Vergeten Rijkdom

Henk Schouten • 88 - 2012 • Uitgave: 22
Te midden van alle boeken die bijna dagelijks uitkomen zit er soms één bij die er bovenuit stijgt. Ik geloof dat Het Zoeklicht er in geslaagd is zo’n boek uit te brengen. Net wat meer dan veel andere boeken. Nee, het is geen roman, het is niet een spannend boek dat je vasthoudt en niet meer weglegt voordat je het uit hebt. Het is wel een boek met veel inzicht en kennis in Gods plan met de wereld. Tijdloos als Bijbelstudie en naslagwerk.

Veel mensen hebben moeite met het Bijbellezen. De verhalen zijn mooi, de evangeliën verkondigen hoop, de brieven leren ons hoe we als christen ons leven en onze gemeente moeten inrichten. Helaas komen mensen dikwijls niet verder dan het isoleren van een enkel Bijbelvers, waar ze mooie en troostrijke gedachten uit putten. Toch is de boodschap van de Bijbel meer dan dat. De eerste hoofdstukken leren ons al dat er een plan is. De Here God immers spreekt van een duidelijke toekomst. De voorbeelden van het zaad van de slang en het zaad van de vrouw wijzen in de richting van planning en structuur. Dat alles wordt aan aangevuld met tientallen, zo niet honderden profetieën over Israël en de volkeren. Iedereen, die wel eens de droom van Nebukadnezar gelezen heeft en de uitleg met betrekking tot de koninkrijken die daar naar voren komt, beseft de leidende hand van God in de geschiedenis van de mens. Wanneer we de vervulling van veel profetieën zien in het leven van onze Here Jezus, dan is de conclusie eenvoudig: er zit lijn en structuur in de Bijbelse boodschap.
De boodschap ontwikkelt zich verder, hoe zal het aflopen? We lezen van een nieuw Jeruzalem, zelfs van een nieuwe hemel en aarde. Conclusie: er zit lijn en structuur in het plan van God met Zijn schepping. Het valt niet mee om die lijn zomaar terug te vinden. We staan echter in een lange rij van Bijbelstudenten. Generatie op generatie werd dit prachtige boek, de Bijbel, bestudeerd en meer en meer nam inzicht in Gods plan toe. De ‘kennis zou vermeerderen’ schreef Daniël. Die toegenomen kennis van Gods Woord is voor een belangrijk deel gebundeld in het boek ‘Vergeten Rijkdom’.

Iedere voorganger, ouderling, oudste, zou dit boek in zijn boekenkast moeten hebben, maar ook iedere serieuze Bijbelstudent. Het is echt een uniek boek met een schat aan schriftkennis en inzicht. De kern van de Bijbelse waarheid en de ontwikkeling van Gods plan met de wereld wordt geschetst in zogenaamde bedelingen. Dat zijn verschillende tijdsperioden, waarin de Here God met mensen op een unieke manier omgaat. De bedelingenleer wordt wel weersproken, dat mag niet meer gedaan worden door mensen die dit boek niet hebben gelezen. Ik geloof dat het ook niet meer gedaan zal worden door mensen die dit boek wel bestudeerd hebben.

Het gaat om ‘Vergeten Rijkdom’. De schrijvers van het boek willen de lezers meenemen naar de goudmijn van Gods woord. De klompjes goud hebben te maken met de grootheid van de Here Jezus, met de unieke positie die de gelovigen in Hem hebben gekregen. Daarin wordt ook een verschil zichtbaar tussen de Oudtestamentische gelovige en de Nieuwtestamentische gelovige. Een veelheid aan thema’s komt aan de orde, zoals: Het eeuwig voornemen van God; De bruiloft van het Lam; de hoop van Israël; het evangelie van het koninkrijk; de uitverkiezing; de opstanding en vele anderen.

ds. Henk Schouten

Vergeten Rijkdom
De kern van de waarheid der bedelingen
De verborgenheid van God en Zijn handelen met de mens in de verschillende tijdperken

Dirk Schürmann | Stephan Isenberg
Uitgeverij Het Zoeklicht
739 pagina’s; € 29,95
ISBN 978906451646