Vasthouden aan Jezus

Jef de Vriese • 92 - 2016 • Uitgave: 3
De gemeente te Pergamum woont waar de troon van de satan staat (Openbaring 2:12-17). In Pergamum is de verleiding groot. Het is een centrum van afgoderij en occulte praktijken: het altaar van Zeus, de cultus van Esculapios (wiens symbool een slang was; een symbool dat nog gebruikt wordt om een apotheek aan te duiden) en het officiële godsdienstige centrum van keizeraanbidding. De gemeente woont, verblijft, leeft in een omgeving waar de machtsinvloed van Satan permanent aanwezig was.
Misschien hebt u ook zelf dat gevoel over uw omstandigheden. Dan mag u het voorbeeld van Pergamum volgen: vasthouden aan de Naam van Jezus. Volharding bestaat niet uit passief zwijgend doorgaan. Volharding blijft vooral een actief belijden. ‘Christen blijven’ is nog geen volharding. Blijven belijden ondanks spot en tegenstand, dat bewijst volharding. In deze moeilijke omstandigheden heeft de gemeente vastgehouden aan de Naam van Christus, zichtbaar, tegen de stroom in.
Te midden van de vele wegen die in Pergamum naar het vermeende heil leidden, verkondigde de gemeente slechts één weg, één waarheid en één echt leven: Jezus Christus. De gemeente klemde zich vast aan Zijn Naam.
Bent u het eens met een omgeving die beweert dat iedereen zalig kan worden in zijn geloof en dat er meer tolerantie zou moeten zijn tussen de verschillende godsdiensten. Of houdt u vast aan de ene Weg! Geeft u toe aan de hutspot van godsdiensten die met elkaar een soort new age beleven? Laat u zich verleiden door de zogenaamde dialoog tussen de godsdiensten? Of houdt u vast aan Jezus?

Jef De Vriese