Vast fundament

Feike ter Velde • 77 - 2001/02 • Uitgave: 12
Op de Tijdspiegel over de vijf reformatorische geloofspunten van Johannes Calvijn (‘Vast fundament’ - Zoeklicht nr. 9) kregen we positieve en negatieve reacties; brieven en telefoontjes. Een broeder uit Canada belde op om zijn instemming te betuigen. Een brief van een andere broeder gaf juist blijk van zijn afkeuring. Dat dit onderwerp echter buitengewoon actueel is, dat evangelische christenen een vast fundament nodig hebben en dat ook zoeken, vaak buiten de eigen kring, bleek uit een artikel in het Nederlands Dagblad onder de kop ‘De evangelische beweging is dood’. Of hier de wens de vader van de gedachte is zou men kunnen vermoeden. maar toch werpt dit artikel actueel licht op het onderwerp dat evangelische christenen evenzeer een vast geloofsfundament nodig hebben om staande te blijven in weer en wind.

Hier een paar treffende citaten van gereformeerd-evangelische Dr. Michael Horton uit Amerika, genomen uit dit interessante ND-artikel:

“Veel evangelischen in ons land zijn moe, raken burn-out, zegt de energieke Horton. Ze hollen steeds van opwekking naar opwekking. Mensen raken moe van zoiets als de Toronto-zegen. Na het enthousiasme van het begin zoeken ze verdieping”.

“Logisch wanneer evangelischen de grondwaarheden van het christelijk geloof niet krachtig meer naar voren brengen. In die kringen zijn aansprekende persoonlijkheden en een ontspannen presentatie veel belangrijker geworden dan de inhoud van de bijbelse boodschap. De evangelischen zullen sterk moeten veranderen, wil er landelijk weer groei zijn”.

“Steeds meer evangelischen raken geboeid door het reformatorische gedachtegoed”. zegt Horton. “Een voorbeeld is de ‘Founder Society’ binnen de Zuidelijke Baptisten, het grootste Amerikaanse kerkverband. Die leggen sterk de nadruk op de calvinistische wortels van de stichters van deze kerk”.

Feike ter Velde