Van de regen in de drup

Nol Esmeijer • 76 - 2000/01 • Uitgave: 26
Wij hebben er in ons land vaak geen enkele behoefte aan. Aan regen is meestal geen gebrek. En veel mensen vertellen het aan wie het maar horen wil: Het was zo nat, iedere dag regende het! Als je onder een rieten kap mag wonen, dan is de regenbui vaak allang verdwenen en dan lekt het dak nog uren. Het druipt er vanaf. En voordat je het weet kom je van de regen in de drup. Het is best te snappen, dat er veel in de Bijbel wordt gesproken over water en dus ook over regen. Want het Midden-Oosten is veelal erg droog en men verlangt er zeer vaak naar water, naar regen. En wij denken dat het o.a. daarom is, dat Gods Woord zovaak geestelijke zaken illustreert met regen. "Wil nu komen Heer, wij smeken 't, zend een stroom van zegen neer; zie ons wachten, zie ons wachten, zend nieuw leven. dierb're Heer!"- Lied 626 Johannes de Heer.

REGEN = ZEGEN
Het eerste wat opvalt is, dat regen vaak wordt gezien als een zegen van God. De mensen en het land smachten naar water. En de koele regen geeft die wonderlijke verfrissing waar alles zo intens naar verlangt. Alles is droog en vele mensen hebben grote dorst. Het is alsof je in levende lijve de illustratie ziet van Psalm 42 : 3: "Mijn ziel dorst naar God, naar de levende God.”

Het verlangen naar regen vormt een beeld van onze eigen droogte door de zonde. Wij moeten - om echt in de volle regen van God te komen, Zijn volle zegen, belijden dat er in onszelf geen enkel goed woont (zie Romeinen 3:12). De eerlijke erkenning dat wij Gods zegen broodnodig hebben. Als wij dat niet willen erkennen, niet willen zeggen in ons gebed tot God, dan ervaren wij in geen enkel detail van ons leven de regen van Hem. Wij blijven dan droog en dor en wij zullen nooit kunnen geven aan Hem, wat Hij vraagt. Zijn Goddelijke zegen is voorwaarde voor onze zegen aan anderen; daartoe worden wij allen geroepen. Wees een zegen!

DE WISSELWERKING VAN REGEN EN ZEGEN
Er is iets zeer wonderlijks aan de hand met de regen. Regen komt uit de wolken en regen vormt zelf wolken. Wat een grote taak hebben kinderen van God daarin: zij worden gezegend naar dezelfde mate waarin zijzelf een zegen hebben gegeven.

Onder de wolk leven is door God beregend worden. Steeds weer moet Gods kind onder de wolk staan om vervuld te worden met de Heilige Geest. Op die manier kan hij/zij uitdelen van deze zegen aan anderen. Dit stukje willen wij afsluiten met het woord uit Spreuken 11:25: 'De zegenende ziel wordt overvloedig verkwikt; wie laaft, wordt ook zelf gelaafd."

Bent u onder de wolk? Vaak is dat niet geweldig voor onze ervaring - wij hebben veel liever zonneschijn. Maar als God nu eens woont in deze wolk en van daaruit Zijn zegen aan u wil geven?

DOOR REGEN GROEIT ALLES
Wijzelf moeten groeien. Natuurlijk kunnen wij een gedeelte van ons leven alleen van melk leven. Iedereen heeft dat kortere of langere tijd gedaan, maar er komt vrij spoedig een einde aan. Dat geldt ook voor kinderen van God.

De melk is voor "pasgeborenen" (zie 1 Petrus 2:2). Het natuurlijk leven en het geestelijk leven lopen daarin parallel; alleen melk is voor babies. Als je veertig jaar geleden bent geboren leef je niet meer - allang niet meer - alleen van melk.
En zo moet het ook zijn bij kinderen van God, die een tijd geleden tot wedergeboorte kwamen. Er zijn vele gelovigen voor wie alleen de geestelijke melk voedsel is. Maar God wil dat wij groeien naar de volwassenheid! De grote vraag hierbij is: Komt dat omdat zij niet willen leven onder de wolk? Of: wordt ander voedsel hen niet aangeboden?

Er zullen altijd gelovigen zijn die niet onder de wolk willen leven, al hangt deze zwaar van regen daar! Zij willen alleen maar een plezierig geloofsleven. Zij willen eigenlijk niet groeien, want dan komen de verantwoordelijkheden voor andere mensen; zij willen alleen maar consumeren en niets produceren En er zijn er aan wie het nooit wordt aangeboden. Het is heel triest om dat te moeten zeggen. Zonder de regen van God, zonder Zijn zegen, zonder Zijn Heilige Geest. Er is heel wat prediking waar de Heilige Geest niet aan te pas komt. En die Geest moet er komen om ons te laten groeien.

VAN DE REGEN IN DE DRUP
Wat zijn er toch een mensen onder de kinderen van God, die prima tevreden zijn met de druppels. Zij zijn met het minimum al helemaal in hun sas.

Wat is het geweldig u allen te kunnen vertellen, dat er een regenbui is losgebarsten. De Heiland heeft Zelf gezegd: "Ik ben gekomen, opdat zij leven hebben en overvloed" - Johannes 10:10.

De tijd van het komende Koninkrijk is aanstaande. En wij allen, die de Here Jezus mogen kennen zullen vóór die tijd en vóór de grote verdrukking, die aan het Koninkrijk van de Here Jezus voorafgaat, worden opgenomen "om altijd met de Here te zijn'' - 1 Thessalonicenzen 4: 17.

Er zijn nog twee dingen:

le Er is in het verleden een uitstorting van de Heilige Geest geweest. Die Eerste Pinksterdag behoeft nooit meer te worden herhaald. De Heilige Geest is er. Onmiskenbaar! En Hij heeft het grote verlangen ons allen te vervullen.

2e Maar u mag niet op uw lauweren gaan rusten. Wij mogen onder de wolk gaan staan. Wij dienen dat te doen. Steeds weer onder de wolk van God gaan staan en u laten beregenen met de Heilige Geest.

"Laat het uit Gods hemel stromen - in de kerken overal! Van Uw nederdaling dromen - moede harten zonder tal." Lied 1 Johannes de Heer.

Nol Esmeijer