Veertig jaar zingen

Feike ter Velde • 78 - 2002/03 • Uitgave: 25
Peter Kits - Tenor

In de kerk te Enschede mocht hij als 12-jarige jongenssopraan de solo zingen: "Engeltjes door het luchtruim zweven". Sindsdien treedt hij op als solozanger, eerst nog als jongenssopraan en later als een heuse tenor. En dat nu al veertig jaar. Eigenlijk een jubileum dus.

Het begon allemaal thuis in Enschede. Moeder bespeelde het harmonium en vader de viool. Het zingen van de liederen uit de bundel van Johannes de Heer en uit Glorieklokken zijn niet alleen jeugdherinneringen van Peter; hij zingt ze nog en vooral..." ’k Heb geknield bij ’t kruis van Jezus en "Lichtstad met uw paar’len poorten" hebben de jaren overleefd en zijn onvervangbaar. Voordat Peter bij Het Zoeklicht ging werken had hij een baan in de gezondheidszorg. Vanaf zijn 21e jaar begonnen de zanglessen, eerst bij mevrouw Corrie Hagen en later bij mevrouw Van der Neut Kolfschoten. In 1974 maakte hij zijn eerste grammofoonplaat `Daar is plaats bij het Kruis' en zijn tweede plaat samen met de sopraan Rie GrimStrootman en daarna volgde er nog heel wat CD's, negentien in totaal.

Zaterdag 29 maart a.s. hoopt Peter, samen met het Maranathakoor o.l.v. Bert Moll een jubileumconcert te geven in de Herv. Kerk van Amerongen, 's middags om 17.00 uur. De toegang is vrij. Ook is er een jubileum-CD gemaakt en daar verkrijgbaar, onder de titel: "Dank U Vader", met veel bekende liederen, mooie duetten en m.m.v. het Maranathakoor. Deze CD is overigens ook bij Het Zoeklicht te bestellen (tel. 0343-413 300).

Peter Kits: "Het liefst zing ik in evangelisatiediensten met getuigende en uitnodigende liederen. Niet voor niets is `Mijn Jezus ik houd van U' — dat ik enkele jaren geleden op de CD zette, — het meest gevraagde lied in Muzikale Fruitmand. Sommige mensen denken dat ik dat lied heb gemaakt, omdat het zo vaak wordt gehoord. Maar daarin ligt mijn hart... helemaal".