'Verzoening & bevrijding'

ds. Theo Niemeijer • 77 - 2001/02 • Uitgave: 13
Deze brochure, geschreven door onze redacteur Joop Schotanus, leent zich bijzonder goed voor persoonlijke of groepsbijbelstudie, maar is ook zeker aan te bevelen om gewoon te lezen. Vanuit de vraag "Blijft de gelovige zijn hele leven een arme zondaar?", behandelt broeder Schotanus aan de hand van de bijbelgedeelten Titus 2:1113 en de Galatenbrief, op een zeer originele manier, de thema's verzoening en bevrijding. De brochure schept een goede balans tussen onze onveranderlijke nieuwe positie in Christus die we bij onze wedergeboorte ontvangen hebben en ons veranderlijke onvolmaakte aardse leven, dat van dag tot dag verandert naar het volmaakte beeld van Christus. Volgens Titus 2 zijn we door Christus van de schuld der zonde verlost, worden we door de inwerking van Gods Geest bevrijd van de lust der zonde en zullen we bij de wederkomst van Christus van de tegenwoordigheid van de zonde bevrijd worden.

In Christus zijn we door het geloof een nieuwe schepping, het oude is voorbij gegaan, het is alles nieuw geworden. Het enige wat mensen nu nog toegerekend kan worden is het niet geloven in het verzoeningswerk van de Zoon van God. We worden opgeroepen om "bezadigd in de wereld t, leven", waarmee Paulus ons wijst op het nieuwe leven in ons, dat ons gehele leven wil doordringen, waarmee alle overtolligheden overboord gezet worden. We zijn niet bestemd om in een beschermde haven te blijven liggen maar om na een kortere of langere aanlegperiode weer uit te varen. We moeten
niet de nadruk leggen op afzondering van de wereld, maar juist op onze toewijding aan de Here. De Here is er niet op uit om steeds te kijken of we verkeerde dingen doen. Hij kijkt niet objectief maar veel meer subjectief naar onze zonden, naar dat wat de gemeenschap met Hem verstoort. Zonden belijden is gegeven om terug te keren in de positie van de gemeenschap met God en met medebroeders en zusters.

Vanuit deze achtergrond laat broeder Schotanus ons, aan de hand van de Galatenbrief, zien wat de gevaren voor ons geestelijk leven zijn als we weer onder de wet gaan leven. Wanneer men niet meer volop uit mag komen voor de genade van Christus, dan worden de mensen die een verjoodsing van de gemeente voorstaan (Galaten) een gevaar voor de gemeente van Christus.

De wandel in het geloof berust niet op een dwang van buiten (de wet), maar op een drang van binnen. Het is de strijd tussen Izaäk en Ismaél, die ook vandaag in de kerk nog uitgevochten wordt. Deze twee kunnen niet samengaan.

Het is in onze bedeling de wet of het evangelie. Plichtsgevoel en verantwoordelijkheidsgevoel hebben een bepaalde heerlijkheid. maar de liefde in Christus steekt daar ver bovenuit en is een overvloediger heerlijkheid. De liefde krijgt niet de ruimte als we plichtsgevoel voorop stellen. Een hart vol liefde is het antwoord op een wettisch leven. Juist voor hen, die nog steeds gebukt gaan onder de wet is deze brochure een aanrader.

Van harte aanbevolen!
Ds. Theo Niemeijer