Vogelvrij verklaard

Feike ter Velde • 93 - 2017 • Uitgave: 19
Een van de moeilijkste punten bij de lopende kabinetsformatie is de wet van God en de handhaving ervan in de samenleving. Gert-Jan Segers van de ChristenUnie is het boegbeeld in deze geestelijke strijd. Want het is een geestelijke strijd, die ook niet buiten óns allen om gaat. We kunnen er aan deelnemen door onze voorbede voor Gert-Jan, Kees van der Staaij en andere christenen in de politieke arena. Niets anders dan Gods wet is de inzet van deze strijd!

Voor veel christenen is de Wet van God niet meer dan een theologisch onderwerp, waarover allerlei meningen bestaan. In sommige orthodox-reformatorische kringen is men voor een strenge wetshandhaving in het theologisch denken en handelen. In Evangelische kringen vindt men vaak dat de Wet heeft afgedaan. Daarover bestaan dan ook weer uiteenlopende opvattingen. Voorlezen van de wet in de zondagse kerkdienst is daar dan ook niet aan de orde. Daartussen liggen nog tal van andere meningen over de wet.

Niet behouden
Het is natuurlijk geheel in de lijn van – met name – het onderwijs van Paulus, dat we door de wet niet behouden kunnen worden. Paulus houdt er in de Romeinenbrief een uitgebreide verhandeling over. Hij laat zien dat hij er ook in zijn eigen leven een zekere strijd over heeft. Orthodox-Joods opgegroeid was een verandering van inzicht over de Wet van God voor hem ook niet eenvoudig. Toch is zijn onderwijs voor ons glashelder. De Wet is niet afgeschaft, maar in Christus vervuld, d.w.z. in hen (!) die zich aan de Here Jezus Christus hebben toevertrouwd. Dan woont Christus in hen door de Heilige Geest en doet hen het nieuwe leven van Christus leven! Dat is een groot mysterie, een groot geheimenis, maar daarom ook wel honderd procent waar.
De Geest in het leven van een gelovige inspireert hem, spoort hem aan het leven van Christus te leven. Daarbij doet de Wet van God geen nut. Zodra hij echter zou zondigen, dan is het de Wet die hem aanklaagt en veroordeelt en hem weer uitdrijft naar Christus. Dan is daar, op belijdenis van zonde, vergeving door Zijn bloed.

Wel overtuigen
Zo zien we dat in het christenleven de Wet van God voor ons, op een zekere afstand, nog wel degelijk een functie heeft. Het is daarom onjuist om te denken of te beweren dat de Wet van God is afgeschaft, of voor ons niet meer van belang zou zijn. We zien dan ook vaak dat er een zekere oppervlakkigheid ontstaat in het leven van mensen die denken dat de Wet van God er niet meer toe doet.
In de onderlinge verhoudingen binnen de Gemeente komt dat soms ook pijnlijk tot uiting: in roddel van de een over de ander, of in het bekritiseren van elkaar en in soms grove termen elkaar wegzetten en afschrijven. We zien dan dat er van de onderlinge liefdeband niets meer overblijft. Velen hebben om die reden zelfs het christelijk geloof verlaten en lopen nu gefrustreerd rond. Dat is diep droevig!
Als de Wet van God in de Gemeente al niet meer wordt beleefd en doorleefd, hoe moet het dan in de wereld toegaan? Want de Gemeente van Christus is de enige reden dat God nog niet met Zijn oordelen over de wereld is gekomen. In de grote wereld zien politici en de groten der aarde deze aardbol als hun beheersdomein die voor zichzelf willen verdelen.

De Verenigde Naties
Momenteel staat er op de agenda van de Verenigde Naties het punt ‘Nieuwe Wereldorde’. Men wil tot een nieuwe ordening komen als het gaat om de heerschappij over deze aarde. Alsof de aarde van hen is! De aarde is van God (Psalm 24:1). Zij willen nu rond de tafel gaan zitten om de aarde opnieuw te verdelen in onderlinge machtsgebieden.
China is daarbij de motor in het Verre Oosten, maar ook elders! Men breidt het Chinese gebied verder uit door het, min of meer, bezetten van de Zuid-Chinese Zee en de eilanden daarin. Men bouwt op die eilanden vliegvelden en havens voor grote oorlogsschepen. Amerikaanse vliegtuigen zijn daar constant in de lucht en Amerikaanse en Zuid-Koreaanse oorlogsschepen zijn volop paraat. China zoekt regelmatig de confrontatie met Amerikaanse oorlogsbodems en vliegtuigen. Ook China weet dat het leiderschap van Amerika in de wereld onder president Trump sterk aan het verkruimelen is. Zo ontstaat er een machtsvacuüm in de wereld en China stapt daarin.
Natuurlijk wil ook Rusland met Poetin een deel van de koek. Precies daarover gaat het debat in de VN dezer dagen.

De aarde van God
We zien hier de werkelijkheid van Psalm 2: ‘de koningen der aarde – dat zijn de machtshebbers – scharen zich in slagorde en spannen samen tegen de HERE en zijn Gezalfde!’ (vers 2) Deze laatste is de Messias, de Gezalfde des Heren, die als Koning is gezalfd om te heersen over Sion (Israël)’ (vers 6) en via Israël – dat dan ‘Hoofd der Natiën’ zal zijn – over de gehele aarde! Dan is het Vrederijk gekomen!
Het laatste Bijbelboek beschrijft daarover meer details, als de HERE Zijn aarde gaat opeisen uit de macht van de Boze. Dan komt er oorlog in de hemel en op de aarde (Openbaring 12). Dan zal de macht van Babel, zoals het machtscentrum van satan wordt aangeduid in de Schrift, definitief gebroken worden. En dan klinken er machtige halleluja’s door de hemelbogen (Openbaring 19)!

Strijd tussen leven en dood
Nu wil men Gods Wet terzijde schuiven en de knellende banden van het gebod van zich werpen (vers 3). Dat zien we ook als belangrijkste punt in de moeizame kabinetsformatie. Gods Wet, die het leven moet beschermen, moet terzijde worden geschoven en de vrijheid van de mens moet heerschappij voeren over deze wereld en ook over ons land. Gelukkig zijn er nog mensen in de politiek van ons land die iets anders zeggen! Laten we hen in onze gebeden gedenken.
Hier is zich op de achtergrond, in ons land, maar ook wereldwijd, een grote strijd aan het ontwikkelen! Inzet is de Wet van God! Wordt die terzijde geschoven, dan is ons leven vogelvrij verklaard en komen we onder de macht van het goddeloze regiem van de vorst der duisternis. Dan gaat de dood heersen, waar het leven zou moeten worden beschermd in de zwakke en zwakste momenten. Dat zien we nu al volop achter witte jassen van sommige medici en achter de witte boorden van sommige politici.

Feike ter Velde