Verhalen die niet verteld worden!

Feike ter Velde • 89 - 2013 • Uitgave: 25
Over de hele wereld komen moslims tot geloof in de Here Jezus Christus. In extreme moslimlanden, zoals in het sjiitische Iran, is een grote oogst van nieuwe christenen. Bijna altijd is de afkeer van het islamitisch geweld dat wereldwijd plaatsvindt aanleiding om te zoeken naar nieuwe wegen om God te dienen. Door getuigenissen via televisie en internet, of in persoonlijke ontmoetingen met christenen, maar ook vaak via dromen en visioenen over Jezus komt het Evangelie bij hen in beeld.

Afghanistan
Nooit zal ik het verhaal vergeten van een zendeling in het Midden-Oosten die eens Afghanistan bezocht, nog vóór de Russische inval in 1979. Hij reed met een andere zendeling in de hoofdstad Kabul, maar ze waren de weg kwijtgeraakt. Met een stadskaartje op schoot zochten ze naar de oorspronkelijk route. Wachtend voor een rood stoplicht kwam een grote Afghaanse man in de klederdracht compleet met een tulband op hen afgestapt. Ze draaiden het raampje open. De man zei: “U hebt het boek van Jezus bij u. Mag ik u spreken?” Na enige aarzeling zetten ze de auto aan de kant, stapten uit en gingen met z’n drieën op een rustig plekje langs de weg zitten. De zendelingen begrepen dat het de man om het Nieuwe Testament was te doen, maar ze zeiden niet onmiddellijk dat ze die bij zich hadden.
De man, een dertiger schatten ze, vertelde dat hij ver buiten de stad in de bergen woonde, waar een aantal dorpen is. “Wij, onze buren en vrienden en nog tal van andere mensen in het dorp luisteren elke week naar de uitzendingen van Trans World Radio in ons eigen taal. Deze uitzendingen vertellen ons over Jezus, ze lezen ons voor uit het Zijn boek en wij luisteren, elke week. Velen van ons en ook ikzelf geloven in de Here Jezus als ons Redder. Wij bidden tot Jezus! Kortgeleden had ik in de nacht een droom. Er zouden twee mannen komen die het boek van Jezus bij zich zouden hebben. En vandaag zei Jezus dat ik op dit kruispunt moest wachten tot ze zouden komen. En nu bent u gekomen!”
Tranen vulden zijn ogen terwijl hij het wonder van dit moment beschreef. De zendelingen pakten een complete Bijbel uit de auto in het Farsi, de taal van de Afghaan. Ze lazen hem stukken voor, legden uit wat er stond en gaven urenlang Bijbelonderwijs aan de man. Vol blijdschap hebben ze afscheid genomen en enkele afspraken gemaakt voor de toekomst. Meer Bijbels zouden volgen. Nu had hij er een paar voor zijn familie en enkele vrienden die ook konden lezen. Alles moest zoveel mogelijk in stilte gebeuren, want gevaren zijn overal, ook in onze dorpen, zei hij.

Geweld in de islamitische wereld
Inmiddels zijn wij in Europa aardig op de hoogte geraakt van de islam. We zijn in aanraking gekomen met moslims in ons land. En de jihad en het geweld in de islamitische wereld groeien. De misère is vaak heel groot. Hoezeer islamitische leiders ook beweren dat de islam de godsdienst van de tolerantie is, we zien moslims overal in verwarring. Technisch gezien hebben ze nog niet eens het wattenstaafje uitgevonden, zei onlangs een Pakistaanse ex-moslim, en politiek gezien is geen van de vijfenzeventig moslimlanden een democratie.
Overal is de klacht te horen dat moslims het slachtoffer zijn van andere moslims. Ongelofelijke barbarij en gruwelijke martelpraktijken, onthoofdingen en het afhakken van ledenmaten en andere lichaamsdelen worden nog steeds bedreven en getolereerd in moslimlanden. Een van hun leiders zei dat moslims joodser zijn dan de Joden en christelijker dan de christenen. Niettegenstaande die overtuiging en die propagandapraat vertelt het dagelijks nieuws ons van alle gruwelen die moslims andere moslims aandoen en is er geen sprake van vrede en tolerantie. En dat staat goedbedoelende moslims in toenemende mate tegen.

Schuilnaam
Er worden steeds meer getuigenissen opgeschreven en uitgesproken van ex-moslims, die hun verhaal vertellen. Een verhaal dat eigenlijk niet verteld mag worden en niet verteld kán worden zonder levensgevaar, ook in onze Westerse wereld. Een jongeman vertelde mij dat zijn vader en enkele ooms hem hadden uitgenodigd om naar Oost-Turkije te komen, omdat zij daar een grote zaak voor hem hadden gekocht. Hij woonde in Nederland en was hier tot levend geloof in de Here Jezus gekomen. Hij legde die uitnodiging voor aan medechristenen en ze zouden er een week voor bidden. Unaniem kwam de overtuiging om niet op de uitnodiging in te gaan. Later bleek er een compleet moordplan klaar te liggen. Hij zou daar nog geen dag overleefd hebben.
Sheraz Malik schrijft onder deze schuilnaam zijn verhaal met de titel ‘Mijn vlucht uit de hel van de islam’. Een lange opsomming van feiten, nadat hij als toegewijd moslim had geleefd maar tot andere inzichten kwam. Tijdens zijn studietijd aan de universiteit kwam een tijd van extreme depressie en kreeg hij gaandeweg een grote hekel aan Allah door wat hij zag en hoorde. “Toen ik las over een eenenvijftigjarige Mohammed die tot een negenjarig meisje, A’isha, kwam om haar als vrouw te nemen, naast zijn vele andere vrouwen, schokte dat mij heel diep. Moslims worden liever doof en stom dan deze historische werkelijkheid te horen. Het werd A’isha zelf opgetekend.”

Ik had een droom
Achmed verklaart hoe hij in een gelukkig gezin in Saoedi-Arabië werd geboren en daarin opgroeide. Als tiener kon hij al een zesde deel van de koran uit het hoofd citeren. Hij werd in de moskee zeer gewaardeerd. Hij deed alles wat door Allah is opgedragen. “Ik ben op jonge leeftijd naar Europa gereisd. Bidden deed ik toen nog maar heel weinig. Voor christenen had ik geen respect en Joden haatte ik. Ooit had ik in een dom moment tot Jezus gebeden die ik kende als wonderprofeet uit de koran. Ik had een droom over het kruis, schafte een Bijbel aan en na lang studeren wist ik het zeker: Jezus Christus is God de Zoon. Mijn God! Het is waar wat Jezus zei: “Ik ben het licht der wereld. Wie mij volgt zal nooit in duisternis wandelen, maar zal het licht des levens hebben.”
Het is waar en ik heb ervaren dat het waar is. Het is waar omdat het in de Bijbel staat, maar ook omdat ik het elke dag ervaar. Ik ben uit de duisternis tot het licht gekomen. Ik kan het wel uitschreeuwen naar iedereen: Jezus houdt van je!”

Deze mensen en velen anderen lopen gevaar omgebracht te worden, soms door hun eigen familie. Er zijn natuurlijk ook anderen die wel worden geaccepteerd, maar de meesten kunnen hun verhaal niet vertellen.
Laten we in eigen land goed om ons heenkijken naar moslims die deze Heiland net zo hard nodig hebben.

Feike ter Velde