebeuren, waarbij de duivel zijn kracht demonstreert. We leven in een tijd waarin het 'bovennatuurlijke in is en bovengenoemde shows veel belangstelling genieten. Voor hen die deze shows bezoeken, bestaat het gevaar, in de onmiddellijke invloed van satanische krachten te komen. Als christenen worden we door Gods Woord gewaarschuwd om ons hier verre van te houden.


In Genesis 6:2 lezen we over de "zonen Gods" die uit de dochters der mensen zich vrouwen namen, die zij maar verkozen. Wat wordt hier mee bedoeld?
(F. v.d. G. te Z.)


Antwoord:
Er zijn voor dit gedeelte twee veel voorkomende verklaringen:
1. Het gaat hier om gevallen engelen (demonen) die zich met het menselijk geslacht vermengen;
2. Het gaat hier om mannen, die zich niet wensen te verbinden aan één vrouw maar bewust kiezen voor polygamie.

Persoonlijk denk ik dat de tweede gedachte het meest voor de hand liggend is. Het is heel goed mogelijk dat het mannelijk geslacht met 'zonen Gods' aangeduid werd. We lezen in ieder geval, dat Adam de 'zoon Gods' genoemd werd en dat het vrouwelijk geslacht met de 'dochters der mensen' aangeduid werd. Ik denk niet dat het theologische verantwoord is om engelen (die noch mannelijk noch vrouwelijk zijn Matth. 22:30), en in deze situatie gevallen engelen, met zonen Gods aan te duiden. In deze geschiedenis gaat het om de inleiding tot de zondvloed, waarin de mensheid oordeelsrijp wordt. In Matth. 24:38 lezen we dat de tijdgenoten van Noach eten, drinken, huwen en ten huwelijk geven. Het gaat hier om een tijd van grote losbandigheid, waarin de mensen absoluut geen rekening meer houden met hun Schepper. Eten, drinken en seks is het motto van de dagen van Noach. Dit laatste wordt nu aangegeven in Genesis 6:2 "de zonen Gods namen zich vrouwen, wie ze maar verkozen", waarmee de grote ontrouw en willekeur aangegeven wordt waarop vrouwen en mannen met elkaar omgingen. Het is de mens, die zich misgaan heeft (vers 3) en komt dan ook onder Gods oordeel (de zondvloed). Vooral de uitdrukking "wie ze maar verkozen" spreekt van huwelijksontrouw waarmee de zonde uit Genesis 6:2 duidelijk gemaakt wordt.


Wat is een UFO, bestaan ze echt en waar moeten we dan aan denken? (A. d. V. te 's G.)

Antwoord:
De Nederlandse vertaling van UFO luidt: "ongedefinieerd vliegend object" en houdt al vele jaren de gemoederen bezig. Onlangs hebben de bekende graancirkels, die UFO's na hun 'bezoek op aarde' achterlieten voor grote opschudding gezorgd. Later bleken we met een aantal creatieve mensen te maken te hebben die. zonder afzender achter te laten, het leuk vonden om midden in graanvelden cirkels te maken. Voor buitenaards leven is nog nooit een duidelijk bewijs geleverd. Zogenaamde verschijningen berusten meestal op suggestie en hallucinatie.

De Bijbel leert ons niet, dat er buiten de aarde nog meer (menselijk) leven is. Adam wordt de eerste mens genoemd en de Bijbel leert ons, dat uit Adam het gehele menselijke geslacht voortgekomen is. Er is dus geen buitenaards menselijk geslacht. We lezen echter wel van een satanische invasie in de eindtijd. De satan zal op de aarde geworpen worden en zich ook als dusdanig aan de mensen op een wonderlijke manier openbaren. Tijdens de laatste dagen zal de satan zich met vele wonderen en tekenen aan de mensheid openbaren. Hoe dit precies zal gaan weten we niet, wat we wel weten is dat velen door de tekenen en wonderen van satan verleid zullen worden en de leugengeest van satan zullen geloven.


J. v. I. te A. vraagt wat "alles is halall" betekent dat soms op de prijslijst staat van buitenlands eten dat ik regelmatig koop. Men heeft mij verteld dat het te maken heeft met het vlees dat volgens islamitische rituelen geslacht is. Mogen christenen deze gerechten eten?
Een tweede vraag: zijn mensen, die het evangelie nog nooit gehoord hebben verloren?


Antwoord:
Op de eerste vraag moet ik zeggen. dat mij de uitdrukking "halall" onbekend is. Misschien is er een abonnee die deze uitdrukking wel kent, laat het me dan even weten?
Het zou best kunnen zijn, dat het met de islamitisch rituele slachting te maken heeft. Over het gebruik van dit vlees zou ik u willen aanraden Handelingen 15:29, Romeinen 14 en 1 Corinthiërs 10:23-33 te lezen. De Bijbel geeft ons hier richtlijnen die we na mogen volgen.

Uw tweede vraag gaat over een probleem waar velen mee zitten. Om de vraag goed te beantwoorden is het goed dit probleem eens van de andere kant te bekijken. De Bijbel leert ons, dat ieder mens een zondaar is, onder Gods oordeel terechtgekomen is en in deze staat verloren gaat. Dit is ons uitgangspunt: de verloren positie van alle mensen! Zo lezen we in Johannes 3:18 “wie niet gelooft is reeds veroordeeld”. Mensen die niet in de Here Jezus geloven gaan niet verloren maar blijven in hun verloren situatie… aan hun situatie verandert in wezen niets. Als christen hebben we de opdracht gekregen om het evangelie aan een verloren mensheid te brengen.. .en zij die deze boodschap aannemen en geloven, ontvluchten hun verloren staat en worden gered. De naam van Jezus is de enige naam, waardoor mensen gered kunnen worden (Handelingen 4:12), vandaar de grote opdracht voor ons om deze naam wereldwijd te verkondigen. Mensen die deze naam niet kennen en de naam van de Here Jezus niet aangeroepen hebben gaan niet, maar blijven in hun verloren positie. Wat een geweldige verantwoordelijkheid rust er op de schouders van ons, gelovigen. Onze houding kan bepalend zijn voor de eeuwige verlorenheid of behoudenis van onze naaste!


Klopt het dat de ongelovigen wél uiteindelijk behouden zullen worden maar niet, zoals de gemeente, een plek in het Vaderhuis ontvangen? Door het Lam Gods werd de zonde van de gehele wereld weggenomen, ook van hen die niet geloven: zij hebben wel vergeving ontvangen maar zijn niet met God verzoend. Ook de ongelovigen zullen opstaan om op grond van hetgeen in de boeken staat geoordeeld te worden?
(J. L. te L.)


Antwoord:
Inderdaad zullen de ongelovigen aan het einde van de tijd, na het Vrederijk, ook opstaan. We lezen hierover in Openbaring 20:11-15. Het gaat hier om de ongelovigen aller tijde, die dan voor de grote witte oordeelstroon moeten verschijnen. De gemeente is dan cl lang opgenomen en heeft voor de Rechterstoel van Christus verantwoording af moeten leggen, niet om verloren of behouden te worden, maar om beoordeeld te worden en om eventueel beloond te worden. Na de Grote verdrukking is de gemeente dan al met Christus op aarde verschenen om samen met Hem duizend jaar te regeren. Pas na deze gebeurtenissen zien we het laatste oordeel, gepaard gaande met de laatste opstanding, die ook wel de opstanding ten oordeel (Johannes 5:29) en de opstanding der doden (i.t.t. de opstandingen van tussen uit de doden Handelingen 4:2) genoemd wordt. Het gaat hier om de opstanding van de "overige doden" die in Openbaring 20:5 genoemd worden die aan de eerste opstanding geen deel hadden en verloren gaan. Als doden (ongelovigen) zullen ze uit de zee en het dodenrijk geroepen worden om voor de verschrikkelijke grote witte troon te verschijnen en op grond van de gegevens uit de boeken veroordeeld te worden. We hebben hier te maken met het laatste oordeel waarover we in de Bijbel lezen dat het verschrikkelijk is om op zo'n manier in de handen van de levende God te vallen. De mensen die voor deze troon verschijnen zijn verloren omdat hun naam in het boek des levens niet voor komt en op grond daarvan zal de poel des vuurs voor hen geopend worden en zullen de ongelovigen voor altijd (tot in alle eeuwigheden, eindeloos) in deze poel verdwijnen. Als mensen kunnen we dit niet begrijpen en zullen dan ook met groot ontzag en eerbied dit vreselijke oordeel Bijbels moeten bezien.

ds. Theo Niemeijer