Voor Israël komt de nieuwe morgen

Jan van Barneveld • 76 - 2000/01 • Uitgave: 20
Het kerstverhaal is bijbelse geschiedenis. Geschiedenis van Gods handelen in deze wereld. Ook in onze tijd wordt 'bijbelse geschiedenis' geschreven. De gebeurtenissen van de afgelopen maanden in en rond Israël zijn, hoe erg ook, het begin van de barensweeën van de nieuwe morgen, de nieuwe tijd, die voor Israël gaat komen. Niet alleen voor Israël, maar ook voor alle volken die zich buigen voor de komende Messias, de Koning van Israël. Het is 'bijbelse geschiedenis die we nu meemaken, omdat profeten uit de Bijbel de gebeurtenissen in het Midden Oosten al vele eeuwen geleden hebben voorzegd. God maakt Zijn Woord, de Bijbel, waar. Dat deed Hij toen de Here Jezus voor de eerste keer op aarde kwam en dat doet Hij ook nu! In de wereldpolitiek kunnen we bijna elke dag duidelijk de Hand van de Almachtige herkennen.
Maar ook in het persoonlijke leven van miljoenen mensen wordt Gods Woord de laatste tijd op een machtige wijze realiteit. Via de media horen we over de wonderen die in de Naam van de Verlosser, van de Here Jezus Christus, gebeuren. Zelfs in plaatselijke bladen worden die wonderen breed uitgemeten. Op t.v. hebben we daar met eigen ogen iets van kunnen zien. Wereldwijd komen er elke dag tienduizenden tot geloof in Christus Jezus! Ook in de levens van gewone mensen breekt het Koninkrijk van de Here Jezus krachtig door.

We leven in bijzondere tijden waarin de Here God duidelijke taal spreekt. Die 'taal' herkennen we door Zijn Woord. De Here God waakt over Zijn Woord om dat te doen. En het gebeurt ook! Hij deed het 2000 jaar geleden toen Hij Zijn Zoon stuurde om ons te redden en Hij doet het op een heel duidelijke wijze ook nu.

KERST-BEWIJZEN
Juist rondom Kerst mogen we wel eens even stilstaan bij de bijbelse achtergrond van de gebeurtenissen van onze tijd. De toekomst van de wereld en… ook ons leven hangt ervan af.

Het oude kerstverhaal is ook een helder bewijs voor de waarheid van Gods Woord. Laten we eens kort nagaan hoe dat 'werkt' met die voorzeggingen van de profeten:

• We zingen devoot 'In Bethlehems stal, lag Christus de Heer…'. Weinig mensen staan erbij stil dat de geboorte van de Messias in Bethlehem al ruim 700 jaar eerder door een profeet, die Micha heette, is voorzegd.

• We horen met huiver over de moordzuchtige koning Herodes, die het Kindeke Jezus wilde vermoorden. Daardoor moesten. Jozef en Maria naar Egypte vluchten. Weinig mensen staan erbij stil dat 750 jaar daarvoor er al een profeet was, die zei: 'Uit Egypte heb Ik mijn Zoon geroepen'. Een andere profeet, Jeremia, had zo'n 600 jaar daarvoor de kindermoord in Bethlehem al voorzien. Zijn profetie is toen opgeschreven, zodat wij het nu kunnen controleren.

• Als we ongeveer 33 jaar verder gaan in het leven van de Here Jezus zien we Hem op een heuvel bij Jeruzalem. Hij werd gekruisigd. Duizend jaar eerder voorzag koning David zeer frappante details van Zijn kruisdood. Zo goed als elk detail van Zijn lijden en sterven is door bijbelse profeten al eeuwen van te voren vastgelegd.

Heden, verleden en toekomst zijn door God Zelf in de Bijbel beschreven. Ook uw leven. Een belangrijke profetie uit de Bijbel die u direct aangaat is de volgende: 'Wie in Hem (=de Here Jezus) gelooft wordt niet veroordeeld; wie niet gelooft is al veroordeeld'. Ieder mens, ook u en ik, zal de waarheid van dit Woord van de Here Jezus ervaren en meemaken.

MODERNE BEWIJZEN
De mini-oorlog tussen de Palestijnen en Israël is een recent bewijs van de waarheid van de Bijbel en van het feit dat God door Zijn handelen in deze tijd duidelijke taal spreekt. Wat is er namelijk aan de hand? Israël is het volk van de Bijbel. Het grootste deel van de Bijbel gaat over het Joodse volk. Bijna al de schrijvers van de bijbelboeken zijn Israëlieten. Al die profeten vanaf Mozes hebben herhaaldelijk laten weten dat het Joodse volk in ballingschap zou gaan en dat ze eens terug zouden komen. Ze hebben ook op niet mis te verstane wijze uitgelegd dat het land Israël volkomen verwoest zou worden, maar dat het ook weer hersteld en vernieuwd zal worden. Tot in de kleinste details zijn de laatste jaren heel wat van die voorzeggingen uitgekomen. De grote ballingschap van bijna 2000 jaar is over het Joodse volk gekomen. En ze zijn teruggekomen en komen nog steeds terug naar het Beloofde Land. Bijna alle profeten hebben deze gebeurtenissen beschreven. Het land Israël is in de loop van de eeuwen een puinhoop, overdekt met doorns en distels geworden. Maar de puinhopen zijn herbouwd en de doorns en distels hebben plaats gemaakt voor bossen en vruchtbare velden. Alles is precies gegaan en gaat precies volgens wat de Bijbel heeft voorzegd. Ook de huidige problemen en de oorlog om Jeruzalem vinden ave terug in Gods Woord. Wat betekent dat? Hoe loopt het af? De Bijbel geeft ook op deze vragen een duidelijk antwoord. We halen maar één van een groot aantal profetieën aan die over de 'nieuwe morgen van Israël spreken:

'Sta op, wordt verlicht, want uw licht komt en de heerlijkheid van de HERE gaat over u op. Want zie, duisternis zal de aarde bedekken en donkerheid de natiën, maar over u zal de HERE opgaan en Zijn heerlijkheid zal over u gezien worden. Volken zullen opgaan tot uw licht en koningen naar uw stralende opgang (Jesaja 60:1-3).

EEN NIEUWE MORGEN
Deze profeet voorzegt namens de Here God een machtige toekomst voor Israël en zware tijden voor de volken. Maar er is ook hoop voor die volken als zij gaan naar het stralende Licht van Israël. Wie is dan dat Licht en wie is die 'stralende Opgang' van Israël? Dat is de komende Messias. Dat is de Here Jezus, als Hij terugkomt. We leven in de tijd van de barensweeën van de komende Messias! De taal van de tekens van de tijd is duidelijk: Hij komt! Kerstfeest is het feest van Zijn eerste komst. Ook nu staat Hij nog aan de deur van uw hart en klopt. Als u Hem binnenlaat, breekt er nu al voor u een nieuwe morgen aan. Dan wordt u een 'burger' van een hemels Koninkrijk. Maar u wordt tegelijk ingeschakeld in de strijd om de nieuwe morgen voor Israël en het komende Koninkrijk van de Here Jezus. Een Rijk van vrede en gerechtigheid, waar de hele schepping al zo lang naar verlangt. Onderwerp uw leven aan de Here Jezus Christus en sluit u aan bij het vredesleger van deze komende Koning.

drs. Jan van Barneveld