Volhardend gebed

Herlinde De Vriese • 93 - 2017 • Uitgave: 11
Lucas 18:1-8

De eerste discipelen waren mannen en vrouwen van gebed. Het voorbeeld van de Here Jezus stond hen voor ogen. Jezus was een man van gebed. Ze zagen hoe Hij tijdens Zijn leven tijd nam om in gebed bij Zijn Vader te zijn.

Pas na Zijn hemelvaart zagen de discipelen het belang van gebed. De Heilige Geest hielp hen, zodat ze zich de woorden van Jezus herinnerden. Hij gaf hen kracht om te volharden in de strijd, de moed om trouw te zijn en vast te houden aan de beloften van hun Meester.

Vasthouden
Jezus vertelde het verhaal van de weduwe en de onrechtvaardige rechter. Hoewel er voor haar geen hoop was, bleef deze vrouw aandringen en zocht ze de rechter voortdurend op. Er is geen vergelijk tussen deze rechter en de Here God. De rechter was iemand die met God geen rekening hield. Hij had geen respect voor mensen. God daarentegen is rechtvaardig, in alles wat Hij doet. Hij ziet altijd om naar Zijn kinderen: Hij houdt van ze. Hij hoort wanneer ze tot Hem roepen. Zorgvuldig luistert Hij naar hun verhaal. Jezus zegt niet dat, indien we voldoende jammeren en zeuren, God onze gebeden verhoort. God verhoort geen gebed op grond van vele woorden. Hij antwoordt op onze gebeden omdat Hij veel van ons houdt. Zijn wijsheid is oneindig groot. God weet wat het beste voor ons is en Hij wil dat we dag en nacht bidden.
Jezus prijst de weduwe om haar volharding. Zij vertrouwde dat ze gehoord werd. Ze hield vast. Veel meer mag ons gebed zijn. Elk kind van God mag naderen tot de Allerhoogste God. Wij roepen omdat we Hem geloven. We bidden en volharden omdat we Hem vertrouwen. We wachten en weten dat Hij spoedig antwoordt. Wanneer God ingrijpt doet Hij dat op Zijn tijd, plotseling en volledig.

De tegenpartij
Jezus kende Zijn vijand. Vanaf het begin is deze erop uit geweest om mensen te misleiden. De vijand van God is een dief die steelt, slacht en laat verloren gaan. Maar Jezus geeft leven en overvloed (Johannes 10:10). Jezus leerde Zijn discipelen om in gebed bij God te schuilen. Ook vandaag helpt Hij om tijdens de verzoekingen vast te staan. Terwijl we bidden toont Hij de methoden van de vijand. Hij helpt en brengt de leugen, zonde, misleiding en twijfel van ons hart aan het licht. Indien we ons bekeren van hoogmoed, controle en onze eigen agenda, toont Jezus de weg naar de Schepper van hemel en aarde. Hij weet dat de boze probeert om ons af te houden van het plan dat God met ons leven heeft.
Jezus vertelde aan de discipelen het verhaal van de weduwe opdat zij zouden volharden tijdens verzoekingen. Hij leerde hen bidden: ‘Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze,’ omdat Hij wist hoe de vijand hen met leugens zou misleiden. Jezus heeft aan het Kruis de vijand ontwapend. Hij heeft de machten van de duisternis openlijk te schande gesteld en zo over hen getriomfeerd. Jezus is onze Hogepriester en Hij bidt voor ons voor de troon van God. Hij geeft kracht en geeft inzicht waar verzoekingen zijn. Hij helpt om te volharden in gebed.

Herlinde De Vriese
Eerder verschenen in ‘Metamorfose, magazine voor pastoraat en hulpverlening’, 2011, nr. 99.