Vergeven is moeilijk, niet onmogelijk - Spr. 9:9

Els ter Welle • 93 - 2017 • Uitgave: 19
‘Iemand die al wijs is, wordt door kritiek nog wijzer’ (Spreuken 9:9, BIGT).

Als we wijs zijn, zullen we vermaning die terecht is, omarmen. Maar wat doen we als we totaal onterecht kritiek en veroordeling krijgen? De vorige keer hebben we gezien dat de grote vijand bitterheid dan om de hoek loert. Als we haar toelaten, dan werkt ze verwoestend en houdt ze ons weg van de genade van God. Maar hoe overwinnen we haar?

Als we niet radicaal afrekenen met bitterheid, kan het van de ene generatie op de andere overgedragen worden. Want bitterheid is heel besmettelijk. Dé manier om er vrij van te komen, is vergeven. Maar daar zit juist de crux. Het is niet zo dat we bij onszelf een knopje om kunnen draaien en klaar zijn we ermee. Vergeven is moeilijk, vooral als je diep gekwetst bent. Hoe dieper je geraakt bent, hoe zwaarder het is. Het is vaak een hele strijd. En de eerste stap is het moeilijkst.
Wat is die eerste stap? Dat we willen vergeven! Pas dan kan het hele proces op gang komen. “Maar,” zegt u: “ik zou het wel willen, maar ik kan het niet willen.” Besef dan dat wat u niet kunt, God in u bewerken kan!
Filippenzen 2:13 zegt het zo indrukwekkend: ‘Het is God die in u werkt, zowel het willen als het werken.’ Dat is het optimum van genade! Het enige wat u moet doen, is die genade niet aan u voorbij laten gaan, maar aannemen. U zou dat kunnen doen door te bidden: “Heer wilt u mij gewillig maken om door u gewillig gemaakt te worden om te willen vergeven?”
Als u dat doet, zult u tot uw grote verrassing ontdekken dat de bal aan het rollen gaat. God zal u niet alleen helpen met het willen, maar ook met het kunnen! Als u uw hart voor Hem opent, zal Hij u van de ene stap naar de andere leiden om echt vrij te komen van bitterheid. Dan pas komt u in de ruimte van Gods liefde en kunt u vrij ademhalen. De kracht van vergeving is zo groot! Allereerst wil God ons vergeven, wat we ook maar gedaan hebben. Dat is de bevrijdende werking van het Evangelie. En van daaruit mogen we anderen vergeven, wat ons ook maar aangedaan is.
Ik wil afsluiten met de stelling dat een wijs mens ook wijzer (beter) wordt door onterechte kritiek. Daarover de volgende keer.

Els ter Welle