Vragen - jrg. 76-07

ds. Theo Niemeijer • 76 - 2000/01 • Uitgave: 7
We hebben de seminar-avonden gevolgd en hebben nog twee vragen, die we u graag voor willen leggen: In Johannes 3:29 spreekt Johannes de Doper over de vriend van de Bruidegom. Wie wordt er nu met deze vriend bedoeld?
Kunt u ons ook vertellen waar het dal Josafat ligt? (Fam. W. te W.)


Antwoord:
In dit vers zegt Johannes: "Wie de bruid heeft, is de Bruidegom". Er is hier sprake van de relatie tussen de Here Jezus als bruidegom en de gemeente als bruid. Deze verhouding vinden we regelmatig terug in de Bijbel. Daarnaast wordt hier nu ook over de vriend van de bruidegom gesproken. Het gaat hier om alle mensen, die buiten de gemeente om gered worden. We denken hierbij onder andere aan de grote schare, die tijdens de grote verdrukking nog tot geloof komt, aan het volk Israël en aan de volkeren die tijdens het Vrederijk op aarde leven. Zo vinden we in Openbaring 19:9 de woorden: "Zalig zij, die genodigd zijn tot het bruiloftsmaal…". We mogen aannemen, dat de bruid niet uitgenodigd wordt, het is vanzelfsprekend, dat zij aanwezig is. Wel de gasten worden uitgenodigd en dat zijn de gelovigen uit de bovengenoemde groepen.

Verder vraagt u naar de ligging van het Dal van Josafat. Aangenomen wordt, dat dit dal vlak bij Jeruzalem ligt, het wordt ook wel het Kidrondal of het 'Dal der beslissing" genoemd.


U schrijft, dat de Here Jezus tijdens de 3 uren van “Godverlatenheid” vrijwillig zijn Godheid afgelegd heeft. Betekent dit, dat de Here Jezus toen alleen maar mens was en zou er dan iemand, die alleen maar mens was voor de zonden gestorven zijn? (M. B. te 0.)

Antwoord:
Toen ik deze vraag beantwoordde heb ik al aangegeven, dat we hier met een, voor ons mensen, ondoorgrondelijk mysterie te maken hebben. Beter zou het geweest zijn, wanneer ik geschreven zou hebben, dat Hij gedurende deze drie uren van Godverlatenheid zijn "Gode gelijk zijn" prijsgegeven heeft. We moeten niet vergeten, dat Hij gedurende deze drie uren voor ons tot zonde gemaakt werd. Daarnaast is het zeker waar, dat de Here Jezus als God-Mens voor ons geleden, gestorven en opgestaan is.



In Lucas 23:43 zegt de Here Jezus tegen de misdadiger, die naast Hem aan het kruis stierf: "Voorwaar Ik zeg u, heden zult gij met Mij in het paradijs zijn". Volgens mij betekent dit, dat deze misdadiger direct na zijn sterven bij de Here Jezus in het paradijs mocht zijn. Nu las ik later een verklaring, waarin de komma in dit vers verschoven werd: "Ik zeg u heden, gij zult met Mij in het paradijs zijn`'. Met deze komma-verplaatsing kan het dus ook nog heel lang duren, voor deze misdadiger in het paradijs zal komen. Wat denkt u hiervan? H. v. N. te W.)

Antwoord:
Mensen die niet geloven dat de christen na het sterven direct naar de Here Jezus in het paradijs gaat, willen heel graag de bewuste komma verschuiven. De tekst echter geeft hier geen enkele aanleiding toe. De Bijbel laat juist heel duidelijk zien, dat de christen na het sterven direct naar de Here Jezus gaat. Leest u hierover maar eens Filippenzen 1:21-26. Voor Paulus betekende het sterven: "Met Christus te zijn, want dat is verreweg het beste…”.


Ik heb helaas niet de gelegenheid gehad om het seminar 'Let op de Vijgeboom’ mee te maken. Graag zou ik, indien mogelijk, de cassettes van dit seminar ontvangen. (H. F. te W.)

Antwoord:
Cassettes van dit seminar zijn nog niet voorradig. Het komende seizoen wordt dit seminar op meer plaatsen gegeven en dan zullen deze cassettes beschikbaar komen. Wij geven er echter wel de voorkeur aan dat alleen zij, die dit seminar meegemaakt hebben, de cassettes kunnen bestellen.


In Mattheus 25:1-13 vinden we de gelijkenis van de wijze en dwaze maagden. Bij welke gebeurtenis moeten we deze gelijkenis plaatsen? Bij de opname, de wederkomst of het laatste oordeel? (J. W. te M.)

Antwoord:
We moeten er voor oppassen dat we een gelijkenis niet voor een ander doel gaan gebruiken, dan het doel, waartoe de Here Jezus ons de gelijkenis gegeven heeft. We kunnen hele theologische verhandelingen over deze gelijkenis schrijven en tot conclusies komen, die de Here Jezus helemaal niet bedoeld heeft! Het is niet de bedoeling van deze gelijkenis om onderscheid aan te brengen tussen Israël en de gemeente of te laten zien, dat mensen van het geloof nog af kunnen vallen. Wanneer we zo bezig zijn, dan geven we aan deze gelijkenis een ander doel. Het doel van de Here Jezus wordt samengevat in het laatste vers: "Waakt dan, want gij weet de dag noch het uur" (vs. 13). Het doel van deze gelijkenis is om waakzaam te zijn. De roep van de bruidegom klinkt nu al: "Gaat uit Hem tegemoet!". Het is vandaag heel erg donker om ons heen, velen zijn in slaap gevallen en hebben absoluut niet door in welke tijd we leven. Meer dan ooit klinkt de "A stem van het evangelie: 'Gaat uit", laat de wereld los en haar -verleidingen en bereid je voor om de Here Jezus te ontmoeten. Zo worden we opgeroepen, Hem tegemoet te gaan. Bent u er klaar voor om Hem te ontmoeten?


Er gebeurt vaak veel ellende om ons heen waarvan God de schuld krijgt. Is dit wel eerlijk, veroorzaakt de mens dit niet zelf? (L. S. te E.)

Antwoord:
Zelf ben ik woonachtig in Enschede, waar we nog niet zo lang geleden een verschrikkelijke ramp meemaakten. Veelal hoor je dan de vragen, waarom God zoiets doet? Toch denk ik dat de vraagsteller gelijk heeft. Niet God, maar de mensen hebben het vuurwerk gemaakt, niet God maar de mensen hebben het midden in een woonwijk opgeslagen. Het zijn mensen, die zich hierbij waarschijnlijk niet aan de wettelijke normen gehouden hebben en vanuit Den Haag werden wetten gemaakt, die achteraf niet voldeden. Er is veel ellende op aarde, waar de mens zelf schuldig aan is. Inderdaad krijgt de Here God vaak de schuld, terwijl de mens zelf verantwoordelijk is voor het onheil op aarde. Zo weten we, dat veel hongersnoden ook door de mensheid veroorzaakt wordt. Hoeveel mensen lijden er vandaag geen honger, veroorzaakt door oorlogvoerende partijen? Zo is het ook bekend, dat de mensen het klimaat van de aarde beïnvloed hebben, waardoor de hele natuur van slag is en natuurrampen veroorzaakt worden. Zo zien we, dat de mens zelf de oorzaak is van vele verschrikkelijke dingen, waarmee de aarde geteisterd wordt. Daarnaast is het belangrijk te weten, dat deze aarde door de "Overste van deze wereld" geregeerd wordt. Hiermee bedoelt de Here Jezus de duivel, die het op dit moment voor het zeggen heeft op aarde. Het zijn de "Overheden en machten in de hemelse gewesten”, die de aarde in hun greep hebben. Pas als de Here Jezus wederkomt zal alles veranderen. Dan zullen de overheden en machten van de duivel plaats moeten maken voor de Here Jezus, die dan als de Koning der Joden , samen met de Gemeente, vanuit het hemelse Jeruzalem, over de aarde zal regeren.

ds. Theo Niemeijer