Verrassingsaanval

Jef de Vriese • 93 - 2017 • Uitgave: 5
Wanneer Jezus vaststelt dat Sardes levend dood is (Openbaring 3:1-6), is Zijn doel met de doodsvaststelling niet het oordeel. Er is nog tijd voor herstel. De diagnose biedt uitzicht op een oplossing. Let dus goed op. Concentreer je op wat volgt!
De gemeente had niet alleen de omgeving een rad voor de ogen gedraaid, maar ook zichzelf. Zij voelde zich veilig, maar was het niet. Blijkbaar hanteerden de christenen in Sardes andere criteria om ‘leven’ te meten dan hun Heer. Dat hadden ze zelf niet door. Door Zijn oproep wordt hun waakzaamheid aangescherpt.
De gemeente te Sardes moet begrijpen dat wat met hun stad gebeurde, ook hun overkomt. Hun onneembaar gewaande citadel werd toch veroverd. De stadswachters waren hun concentratie kwijtgeraakt en de tegenstanders konden zo de stad naderen en innemen. Ze waren niet helemaal in slaap gevallen, maar hun aandacht was niet meer gericht op een mogelijke vijand. Ze waren afgeleid door andere dingen. Ze dachten dat het hun niet kon overkomen. En het ondenkbare gebeurde: de steile rotswand werd beklommen door de vijand, en de klimmers openden de poorten van de stad, zodat de vijand binnen kon komen.
Is het ook zo met jou? Komt de vijand binnen langs een weg waarvan je het niet verwacht? Als jij niet nauwgezet in Christus blijft, die onze Rots is en onze Burcht, waarheen de rechtvaardige kan vluchten en kan schuilen zodat hij onaantastbaar is (Spreuken 18:10), dan kan er van alles gebeuren. Het is een dodelijke situatie indien de gemeente of jij persoonlijk in deze toestand verkeert!

Jef De Vriese