Verleiding en verslaving door verveling

Armand Gimbrère • 96 - 2020 • Uitgave: 12
De meesten van ons hebben tijdens de coronacrisis lange dagen thuis doorgebracht. Een periode waarin men bewust en onbewust geconfronteerd is geweest (of wellicht nog steeds) met uitdagingen in allerlei soorten en maten en soms met langslepende gevolgen. Een van de zaken die de media tijdens de coronacrisis beschouwt als een ‘nieuw’, groot gevaar voor velen en waar mensen ten prooi aan gevallen zijn is ‘verleiding en verslaving als gevolg van verveling’.

Zo las ik dat in Amerika onder het mom ‘de mensen iets te doen geven tijdens deze lange dagen thuis…’ mensen worden verleid om gratis porno via websites te bekijken. Verleiding, en met name seksuele verleiding, is een monster dat de oorlog wint in het leven van veel mensen, zeker in deze dagen. Sommigen van jullie zullen ook hier ervaren dat dit gepaard gaat met een groot gevoel van verslagenheid, omdat verleiding de controle heeft overgenomen in je bestaan.

Van alle tijden
De verleiding of verzoeking zoals de Bijbel het noemt, is iets waar iedereen vroeg of laat mee te maken krijgt. Paulus schrijft ons in 1 Korinthe 10 ’Meer dan een menselijke verzoeking is u niet overkomen’ (vers 13). Zowel het Oude als het Nieuwe Testament geven tientallen voorbeelden dat veel van de verzoekingen waar wij vandaag de dag mee geconfronteerd worden, dezelfde verzoekingen zijn die toen ook al bestonden. Verzoeking of verleiding is een ‘normale’, menselijke aangelegenheid. En, mogelijk verrast je dat, zelfs de Heere Jezus werd verzocht. ’Want wij hebben geen Hogepriester Die geen medelijden kan hebben met onze zwakheden, maar Een Die in alles op dezelfde wijze als wij is verzocht, maar zonder zonde’ (Hebreeën 4:15).

Jezus Christus, de heilige en perfecte Zoon van God, werd op dezelfde manier verleid, net zoals wij dat meemaken, met dat verschil dat Hij niet zondigde. Een van de zaken die we uit dit vers in ieder geval moeten meenemen, is dat verleiding of verzoeking in zichzelf geen zonde is. Dat wordt het pas als we er aan toegeven. Toegeven aan verleiding is verkeerd, het is schadelijk voor je geestelijke gesteldheid, het brengt schade toe aan je ziel, aan wie je bent. Maar de wereld om ons heen, vertelt ons het tegenovergestelde. Sterker nog publiekelijk op tv zien we hoe mensen zich storten in allerlei verleidingen en er aan toegeven. We vinden dat inmiddels de normaalste zaak van de wereld en beschouwen het als fantastisch entertainment. Maar dat is het niet!

Jezelf wapenen tegen verleiding
Dat maakt het er voor hen die geloven dat de Bijbel de juiste kijk op dit onderwerp heeft, niet gemakkelijker op om staande te blijven in al dat entertainmentgeweld en te midden van al die andere meningen die de wereld is toegedaan. Zolang wij leven in deze wereld met al zijn invloed en al zijn problemen zullen we, en ik geloof in toenemende mate, worden blootgesteld aan verleidingen. En ik ben er van overtuigd dat als we als christen groeien in volwassenheid, de verleidingen subtieler en intenser worden. De tegenstander van God bewaart zijn heftigste verzoekingen voor hen die dicht bij God leven. De vraag is dan hoe wapen je jezelf tegen de verleiding? Laat me enkele praktische tips vanuit de Bijbel aanhalen die ons kunnen helpen om er op een goede manier mee om te gaan.

1. Ten eerste: Het begint met de erkenning
Erken voor jezelf dat we geconfronteerd worden met verleidingen. Geef toe dat we er mee te maken hebben of zullen krijgen. Denken dat het ons niet zal raken of dat we wel staande blijven in verleidelijke situaties, is een veeg teken dat we God en Zijn Woord niet al te serieus nemen. Op die manier vallen we juist ten prooi aan de verleidingen met alle destructieve gevolgen van dien. De Bijbel waarschuwt ons in 1 Korinthe 10: ’Daarom, wie denkt te staan, laat hij oppassen dat hij niet valt’ (vers 12).

Het is een vorm van hoogmoed te denken dat het ons niet zou raken. Als het de beste overkomt in de Bijbel, dan overkomt het ook jou en mij! Spreuken 16 zegt: ’Trots komt vóór de ondergang, en hoogmoed komt vóór de val’ (vers 18).

2. Ten tweede: Bid om hulp voordat de verleiding begint
Dat klinkt misschien raar, maar de Bijbel vertelt ons dat. Jezus leert ons dat in het Onze Vader als Hij zegt: ’En leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze’. Of zoals Hij het ons vertelt in Mattheüs 26:41 ’Waak en bid, opdat u niet in verzoeking komt; de geest is wel gewillig, maar het vlees is zwak’.

Wat de Heer ons hier laat zien, is dat we een bepaalde sensitiviteit kunnen ontwikkelen voor mogelijke struikelblokken in ons leven. Met Zijn hulp leren we de situaties van verleidingen herkennen en op die manier kunnen we zegenvieren over de verleidingen.

3. Ten derde: Vlucht voor verleidingen.
Wat bedoel ik daarmee? Mark Twain heeft ooit gezegd, dat de beste verdediging tegen verleiding is om een lafaard te zijn. De Bijbel leert dat er met name drie soorten, verleidelijke zonden zijn waar we allemaal gevoelig voor zijn, maar waar we zo snel als mogelijk van weg moeten vluchten:

• Afgoderij: Het woord zegt het al, een afgod is in feite alles wat ons van God afhoudt. Als er iets is dat een belangrijkere plaats inneemt dan God, dan leert de Bijbel dat we moeten wegwezen. God waarschuwt ons niet voor niks. Alles wat ons van Hem kan afhouden, brengt ons mogelijk schade toe. Gods waarschuwingen zijn niet bedoeld om ons te pesten met allerlei regels en restricties, maar zijn juist bedoeld om ons te beschermen. ’Daarom, mijn geliefden’, zegt Paulus in 1 Korinthe 10:14, ’vlucht weg van de afgodendienst’.

• Hebzucht: Elke vorm van hebzucht is schadelijk. De drang om steeds maar meer en groter te willen, zit diepgeworteld in ons. Het probleem is niet zozeer het bezit van geld of goederen, maar veelmeer de zucht of het verlangen ernaar. Dat vormt de verraderlijke verleiding, die velen al heeft afgehouden van het geloof. ’Want geldzucht is een wortel van alle kwaad. Door daarnaar te verlangen, zijn sommigen afgedwaald van het geloof, en hebben zich met vele smarten doorstoken. U echter, o mens die God toebehoort, ontvlucht deze dingen’ (1 Timotheüs 6:10-11).

• Seksuele onzedelijkheid: Er is iets unieks aan seksuele verleiding. Als we namelijk denken staande te kunnen blijven te midden van een situatie met allerlei seksuele verleidingen, houden we onszelf voor de gek. Dat lukt niemand. De Bijbel leert ons dat we een dergelijke situatie zo vlug als mogelijk moeten ontvluchten. Een van de meest bekende voorbeelden is het moment dat Jozef verleid wordt door de vrouw van Potifar. Ze stuurt iedereen weg zodat ze alleen is met Jozef. Ze klampt zich aan hem vast en verleidt hem om het bed met haar te delen. Jozef bedenkt zich geen seconde en rukt zich los en vlucht weg. Dit soort verleidingen zijn tegenwoordig overal virtueel om ons heen. Op internet, tv, onze mobieltjes. Juist als we alleen zijn, slaat de verleiding toe. Blijf weg van plaatsen waarvan we weten dat er zonden zijn. ’Vlucht weg van de hoererij. Elke zonde die een mens doet, is buiten het lichaam, maar wie hoererij bedrijft, zondigt tegen zijn eigen lichaam’ (1 Korinthe 6:18).


4. Als laatste: Vervang slechte invloed door goede invloed.
Dat betekent ook dat we goed moeten nadenken met wie we omgaan. ’Wie met wijzen omgaat, zal wijs worden, maar wie omgaat met dwazen, zal het slecht vergaan’ (Spreuken 13:20).

Het is niet mijn zaak om te vertellen wie je vrienden moeten zijn. Maar ik wil wel een waarschuwing meegeven. Het is geweldig om vrienden te hebben die God niet kennen en hen over God, Jezus en de Bijbel te kunnen vertellen. Maar soms moeten we onszelf de kritische vraag stellen: wie heeft er nu meer invloed op wie? Sommige vrienden en vriendengroepen hebben een enorme invloed op ons, waardoor we langzaam steeds verder van God verwijderd raken.

Spreuken 4 laat ons zien: ’Kom niet op het pad van goddelozen, en begeef je niet op de weg van kwaaddoeners. Verwerp die, ga die niet op, wijk daarvan af en ga voorbij!’ (vers 14-15).

Hoe duidelijk willen we het hebben? Laten we ons niet begeven op plaatsen waar we de volle kracht van de druk van de verleiding voelen. Dat betekent ook dat we goed moeten nadenken met wie we omgaan. Vervang slechte invloed door goede invloed. Een van de dingen die ik leer, nu ik ouder word, is dat verleiding niet zozeer een kwestie is van wat we niet doen, maar is veel meer kwestie van Wie we houden. Als we Jezus Christus leren kennen en we ontwikkelen een relatie van intimiteit en aanbidding met Hem en Hij is het sterke beeld van een Held die alles overwonnen heeft, zal dat ons helpen om verleidingen uit de weg te gaan of te weerstaan.

Als we de dingen waar we tegen aanlopen ’s ochtends en ’s avonds en op de momenten dat het nodig is met Hem bespreken, dan is Hij er bij om ons te helpen de uitweg uit de verleiding te vinden.

Armand Gimbrère