Versterking van de Messiaans belijdende gemeente in Israël

Johan 't Hart • 96 - 2020 • Uitgave: 6
Het afgelopen najaar hebben we een bezoek gebracht aan Israël. We hebben genoten van ons verblijf in het beloofde land. Als lid van de thuisfrontcommissie zijn we ook bij bijeenkomsten van de Messiasbelijdende gemeente in Dimona geweest. Deze gemeente wordt geleid door Albert en Esther Knoester . Daar hebben we iets mogen proeven van de moeilijke positie van de Messiaanse gemeente.

Dimona is een stad van veertig duizend inwoners, gelegen in de woestijn. De gemeente is daar heel erg klein. De omstandigheden zijn zwaar doordat er heel veel tegenstand is van de ultra-orthodoxe Joden. Albert en Esther runnen daar een inloophuis, zeer tegen de zin in van de plaatselijke ultra-orthodoxen. Mensen die naar het inloophuis gaan worden door de rabbijnen gewaarschuwd daar niet naar toe te gaan. Albert en Esther worden afgeschilderd als slechte mensen, die te allen tijde gemeden moeten worden. Enkele jaren geleden was in Arad, niet ver van Dimona, ook al sprake van hevige vervolging. Eén ding staat me op het netvlies en dat is dat de positie van de Messiasbelijdende gemeenten in Israël hachelijk is. Ik zou er daarom voor willen pleiten dat we in onze gebeden een prominente plaats inruimen voor de Messiaanse gemeenten in Israël. Het is mijn stellige overtuiging dat het gebed voor de gemeenten in Israël moet worden vermenigvuldigd. Zoals we weten uit het profetische woord zal de geestelijke strijd in Israël hevig worden. Satan zal er alles aan doen om de boodschap van heil en verlossing door Yeshua tegen te houden. Het is juist onze taak om met kracht te verkondigen dat Yeshua de beloofde Messias is, de Messias van Israël en de Zoon van God.

Geen vrijheid van godsdienst
In Israël is geen vrijheid van godsdienst, zoals premier Netanyahu beweert. Zeker, er is voor álle godsdiensten vrijheid, ook voor christenen, maar er is géén vrijheid voor een Jood die Jezus als Verlosser aanneemt. U zult zeggen: wat is dat vreemd? Een christen en een Messiasbelijdende Jood geloven toch hetzelfde? En dat is juist. Tóch maken de rabbijnen onderscheid tussen christenen en Messiasbelijdende Joden. De laatsten worden als ‘verraders’ gezien en niet meer als Jood beschouwd. Elke Jood heeft volgens ‘de wet op de terugkeer’ het recht om te emigreren naar Israël om daar zijn leven op te bouwen. Voor een Jood die gelooft dat Jezus de beloofde Messias is, is dit niet mogelijk omdat hij niet meer erkend wordt als Jood.

Jezus geen Jood maar christen
De rabbijnen beschouwen Jezus niet als een Jood, maar als een christen. Het is van het allergrootste belang dit in te zien, ook in Nederland waar er goede banden bestaan met rabbijnen. Er is naar mijn mening sprake van een dubbele bedekking: Joden weten niet dat Jezus een Jood is en veel christenen beseffen niet dat Jezus een Jood is.
Het is zeker waardevol om goede relaties op te bouwen met vertegenwoordigers van Israël, waaronder de rabbijnen. Om onze warme vriendschap aan het volk Israël te tonen. Israël staat vrijwel alleen in de wereld en het antisemitisme groeit tot angstaanjagende proporties. Ik hou van Israël met heel mijn hart. En juist daarom is het zo belangrijk hen te wijzen dat er maar één weg is. Die weg is te geloven in Yeshua, de Zoon van Abraham, Izak en Jakob, de Zoon van David, de Zoon van God, Die Zijn leven heeft gegeven tot een volkomen verlossing van al onze zonden.

Eensgezind
Ik wil pleiten voor een gesprek tussen alle organisaties in Nederland die Israël een warm hart toedragen om met elkaar in gesprek te gaan om een goed beleidsplan te schrijven tot versterking van de Messiasbelijdende gemeenten in Israël.
Het is mijn oprecht verlangen dat we eensgezind de grote Naam van onze God, de God van Israël, met kracht verkondigen aan het zeer geliefde volk van Israël. God zal de Geest van de genade en van de gebeden uitstorten over Zijn volk (Zacharia 12:10). Daar hoort ons gebed bij. Wilt u bidden voor de Messias belijdende gemeente in Israël? Dat zij de moed niet verliezen en getuigen mogen zijn van Yeshua ha Mashiach!

Johan ’t Hart