Vragen - jrg. 76-18

ds. Theo Niemeijer • 76 - 2000/01 • Uitgave: 18
Het aanschaffen van een PIN-pas heb ik tot nu toe kunnen uitstellen. Toch lijkt het er op, dat het gebruik van een PIN-pas ook voor mij onvermijdelijk wordt. We weten vanuit de Bijbel, dat het elektronisch geldverkeer een belangrijke rol gaat spelen in de eindtijd. In hoeverre mogen we als christenen meedoen met deze ontwikkeling. (D. B. te U.)

Antwoord:
In Openbaring 13:16-18 lezen we: "En het maakt, dat allen, de kleinen en de groten, de rijken en de armen, de vrijen en de slaven, een merkteken gegeven wordt op hun rechterhand of op hun voorhoofd, en dat niemand kan kopen of verkopen, dan wie het merkteken, de naam van het beest, of het getal van zijn naam heeft. Hier is wijsheid: wie verstand heeft, berekene het getal van het beest, want het getal is een getal van een mens, en zijn getal is zeshonderd zesenzestig."

Voorafgaand wordt in dit gedeelte gesproken over de macht van de antichrist. Hij zal de alleenheerser op aarde zijn en geen enkele andere politieke macht tolereren. Hij zal ook alle godsdienstige machten naar zich toetrekken en de aanbidding van andere goden absoluut niet meer dulden. Hij zal ook alle economische macht toe-eigenen, waarmee uiteindelijk alle macht, zowel op politiek, godsdienstig als op religieus gebied in handen zal krijgen.

Op elk van deze drie terreinen zien we een eenheidsontwikkeling plaatsvinden. Alles ontwikkelt zich naar de situatie van de ene grote wereldleider die het wereldwijd voor het zeggen krijgt: de antichrist! Een topman van IBM verklaarde nog niet zo lang geleden dat de ontwikkeling van de computer uit zal groeien tot de onzichtbare, alomtegenwoordige God. "IBM wil daarbij graag de rol van Heilige Geest vervullen", voegde hij hieraan toe! De computer van de Europese Bank in Frankfurt, die uiteindelijk alle financiële transacties binnen de Europese Unie (het hersteld Romeinse rijk) zal verwerken, heeft nu al binnen de kring van computerdeskundigen de bijnaam van "Het beest" gekregen!

Het is met name de economische macht van de antichrist, die de mensen klein maakt om hem te gehoorzamen. Het is juist vanwege de economische gevolgen, dat vele landen niet echt een standpunt in durven te nemen t.a.v. het geweld in Israël. De olieproductie weegt voor hen zwaarder dan de buitensporige agressie van de Palestijnen, aangewakkerd door de Islam. De eis van de Arabische landen om een anti-Jood verklaring in je paspoort te laten zetten, om zo met Arabische handelspartners zaken te kunnen doen, zijn velen nog niet vergeten!

De oliecrisis van zo'n dertig jaar geleden heeft zo haar diepe sporen in de besluitvorming van de Europese regeringen achter gelaten.

Het is met name in de eindtijd dat de registratie met het 666 teken, de mensen zal dwingen in de wereldleider te geloven en hem te gehoorzamen. Zonder dit teken kun je immers niet kopen of verkopen. Landen, die zich niet onder de heerschappij van de antichrist willen buigen zullen op deze manier door een handelsembargo getroffen worden en economisch geheel geïsoleerd raken. Het Joodse volk zal op een gegeven moment de woestijn in vluchten, waar het volk door God verzorgd en onderhouden zal worden. De periode van 40 jaar door de woestijn, waarin God zo trouw iedere dag voor zijn volk zorgde zal dan weer terugkomen. God zal zijn volk de woestijn in lokken om Zichzelf aan haar te openbaren.

In Deuteronomium 6:4-9 lezen we: "Hoor, Israël, de Here is onze God; de Here is één! Gij zult de Here, uw God liefhebben met geheel uw hart en met geheel uw ziel en met geheel uw kracht. Wat Ik u heden gebied, zal in uw hart zijn… Gij zult het ook tot een teken op uw hand binden en het zal u een voorhoofdsband tussen uw ogen zijn". Zij zullen tot de ontdekking komen, dat op hun hand en voorhoofd niet het 666 teken van de antichrist, maar dat van hun Here God zal moeten staan!

Het getal van de antichrist is onlosmakelijk verbonden met de ontwikkeling van het elektronisch geldverkeer en daarmee aan de computer. We leven in de voorbereidingsfase die uiteindelijk naar de totaalcontrole leidt. Voor het moment waarop de antichrist zich zal openbaren, zal de gemeente echter al weggenomen zijn en zullen we bij de Here Jezus zijn.

De middelen, die de antichrist zal gebruiken om tot de alleenheerschappij te komen zijn op zichzelf niet verkeerd, zijn methode wel! Het gebruik van een computer kan heel nuttig zijn en vele voordelen met zich meebrengen. Een computer kan door verkeerd gebruik ook een middel in de hand van satan worden. We hebben het hier over verslaving aan spelletjes, seks op internet e.d.

Zo heeft het elektronisch geldverkeer ook vele voordelen. Het is snel, overzichtelijk, gemakkelijk en goedkoop. Ik geloof dan ook, dat je hier rustig aan mee kunt doen, tenzij het op een verkeerde manier gebruikt gaat worden. We moeten hierin onze eigen verantwoordelijkheid kennen. We weten echter dat, voordat de antichrist dit machtsmiddel gaat misbruiken, we reeds opgenomen zijn.

Hetzelfde geldt ook voor de elektronische identificatie systemen. Steeds meer roepen de huidige, fraudegevoelige, identificatiemethoden om de biometrische identificatie, waarbij gebruik gemaakt wordt van identificatie d.m.v. een lichaamsdeel of een deel daarvan. Op 7 oktober vond in Puttershoek de primeur plaats, waar discobezoekers zich via een vingerafdruk en gezichtsprofiel-identificatie toegang tot de discotheek verschaften. Jarenlang grootschalig onderzoek leidt nu tot een brede toepassing op alle maatschappelijke terreinen.

Ook hier hebben we weer met een maatschappelijk verschijnsel te maken, waaraan we ons niet zondermeer kunnen onttrekken. Wanneer het echter door de antichrist godslasterlijk misbruikt gaat worden, zijn wij al bij de Here! Nogmaals de voorbereidingsfase maken we nu mee, maar de operationele fase t.t.v de antichrist, zullen we Goddank niet mee behoeven te maken.


Afgelopen zondag sprak onze predikant over de uitverkiezingsleer. Is het nu zo, dat God willekeurig mensen uitkiest die verloren gaan, dan wel behouden worden? (S. P. te B.)

Antwoord:
De term 'uitverkiezingsleer' is geen bijbelse uitdrukking. Nergens komen we deze leer tegen. Wanneer er in de Bijbel over uitverkiezing gesproken wordt dan heeft dit nooit te maken met de verwerping van anderen. Toen de Here God Israël als zijn volk uitverkoos, heeft de Here God niet tegelijkertijd alle andere volkeren verworpen. Hij heeft Israël juist uitverkoren omdat Hij van alle volkeren hield en hen wilde verlossen.

Hij heeft niet zomaar willekeurig Jakob liefgehad en Ezau gehaat. Hij heeft Ezau gehaat, omdat Hij de materiële zaken belangrijker vond dan de zegen van God (lees hierover maar eens Hebreeën 12:16.17).

We lezen in Gods Woord, dat Hij niet wil, dat er iemand verloren gaat (2 Petr. 3:9) maar dat alle mensen behouden worden (1 Tim. 2:4). Hierin is niets van willekeur van God te vinden! In Romeinen 8:29-30 zien we heel duidelijk, dat God zijn bestemmingsplan met de mensheid niet opgegeven heeft. De mensheid, die Hij tevoren bestemd heeft tot gelijkvormigheid aan zijn beeld, heeft Hij ook geroepen en zij die op die roepstem ingegaan zijn, heeft Hij gerechtvaardigd. Het begint duidelijk met een universeel bestemmingsplan, waartoe de Here God de mensheid in Christus roept. Deze uitnodiging geldt voor alle mensen. Er is een verzoening voor alle mensen, maar alle mensen zullen deze verzoening niet aanvaarden.


In Mattheus 17:20 en Marcus 11:2324 vertelt de Here Jezus ons, wat je allemaal met het geloof van een mosterdzaadje kunt doen. Hoe kom ik aan dat geloof. Geldt dit ook voor ons? Moeten wij ook bij doofstomme mensen een boze geest uitdrijven zoals in Marcus 9:25 gebeurt? (P. H. te A.)

Antwoord:
De Here Jezus reageert hier op de onmacht van de discipelen, die een bezeten jongeman niet konden genezen. Hij leerde hen, dat de jongen alleen door gebed te genezen was en leerde hen, dat ze vanwege hun ongeloof de jongen niet konden helpen. Hij vergelijkt hier het handelen uit eigen kracht met het handelen uit Gods kracht. Het handelen vanuit onze eigen kracht leidt vaak tot teleurstellingen, terwijl het handelen vanuit Gods kracht 'ongelimiteerd' is. Ja zelfs bergen zouden verplaatst kunnen worden. Toch is deze uitspraak ook weer betrekkelijk. Wanneer we 1 Corinthiërs 13:2 lezen dan zien we, dat er nog iets belangrijker is: “Al ware het dat ik al het geloof had, zodat ik bergen verzette, maar had de liefde niet, ik ware niets"!

De Here Jezus bezat alle macht, maar heeft van zijn macht geen gebruik gemaakt om Zichzelf van het kruis te verlossen, of om van stenen broden te maken! Het geloof als een mosterdzaadje leidt ons niet tot een onbegrensd spectaculaire wonderdoener, maar tot een dienstknecht Gods, die onder zijn leiding dat doet wat God van hem vraagt te doen. En als dat soms zou leiden tot het verzetten van bergen dat zal dit binnen Gods wil ook werkelijk gebeuren!

De tweede vraag gaat niet zomaar over iemand, die doofstom is, maar over iemand die door een boze geest bezeten is en met de dood bedreigd wordt. Het feit, dat de Here Jezus deze boze geest aanspreekt en uitdrijft als "gij stomme en boze geest", wil niet zeggen, dat iedereen, die doofstom is, met deze geest bezeten is. De omstandigheden in dit gedeelte laten zien, dat het hier om een bezeten jongen gaat. In de kracht van het geloof en door het gebed wordt de jongen bevrijd van deze boze geest. Dat doet het geloof van een mosterdzaadje!

Nogmaals, geen blind geloof, maar een geloof, dat door de liefde (Christus Zelf) bestuurd wordt.

ds. Theo Niemeijer