Vragen - jrg. 75-13

ds. Theo Niemeijer • 75 - 1999/2000 • Uitgave: 13
In Lucas 21:20-36 vinden we de 'rede over de laatste dingen'. Het gaat hier om de verwoesting van Jeruzalem en de wegvoering van de Joden. Er staat zelfs: "Wee de zwangeren en de zogenden in die dagen!". Gaat het hier over een periode vóór of na de opname van de gemeente? En is het in deze eindtijd nog wel verantwoord om kinderen te krijgen, wanneer de zwangeren en zogenden zo gewaarschuwd worden? (N. v.d. L. te H.)

Antwoord:
In Mattheus 24, Marcus 13 en Lucas 21 vinden we de 'rede over de laatste dingen'. In deze rede geeft de Here Jezus antwoord op 3 vragen, die de discipelen Hem stelden. Voorafgaand wijzen de discipelen Hem op de prachtige tempel, waarover de Here Jezus hen vertelt, dat niet één steen van de tempel op de andere zou blijven. De tempel zou volledig verwoest worden. Hierop stelden de discipelen Hem de drie vragen:
- Wanneer wordt de tempel afgebroken?
- Wat is het teken van Uw wederkomst?
- Wat is het teken van de voleinding van de wereld?

Deze drie vragen vindt u met name terug in Mattheus 24:3. Het gaat in dit gedeelte dus niet om het tijdstip van de opname van de gemeente, maar om de verwoesting van de tempel, de zichtbare wederkomst van Christus en de voleinding van de wereld (het moment, dat deze eerste hemel en aarde zullen vergaan en er een nieuwe hemel en een nieuwe aarde zullen zijn).

De Here Jezus kondigde de verwoesting van de tempel aan. Hij zei zelfs, dat 'dit geslacht niet voorbij zou gaan voordat het allemaal zou geschieden'. Inderdaad, het duurde nog geen veertig jaar na deze aankondiging van de Here Jezus, dat de tempel in het jaar 70 door keizer Titus verwoest werd. De Romeinse legerkampen omsingelden Jeruzalem, waarna de Romeinen Jeruzalem binnendrongen, de paleizen en de tempel in brand staken, honderdduizenden Joden ombrachten en op de hellingen van de Olijfberg kruisigden en de overlevenden op transport zetten. De vreselijke dagen, die de Here Jezus nog geen veertig jaar eerder aankondigde, gingen toen in vervulling. U begrijpt wel, dat het toen vreselijk was voor iedereen en in het bijzonder voor de zwangeren en zogenden. Josefus, de Joodse geschiedschrijver, heeft het allemaal gezien en voor ons opgeschreven... Gods Woord ging tot in de kleinste details in vervulling.

De 'rede over de laatste dingen' reikt in de tijd echter nog veel verder. Wat in het jaar 70 gebeurde, gaat zich in de eindtijd nog een keer afspelen. Vlak voor de wederkomst van Christus zal er over Jeruzalem een grote benauwdheid komen. Israël zal in het nauw gedreven worden, maar juist dan breekt het moment aan, waarop de Here God als vanouds voor zijn volk gaat strijden om zijn volk te bevrijden van alle tegenstanders.

Zo geloven we, dat alles wat in deze 'rede over de laatste dingen' beschreven staat met name te maken heeft met de periode van na de opname van gemeente. Het gaat hier niet om de toekomst van de gemeente, maar over die van Israël. In Handelingen 15:14-18 kunnen we lezen, dat de Here nu bezig is een volk voor zijn naam uit de heidenen te vergaderen. Het gaat hier om het vormen van de gemeente. Wanneer Hij hiermee klaar is en de laatste aan de gemeente toegevoegd is, pakt Hij de draad met Israël weer op: "Daarna zal ik wederkeren en de vervallen hut van David weder opbouwen" (vs. 16).

Via de grote verdrukking (ook wel de tijd van benauwdheid voor Jacob genoemd) leidt de Here zijn volk tot een volkomen herstel. En wanneer God het allemaal in orde gebracht heeft met zijn uitverkoren volk dan breekt ook het moment aan, dat deze aarde vernieuwd wordt en er een nieuwe hemel en een nieuwe aarde zullen zijn.

Nog even de volgorde zoals wij die in Gods Woord menen te zien:
- Vele tekenen die van zijn spoedige komst spreken:
- De plotselinge opname van de gemeente;
- De openbaring van de antichrist en de grote verdrukking;
- Israël in het nauw gedreven en de roep om verlossing;
- De wederkomst van Christus met de verlosten;
- De vestiging van het vrederijk op aarde;
- Het laatste oordeel;
- Een nieuwe hemel en een nieuwe aarde;

Het 'wee de zwangeren en zogenden' geldt dus niet voor deze tijd, maar voor de val van Jeruzalem in het verleden en in de toekomst voor de periode van de grote verdrukking, die na de opname der gemeente begint.


Van P. B. uit Australië kregen we een hartelijke brief, waarin ze haar instemming betuigde in de waarschuwing die in nr. 8 van de huidige jaargang klonk om op grond van 2 Corinthiërs 6:14 geen ongelijk span te vormen met een ongelovige. Wat is het belangrijk om de liefdevolle waarschuwingen uit Gods Woord serieus te nemen!


In Maleachi 4:5,6 lezen we over de komst van Elia, voor de grote geduchte dag des Heren komt. De orthodoxe Joden verwachten tot op vandaag nog steeds Elia. In Openbaring 13:13 lezen we over de valse profeet, die zelfs vuur uit de hemel doet nederdalen. Dit teken lijkt veel op de tekenen uit de tijd van Elia. In Openbaring 11 lezen we over de twee getuigen, waarvan één getuige naar alle waarschijnlijkheid Elia zal zijn. Ook van hem staat in vers 5, dat er vuur uit zijn mond zal komen. Mijns inziens zullen de orthodoxe Joden de valse profeet verwarren met Elia. (J. d. R. te R.)

Antwoord:
Inderdaad komen we het 'vuur' tijdens de bediening van Elia verschillende keren tegen. Zo lezen we over het vuur dat op de berg Karmel vanuit de hemel naar beneden viel en het altaar van de ware God ontstak. We lezen ook over het vuur dat de mannen, die Elia gevangen wilden nemen, verteerde. Het is heel interessant te zien, hoe het Oude Testament eindigt met de belofte van de komst van Elia en het Nieuwe Testament begint met de geboorte van Johannes de Doper. Het Oude en het Nieuwe Testament sluiten naadloos op elkaar aan, hoewel er een periode van zo'n vierhonderd jaar tussen zit! Toen de mensen de Here Jezus er op wezen, dat Elia eerst zou komen voordat de Messias kwam, zei de Here Jezus dat Johannes de Doper Elia was. Hij voegde hier echter aan toe, dat Elia ook nog zou komen.. .net zoals Hijzelf. Hij is gekomen en zal nog komen. Zoals Elia (Johannes de Doper) verworpen zou worden, zo zou ook de Messias verworpen worden... en zoals de Messias zal wederkomen, zo hebben we ook nog Elia te verwachten. Inderdaad zou het heel goed mogelijk zijn, juist omdat de antichrist met grote tekens komt en inderdaad vuur uit de hemel laat nederdalen, dat de Joden de antichrist van de ware Elia niet kunnen onderscheiden. Toch komt Elia niet alleen. Hij verschijnt met nog een getuige (waarschijnlijk Mozes) om Israël tot inzicht te brengen, zodat ze het verbond met de antichrist zullen verbreken.

Vandaag beleven we de tijden, waarin de voortekenen zich steeds duidelijker aftekenen. Mensen lopen met verbazing allerlei wonderen en tekens na. De Eclips van een paar weken geleden werd life op de TV. door geheel Europa gezien. In Cornwall hebben we de druïden zien dansen… en men begint het heel gewoon te vinden! De wereld wordt steeds kleiner, de grote gebeurtenissen worden door ieder oog gezien. Zo zal de openbaring van de antichrist aan het oog van de wereld niet ontgaan. Net zoals Christus zal hij als het ware vanuit de dood levend terugkeren en grote tekens en wonderen doen. De voortekenen zien we in onze tijd, hoeveel te meer mogen we de Here Jezus ieder moment als onze Verlosser verwachten om ons vóór de ure der verzoeking te bewaren!

ds. Theo Niemeijer