Vier grote oorlogen in de eindtijd

Jan van Barneveld • 93 - 2017 • Uitgave: 2
De HERE schonk ons in 2016 weer een jaar vol van Zijn genade en Zijn geduld. We leefden wel in een periode van ‘geruchten van oorlogen’. In Matteüs 24:6 spreekt Jezus hierover in Zijn ‘rede over de laatste dingen’. Vooral Israël is zich bewust dat we uiterst waakzaam moeten leven middenin een tijdperk van oorlogen en ‘elkaar afslachten’ (Openbaring 6:4).
Wat kunnen we in 2017 verwachten? Welke ‘geruchten van oorlogen’ worden echte oorlogen? Zal president Trump zich houden aan zijn positieve uitspraken over Israël?


De eindtijd zal vol onrust, opstanden en oorlogen zijn. Het rode paard uit Openbaring 6 komt na het witte paard, dat m.i. de valse vrede van de antichrist voorstelt. Dat rossige paard ‘zal de vrede van de aarde wegnemen, en dat zij elkaar zouden slachten’ (Openbaring 6:3,4). Een vreselijke tijd, zoals de mensen in Syrië en Irak nu meemaken. Vier van die ‘eindtijdoorlogen’ willen we vanuit de Bijbel naast de huidige situatie leggen. We moeten oppassen, want er zullen ook gedeeltelijke vervullingen van profetie komen. Een bepaalde situatie kan een vervulling zijn, maar het kan ook een vóórvervulling zijn. Heel de Schrift moet worden vervuld. Het gaat om de volgende oorlogen:
• De oorlog om de ‘bezette gebieden’; Psalm 80 en 60
• De oorlog van Gog uit het land Magog; Ezechiël 38 en 39
• De Jeruzalemoorlogen; Zacharia 12:2-9, 14:1-7 en Jesaja 29:1-8
• De Harmageddonoorlog (Openbaring 16:12-16 en 19:19)

Psalm 80 en 60
Psalm 80 staat in het teken van het herstel van Israël. Driemaal bidt Asaf: ‘HERE, God der heerscharen, herstel ons… opdat wij verlost worden’ (80:8,20). Wat moet hersteld worden voordat de verlossing komt? Judea en Samaria als stamgebied van Efraïm, Benjamin en Manasse (80:3). Dat is volgens de wereld ‘Palestijns gebied’, maar het is het hartland van het Beloofde Land dat de HERE onder ede aan Abraham, Isaäk, Jakob en hun nakomelingen heeft beloofd. “Mijn land” noemt de God van Israël dat gebied herhaaldelijk.
Hamas is, volgens eigen zeggen, al op oorlogssterkte. Mahmoud Abbas voorzitter van de Palestijnse Autoriteit stuurt het ook aan op oorlog met Israël. In Psalm 60 lezen we iets over de afloop: ‘…ik wil Sichem (tegenwoordig het Palestijnse Nablus) verdelen… mij behoort Gilead (Golan) en mij behoort Manasse. Efraïm is de schutse van mijn hoofd en Juda is mijn heersersstaf’ (60:8-10). Zo zal het hele land Kanaän weer Israël worden. Geen Palestijnse staat. Psalm 83 beschrijft de oorlogsdreiging die over die gebieden en Israël hangt.

Gog uit Magog
Als Poetin een vloot slagschepen naar het oosten van de Middellandse Zee stuurt, roepen veel uitleggers van het Profetische Woord meteen “Gog komt eraan”. Of op het internet lezen we: “Rusland gaat Israël bezetten voordat de Messias komt.” Anderen letten meer op Turkije met Erdogan als de eindtijd-Gog. Wij kijken alleen naar zeven bijzondere details uit de Gog-hoofdstukken, Ezechiël 38 en 39. Daar moeten we op letten.
1. Het zal in de eindtijd gebeuren (38:8,16).
2. Israël heeft net een oorlog achter de rug (38:8). Het is ‘een volk van vreedzame lieden die in gerustheid wonen’ (38:11).
3. Israël leeft rustig en veilig. Dit wordt driemaal benadrukt (38:8,11,14).
4. Na die oorlog is Israël welvarend en rijk geworden (38:13).
5. De roversbende van Gog komt om buit te maken. De rijken en machtigen van de aarde beperken zich, zoals meestal, tot vermanende woorden en resoluties (38:13).
6. De genoemde landen die bij het leger van Gog horen zijn islamitische landen (38:5,6).
7. Het leger van Gog is primitief bewapend. Het zijn allemaal ruiters (38:4,15) bewapend met zwaarden, pijl-en-boog, schilden, knotsen en speren (38:4; 39:4,7,9). Nogal primitief voor een leger in de moderne eindtijd. Zou het kunnen zijn dat na een door Israël gewonnen oorlog een antichrist of VN het hele Midden-Oosten dwingt te ontwapenen? Dat kan de (valse) vrede, de ‘gerustheid’ van Israël en de primitieve bewapening van de bendes van Gog verklaren.

De Jeruzalemoorlogen
Bijna alles gaat om Jeruzalem. De islam, het Vaticaan, de VN en vele anderen willen Jeruzalem. Oorlog volgt op oorlog. Voor en zelfs na het Duizendjarig Vrederijk. Eerst Jeruzalem dat ‘een schaal der bedwelming wordt voor alle volken in het rond’ (Zacharia 12:2). Dat is Jeruzalem nu al voor de islamitische volken rond Israël.
Jeruzalem zal belegerd worden en Israël wint. Daarna zullen ‘alle naties’ (VN?) zich met Jeruzalem bemoeien en zich lelijk verwonden (Zacharia 12:3). In Jesaja 29 lezen we meer over die belegering(en) van Jeruzalem. De bewoners schuilen in schuilkelders diep onder de grond (Jesaja 29:4). Het huis van David zal zich krachtig manifesteren (Zacharia 11:4-9). In die tijd zal de Here Jezus Zich op de wolken openbaren als de Doorstokene (Zacharia 12:10 en Openbaring 1:7). Eindelijk zal ‘heel Israël’ Hem herkennen en erkennen. Dat loopt snel uit op de laatste Jeruzalemoorlog (Zacharia 14:1-3) en de wederkomst van Jezus op de Olijfberg.

Harmageddon
‘Har’ betekent berg. ‘Mageddon’ slaat op de plaats Megiddo in het noorden van Israël, bij de vlakte van Jizreël. De laatste grote oorlog zal daar plaatsvinden. Wanneer? De zeven zegels van de boekrol over de eindtijd, zijn verbroken, zeven oordeelsbazuinen hebben geklonken en zes van de zeven schaalgerichten hebben hun waarschuwende oordelen uitgegoten. Drie engelen hebben nog één keer gewaarschuwd en een eeuwig evangelie verkondigd (Openbaring 14:6-11). Dan verzamelt satan ‘de koningen van de aarde en hun legers tegen Hem (Jezus) die op het paard zat’ (Openbaring 16:16 en 19:19). De HERE maakt een einde aan alle tegenstand.

Trump
Ruim 25 eeuwen geleden heeft de HERE een machtige vorst van Perzië, Cyrus (Kores) uitgekozen om het Joodse volk te helpen bij de terugkeer naar het Beloofde Land en de herbouw van de Tempel. Zie Ezra hoofdstuk 1. Honderd jaar voor Kores had de HERE hem al bij name geroepen (Jesaja 44:28, 45:1-4,13).
Donald Trump, die vandaag (20 januari 2017) geïnaugureerd wordt als president van de machtigste natie van de wereld, heeft wat Israël betreft veel zeer belangrijke toezeggingen gedaan. Wordt hij de Kores van de eindtijd? Het gaat om de verhuizing van de ambassade van de VS van Tel Aviv naar drie profetisch belangrijke zaken: Jeruzalem, de ‘eeuwige, ongedeelde’ hoofdstad van Israël, om de nederzettingen en om de herbouw van de Tempel.
De nieuwe ambassadeur van de VS, David Friedman, is een orthodoxe Jood. Hij wil vanuit Jeruzalem de VS in Israël vertegenwoordigen. De zionist Friedman is een groot vriend van Israël. Een Amerikaanse wet uit 1995 gebiedt deze verhuizing. Vorige presidentskandidaten hebben dit tijdens hun verkiezingscampagnes beloofd, maar zijn hun beloftes niet nagekomen. We hopen en bidden dat Trump zijn belofte nakomt. Momenteel zoekt een Amerikaans team in Jeruzalem naar een geschikte plek. Als het gebeurt, betekent dat een eerbetoon aan de God van Israël en aan Zijn komende Koning-Messias. Dan komt er ook zegen van de HEER over de VS en landen die Trumps voorbeeld volgen. God geeft de wereld telkens weer een nieuwe kans.

Jan van Barneveld