Verantwoordelijkheid

Peter de Haan • 90 - 2014 • Uitgave: 6
Over een paar dagen zijn er in de meeste plaatsen gemeenteraadsverkiezingen. U kunt dan stemmen op mensen die als een Daniël hun verantwoordelijkheid willen nemen om te doen wat goed is voor de stad of het dorp waar u woont. Of die gehoor geven aan de oproep van Jeremia aan de ballingen in Babylon: doe wat goed is voor uw stad, want dat is goed voor u. Als christen zijn wij hier vreemdeling en bijwoner, aldus Petrus. In de toekomst komt Gods Koninkrijk, waar geen bezuinigingen nodig zijn, waar geen klein en groot leed is.
Dat leed is er nu nog wel. Denk aan de spanning in Oekraïne. Feike ter Velde schrijft over de Russische beer die bromt. Of over de vijandigheid tegenover Israël in het commentaar van Henk Schouten. Jan van Barneveld schrijft over de leugens die ingezet worden tijdens het vredesproces.
Die vijandige opstelling van de volken zal niet zonder consequenties blijven. Anton van de Haar schrijft hierover naar aanleiding van de Olijfbergrede, beter bekend als de ‘rede over de laatst dingen’ uit Matteüs 24 en 25. Als gelovigen hebben we de verantwoordelijkheid om te waarschuwen én te wijzen op de Redder, Jezus Christus.

Peter de Haan
Eindredacteur Het Zoeklicht