Volkomen vrede

Els ter Welle • 91 - 2015 • Uitgave: 1
Misschien is het u ontgaan, maar ik heb de laatste twee maanden niet meer voor U geschreven. Ik ben namelijk verhuisd en dat heeft, samen met het regelmatig bezoek aan mijn man die in een verpleeghuis woont, al mijn tijd opgeslokt.

Ik heb zestien jaar met veel plezier in mijn oude huis gewoond, waarvan twaalf prachtige jaren met mijn lieve man. Rond het jaar 2000 kreeg hij de eerste symptomen van dementie. Wat ben ik dankbaar dat ik zelf nog een aantal jaren voor hem heb mogen zorgen.
En nu ben ik verhuisd naar een heerlijk huis waar Herman nooit zal wonen. Dat doet pijn.
Bovendien was de verhuizing een hele grote klus. Ik moest flink ruimen en in het nieuwe huis moest heel veel worden gedaan. Er was dus genoeg reden om in paniek te raken, maar ik ben er goed doorheen gekomen. Dankzij God en dankzij Elise, mijn kleindochter.
Elise is de dochter van mijn kinderen die in China voor de Heer werken. Het gezin was deze zomer een paar maanden in Nederland en zij was vaak bij mij. Toen ze eind augustus wegging, gaf ze mij voor de drukke tijd die zou aanbreken de volgende tekst: ‘Standvastige zin bewaart Gij in volkomen vrede, omdat men op U vertrouwt’ (Jesaja 26:3).
In het Engels staat er: ‘perfect peace’, in het Nederlands: ‘volkomen vrede’. Beide termen beginnen twee keer met dezelfde medeklinker, wat men wel stafrijm noemt. Dat vind ik mooi. Telkens als ik de afgelopen tijd onrustig dreigde te worden, kwamen deze woorden in mijn hart en in mijn gedachten. Ze hebben mij op de been gehouden. Die volkomen vrede komt echter niet zomaar uit de lucht gevallen. Hij belooft het aan iedereen die op de Here steunt en standvastig op Hem vertrouwt!
M. Henry schrijft heerlijk ouderwets, dat zij die dat doen in alle tijden en onder alle gebeurtenissen, een heilige kalmte van gemoed zullen smaken. Ik ben een emotioneel mens die lang niet altijd de rust kan bewaren. God heeft die kalmte echter in mij bewerkt en wil dat ook bij u doen.

Misschien zegt u: “Maar Els, als je eens wist wat mijn omstandigheden zijn…”
Ja, het leven kan soms heel hard zijn. Ik spreek uit ervaring. Mij is ook van alles overkomen in ons gezin en in ons werk. Uit ervaring weet ik hoe moeilijk het dan is om alles over te geven aan de Here. Dat kost tijd. Maar op het moment dat we het doen, komt die heilige kalmte van gemoed in ons.
Ik wens u voor 2015 perfect peace, volkomen vrede toe!
De volgende keer ga ik weer verder met het mooie boek Spreuken.

Els ter Welle