Verlangen het goede te doen?! - Spreuken 8:35a, 36b

Els ter Welle • 91 - 2015 • Uitgave: 10
‘Die Mij vindt, vindt het leven; allen, die Mij haten, hebben de dood lief’ (Spreuken 8:35a,36b, SV).

De pre-existente Wijsheid – de Zoon van God – stelt ons in deze verzen voor een indringende keuze: het leven of de dood. Dat doet Gods Woord steeds weer. We zijn geen robots: wij kunnen kiezen.

De grote vraag komt nu in mij op: hoe ontvangen we het Leven? Reformatorische én evangelische christen weten het: we worden niet gered uit werken, maar alleen door het vinden van de Here Jezus. ‘Wie de Zoon heeft, heeft het leven; wie de Zoon van God niet heeft, heeft het leven niet’ (1 Johannes 5:12).
Maar… betekent dit nu dat goede werken er niet toe doen? Titus 2:14 zegt: ‘De Here Jezus heeft zich voor ons gegeven om ons vrij te maken van alle ongerechtigheid en voor zich te reinigen een eigen volk, volijverig in goede werken.’
Doordat de Here Jezus voor ons stierf en ons vrij maakte van al onze zonden, hebben wij de mogelijkheid ontvangen om goed te doen. Maar dat houdt niet in dat er nu een soort automatisme in werking wordt gesteld waardoor de goede werken zomaar uit ons rollen. We moeten ervoor kiezen, ons best ervoor doen. Nee, we verdienen er de hemel niet mee. Maar goede werken zijn wel het watermerk van een kind van God. Jakobus zegt dat geloof zonder werken dood is. ‘Als iemand gelooft, maar niet doet wat God van hem vraagt, is zijn geloof waardeloos’ (Jakobus 2:17, BIGT).
Oei, dat is behoorlijk scherp… Geloven is dus niet alleen weten dat de Here Jezus voor ons gestorven is, het houdt ook in dat we Hem gehoorzamen! En… als dat niet het geval is, is ons geloof dan echt en worden we dan wel behouden? Wat denkt u?
Dit alles mag u echter niet op het verkeerde been zetten. Het houdt absoluut niet in dat u zonder zonde zou moeten zijn. Dat is immers onmogelijk. Waar het om draait, is of het uw intentie en uw verlangen is om de Here Jezus te volgen. Het gaat erom dat we goede werken doen uit liefde voor onze Verlosser!
De Farizeeën en de Schriftgeleerden hielden nauwkeurig de wet, maar velen van hen hadden niet de juiste motivatie. Ze deden het niet voor God, maar voor zichzelf. Ze wilden door de mensen worden gezien. De Here Jezus prikte er zo doorheen.

Hoe is het met u? Het hart is zo arglistig, het kan ons heel gemakkelijk om de tuin leiden. De Here Jezus volgen vraagt steeds weer om een duidelijke beslissing. Wat u kiest, heeft verstrekkende gevolgen voor tijd en eeuwigheid.

Els ter Welle