Voetstappen van Geloof: ‘Een cursus met eeuwigheidswaarde’

Wim Pols • 88 - 2012 • Uitgave: 4
“In onze hulpverlening zien we dat veel gezinnen tegenwoordig opgroeien zonder vader. Daarom is het zo belangrijk dat mensen in een gebroken wereld God de Vader leren kennen. Als kinderen op jonge leeftijd mogen leren over Gods liefde, heeft dat eeuwigheidswaarde. Daarom is deze Bijbelcursus zo belangrijk.”

Han van den Boogaart, directeur bedrijven van De Hoop, legt uit waarom zijn organisatie graag participeert in het op de markt brengen van de Bijbelcursus Voetstappen van Geloof voor kinderen van circa 6 tot 12 jaar. Het is een samenwerkingsproject van Het Zoeklicht, De Hoop en de Herikon. De Herikon heeft de cursus ontwikkeld. De Hoop brengt die uit via haar uitgeverij en Het Zoeklicht ondersteunt de uitgave en promoot die via het blad en de bijeenkomsten.
De Hoop is landelijk vooral bekend door haar werk op het gebied van verslavingszorg. “Maar dat werk is eigenlijk alleen maar een middel om het evangelie van de Here Jezus door te geven”, legt Han uit. “We willen vooral gezinnen dienen en als je het evangelie mag brengen, verbeter je daarmee het welzijn van mensen. Als kinderen al op jonge leeftijd de Here Jezus leren kennen, kan dat vele problemen op latere leeftijd voorkomen. Daarom past onze deelname in dit project daar naadloos in.”

Boodschap ontvangen door onderwijs
Dat geldt ook voor Het Zoeklicht. Bestuurder Hans van Hall moet glimlachen als hij geconfronteerd wordt met de vraag waarom deze organisatie deelneemt in het realiseren van deze cursus voor jonge kinderen, terwijl zij toch vooral ouderen bereikt met haar blad en bijeenkomsten. “Die ouderen hebben de Bijbelse boodschap ooit ontvangen door onderwijs”, zegt hij. “Veel jongeren in onze moderne maatschappij kampen met onzekerheid. Zij zijn op zoek naar zekerheid en rust. Die kunnen ze vinden bij de Here Jezus. Onze boodschap van verzoening, vervulling en verwachting begint bij het onderwijs aan kinderen. Deze cursus is daar uitstekend voor geschikt, omdat je hiermee kinderen op zondagsscholen en basisscholen kunt bereiken. En via de kinderen bereik je ook hun ouders.”
Hans vindt het belangrijk dat de achterban ook biddend achter het project zal staan en dat lezers van het blad Het Zoeklicht en bezoekers van de Zoeklichtavonden de cursus ook zullen aanschaffen voor hun kinderen en kleinkinderen. “In de Bijbel lezen we bijvoorbeeld hoe de grootmoeder van Timoteüs een grote invloed heeft gehad op de ontwikkeling van zijn geloof. Voetstappen van Geloof kan ook zeker in gezinnen tot zegen zijn.”

Bijbelgetrouw
“Voetstappen van Geloof is een lesmethode die stamt uit het midden van de jaren ’50 en die in Amerika is ontwikkeld”, legt directeur Mark Brussel van de Herikon uit. “Inmiddels wordt de cursus in tientallen landen op scholen en in kerken gebruikt. Er is in de loop der jaren een aantal revisies geweest, maar de basis is onveranderd gebleven omdat de cursus heel trouw is aan de boodschap van De Bijbel. Om de Here Jezus te leren kennen zijn vertrouwen en gehoorzaamheid nodig. De titel Voetstappen van Geloof refereert daaraan. Aan het realiseren van de Nederlandse versie is jarenlang gewerkt. In 2006 konden we beginnen met het vertaalwerk dankzij een legaat van een oud-medewerkster van de Herikon. Het was een enorm werk om al het materiaal, inclusief de powerpoint presentaties die op de dvd’s staan om te zetten in het Nederlands.”
De illustraties zijn in de jaren ’50 gemaakt door een Joodse mevrouw. Die zijn in de oorspronkelijke vorm gebruikt, maar wel bewerkt met de huidige digitale technieken. De cursus behandelt de hele Bijbel op een chronologische manier, waarbij degenen die de lessen geven door een ingebouwd herhalingssysteem ook steeds kunnen teruggrijpen op eerder behandelde onderwerpen. Naast boeken omvat de cursus dvd’s met visuele hulpmaterialen. Een bijzonder aspect is dat er op de dvd’s gekozen kan worden uit drie Bijbelvertalingen: De NBG-vertaling uit 1951, de Herziene Statenvertaling en Nieuwe Bijbelvertaling.

Eeuwigheidswaarde
Ad Kasius van De Hoop Publishing gaat de uitgave verzorgen. Denkt hij dat kinderen die opgroeien met computerspelletjes en iPads interesse zullen hebben in Voetstappen van Geloof? “Ik denk het zeker. Het is absoluut niet zo dat kinderen alleen maar met gamen bezig willen zijn. Met deze cursus willen we ze echt iets leren dat niet vluchtig is, zoals zo veel dingen in de moderne maatschappij, maar dat eeuwigheidswaarde heeft. Het lesmateriaal is toegankelijk en ziet er aantrekkelijk uit. Bovendien leren ze met visuele hulpmiddelen via de dvd’s, waardoor de lessen niet saai worden.” Cruciaal is natuurlijk hoe het materiaal wordt gebruikt in lessen op de zondagsschool of de basisschool. “Vaak krijg ik vragen van mensen die op korte termijn materiaal zoeken omdat ze voor de komende zondag iets moeten voorbereiden”, vertelt Ad. “Deze cursus biedt daar uitstekende mogelijkheden voor. Je hoeft het niet zelf te bedenken.”

Banden van oudsher
De Herikon heeft twee jaar geleden Klaas Kaan aangesteld als projectleider om Voetstappen van Geloof vertaald op de Nederlandse markt uit te brengen. “Tijdens dat proces”, zo vertelt Klaas, “kwamen we in contact met De Hoop en Het Zoeklicht. Al snel groeiden we naar elkaar toe, wat op 29 november 2011 resulteerde in een samenwerkingsovereenkomst. Het boeiende is dat de Herikon (voorheen de Bijbel Club Beweging) al van oudsher een band heeft met Het Zoeklicht. De oprichters van de Herikon ontmoetten elkaar in Het Brandpunt op het terrein van Het Zoeklicht en hebben daar in de beginjaren kinderevangelisatie gedaan. Later in de jaren ’70 hebben ze daar ook kinderkampen georganiseerd.”

Handleiding en introductiefilm
Klaas Kaan vertelt dat de cursus een uitgebreide handleiding bevat voor het gebruik van het materiaal. “Daarnaast is op de website www.voetstappenvangeloof.nl een introductiefilm geplaatst die uitleg geeft over het gebruik van de cursus. Verder kan men via de website vragen stellen.”
Dit jaar is de cursus over het Oude Testament verschenen en volgend jaar staat het Nieuwe Testament gepland. “Het huidige materiaal omvat vier boeken met elk 17 lessen per deel”, legt Klaas uit. “Op de zondagsschool kun je met één les gemakkelijk twee zondagen vooruit, dus je kunt een heel kerkelijk seizoen met de cursus doen. Ook binnen het gezin kun je er veel mee doen. We krijgen nu al reacties binnen van ouders die er zelf ook veel van opsteken en dingen leren die ze nog niet wisten.”

Het zaad zaaien
Waar uitgevers normaalgesproken marketingplannen met doelstellingen maken, hebben de bestuurders van Het Zoeklicht, De Hoop en De Herikon een andere aanpak. “Wij zaaien het zaad en zien uit naar de vrucht. We denken niet in aantallen verkochte boeken. Voetstappen van geloof vertelt het verhaal van Gods liefde. Dat willen we doorgeven en we verwachten dat deze cursus daarbij tot zegen zal zijn.”

Hoe te bestellen
Voetstappen van Geloof (de vier boeken over het Oude Testament en de bijbehorende dvd’s) is tot 1 maart 2012 te bestellen voor de speciale intekenprijs van € 89,95 via de website www.voetstappenvangeloof.nl. Daar vindt u ook uitvoerige informatie over de cursus en kunt u een les uit het boek inzien. Vanaf 1 maart 2012 kost de cursus € 99,95. De cursus is ook te bestellen via de webshop van De Hoop: www.dehoopshop.nl.

Wim Pols