Vooruitgang in de liefde

Jef de Vriese • 92 - 2016 • Uitgave: 14/15
Ook in Zijn boodschap voor de gemeente te Efeze (Openbaring 2:1-7) had Jezus gezegd: ‘Ik ken uw werken.’ De Efeziërs echter waren erop achteruit geboerd, terwijl in Thyatira vooruitgang is geboekt (Openbaring 2:18-29). Er heeft er groei plaatsgevonden. Het oordeel dat spreekt uit de verschijning van Christus aan het begin van de brief geldt dus niet de christenen, maar hun vijandige omgeving.
Dat het Evangelie hun leven heeft veranderd, is ruimschoots zichtbaar, en wel zowel op het horizontale vlak (liefde, dienstbetoon) als op het verticale vlak (geloof). Hun christenleven wordt hier krachtig samengevat: elkaar in liefde dienen en in geloof verbonden blijven met hun Heere.
Niet alleen hebben deze gelovigen vrucht gedragen, zij hebben zich bovendien niet laten ontmoedigen door de druk die door hun omgeving op hen werd uitgeoefend. Volharding betekent meer dan dat zij hun geloof hebben behouden. Volharding betekent dat dreigementen, pesterijen en discriminatie op geen enkele manier een verslapping in hun christenleven hebben teweeggebracht. Integendeel, Gods greep op hun leven is er des te duidelijker op geworden.
Deze gemeente ontvangt veel lof! Er was liefde en geloof: de drijfkrachten van het christelijke leven, die zich in de praktijk uitwerken in dienstbetoon en volharding. Thyatira was geen gemeente van veelpraters en babbelaars, maar een gemeente van actie. Hun geloof werkte zich in toenemende mate op een praktische wijze uit. De werken namen toe! De gemeente moet niet aangevuurd worden om terug te keren naar de eerste liefde. Haar liefde nu is groter dan in het begin! Ook bij u?

Jef De Vriese